Jeremies I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJeremies I

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(el) Ιερεμίας Α΄ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Zitsa (Imperi Otomà) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 gener 1546 Modifica el valor a Wikidata
Vratsa Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
1522 – 1546
← Teolepte IDionís II →
Sant
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment

Jeremies I (en grec Ιερεμίας Α') va ser patriarca de Constantinoble de l'any 1522 al 1545, excepte durant un breu període, de l'abril/maig de 1524 al 24 de setembre de 1525, quan va ser deposat i Joanic I va ser nomenat patriarca.

Havia nascut a Zitsa, a l'Epir. No era una persona gaire instruïda però tenia una gran capacitat de gestió. Abans de ser patriarca era metropolità a l'església de Sofia. Després de ser elegit va iniciar uns viatges per conèixer les esglésies de Xipre, Egipte, Sinaí i Palestina.

Durant la seva absència, el clergat i els notables de Constantinoble el van deposar i van elegir com a patriarca a Joanic I de Sozòpolis. Jeremies va reunir a Jerusalem els patriarques d'Alexandria i d'Antioquia en un sínode que va excomunicar a Joanic. Quan va tornar a Constantinoble va ser reposat com a patriarca i aclamat pel poble. Va morir l'any 1545 durant un viatge a Valàquia.[1][2]

Referències[modifica]

  1. «Jeremias I» (en anglès). Ecumenical Patriarchate of Constantinople. [Consulta: 27 juliol 2023].
  2. Baudrillard, Alfred. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques, vol 13. París: Letouzey et Ané, 1956, p. 677.