Eusebi de Nicomèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEusebi de Nicomèdia
Nom original(el) Ευσέβιος ο Νικομηδείας Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Mort341 Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
339 – 341
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióArrianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata

Eusebi de Nicomèdia (grec antic: Εὐσέβιος) (? - Constantinoble, 341) fou bisbe de Nicomèdia al segle iv.

Va néixer vers el 324 i estava emparentat per la seva mare amb l'emperador Julià l'Apòstata. Fou bisbe de Beirut i després de Nicomèdia que era de fet la capital de l'imperi, ja que Dioclecià hi havia establert la residència. Fou amic i protector d'Ari o Arri i quan fou excomunicat per Alexandre bisbe d'Alexandria va sortir en defensa seva. Va escriure també en defensa del bisbe herètic Paulí de Tir. Tant va defensar a Arri, que els arrians foren de vegades anomenats eusebians. Al concili de Nicea es va oposar al terme ὁμοούσιος (houmousion) però sense èxit. La posició contrària va triomfar i Eusebi es va unir a Eusebi de Cesarea i finalment va acceptar la paraula en un sentit que la reduïa a ὅμοιος κα? οὐσίαν. Va refusar no obstant signar l'anatema del concili contra Arri.

No va passar molt de temps quan Eusebi va reobrir la controvèrsia i finalment fou destituït de la seva seu i desterrat a la Gàl·lia, però aviat, per obra de Constància, la germana de l'emperador, que estava sota influència d'un prevere arrià, Eusebi va ser restaurat i va recuperar el favor de Constantí el Gran, fins al punt que li v administrar el baptisme poc abans de morir (Constantí va romandre pagà fins al final).

Eusebi va treballar per l'arrianisme i va intentar (segons diu Teodoret) la destitució d'Eustaci bisbe d'Antioquia, subornant una dona que va llençar contra ell una falsa acusació de caràcter sexual; va procurar també la reposició d'Arri amenaçant a Alexandre bisbe de Constantinoble fins i tot amb la deposició, però la sobtada mort d'Arri va impedir la seva rehabilitació plena.

També Alexandre va morir poc després i Eusebi va ser elegit al seu lloc en contravenció de les normes establertes al concili de Nicea I. Va morir el 342. Filostorgi (Philostorgius) l'historiador arrià, diu que va fer miracles i el considera més un mestre que un deixeble d'Arri. Quan els arrians es van dividir entre houmousians i anomians es va al·legar per ambdues parts l'autoritat d'Eusebi.