Regió Policial Metropolitana Barcelona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióRegió Policial Metropolitana Barcelona
Organització i govern
Part deMossos d'Esquadra
Modifica les dades a Wikidata
La RPMB amb les seves ABP i OAC

La Regió Policial Metropolitana Barcelona, o RPMB, és l'organisme territorial dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega d'oferir els serveis policials bàsics a la ciutat de Barcelona.

Funcions[modifica]

Les seves funcions consisteixen a dirigir els serveis bàsics de seguretat ciutadana, d'investigació i de policia científica.[1] A més a més, la RPMB també s'ocupa específicament de vigilar els edificis oficials de la Generalitat de Catalunya que es troben a la ciutat, i també de vetllar per la seguretat en els grans mitjans de transport públic que es dirigeixen a Barcelona (trens de rodalies, metros, etc.).

Actualment la RPMB està coberta per un total de 3.041 mossos i mosses.[2]

Estructura[modifica]

Organigrama de la RPMB i les seves àrees.

La Regió Policial Metropolitana de Barcelona està integrada sota l'organigrama de la Comissaria General Territorial. La regió té dos comandaments, els quals són la màxima representació institucional de la policia catalana a la capital: un Cap i un Sotscap, subordinat a les ordres del primer. Com a tals, són els interlocutors habituals amb l'alcaldia de Barcelona. Sota les ordres de la persona cap, ambdós són els responsables de garantir les funcions que la regió policial té encomanades. La tasca de la persona sotscap és la d'ajudar el seu cap amb les accions que aquest li delegui o substituir-lo en cas d'absència.[3] Ells són qui comanden en un nivell superior els caps que gestionen les diverses àrees policials amb què compta Barcelona. El comandament de la RPMB està instal·lat a la comissaria de l'Àrea Bàsica Policial de l'Eixample de Barcelona. Des del desembre del 2009 el cap de la RPMB és el comissari Joan Carles Molinero.[4]

La Regió Policial Metropolitana de Barcelona està integrada per catorze àrees policials diverses (deu de les quals són àrees bàsiques policials) i per quatre unitats.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts[modifica]

Gestiona els detinguts a tota la ciutat, els trasllats a les dependències judicials i la supervisió tècnica de tots els atestats de Barcelona. Aquesta àrea és exclusiva de la RPMB.

Àrea Regional de Seguretat d'Edificis i Trasllats (ARSET)[modifica]

Palau del Parlament de Catalunya, un dels edificis vigilats per l'ARSET.

És un organisme específic de la RPMB dels Mossos d'Esquadra que s'encarrega de la vigilància dels edificis de la Generalitat de Catalunya a la capital catalana. Per una altra banda també s'encarrega de la vigilància de les presons d'aquesta ciutat i del trasllat dels seus presos.

Segons l'article 149 del Decret 243/2007 les tasques que desenvolupa l'ARSET són:[5]

 • La vigilància dels edificis institucionals que se li assignin.
 • La vigilància dels centres penitenciaris ubicats a la ciutat de Barcelona.
 • El trasllat dels interns dels centres penitenciaris de la ciutat de Barcelona.

Aquesta àrea regional específica només la té la ciutat de Barcelona, ja que és la que conté totes les seus de la sobirania catalana com ara el Parlament, el Palau de la Generalitat, les conselleries del Govern, etc. Pel que fa als centres penitenciaris de la resta del país allí hi actua l'Àrea Penitenciària i no l'ARSET.

L'Àrea Regional de Seguretat d'Edificis i Trasllats depèn orgànicament de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap i d'un sotscap (subordinat a les ordres del primer), els quals acostumen a ser un inspector i un sotsinspector respectivament.

Àrea Regional de Transport Urbà[modifica]

ARTU, en l'àmbit de la xarxa de transports públics de la ciutat de Barcelona persegueix les activitats antisocials, vetlla per la seguretat de les persones i investiga i neutralitza els robatoris típics de l'entorn. Aquesta àrea és exclusiva de la RPMB.

L'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità, és un organisme específic de la RPMB dels Mossos d'Esquadra que, en l'àmbit de la xarxa de transports públics de la ciutat de Barcelona, vetlla per la seguretat de les persones i investiga els robatoris típics d'aquest entorn. Aquesta àrea és exclusiva de la RPMB. Segons l'article 150 del Decret 243/2007 les tasques que desenvolupa l'ARTU són:[6] Evitar i perseguir les activitats antisocials, molestes i incíviques, tant les que puguin donar com a resultat una acció penal com administrativa, La seguretat de les persones o dels béns, Evitar les situacions de risc per a les persones o els béns, neutralitzar-les i, si s’escau, determinar si la conducta és susceptible de responsabilitat penal o administrativa i La investigació d’il·lícits en l’àmbit de la delinqüència ordinària i de caràcter local que s’estableixin.

Aquesta àrea regional específica només la té la ciutat de Barcelona, ja que hi circulen el major nombre de viatgers del país a través de la seva xarxa de transports públics metropolitans, i per tant s'hi produeixen un nombre de furts i males conductes que cal evitar. El 90% de la seva tasca és perseguir els furtadors, sobretot al metro que és on actuen més: els punts més calents són les estacions de Sants, Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya, Urquinaona, Sagrada Família, Plaça Espanya i Diagonal (tot i que a l'estiu també destaquen les de Ciutadella, Barceloneta i Bogatell).[7] Les víctimes preferides d'aquests furtadors són sobretot els turistes que visiten la ciutat per tres raons: porten bastants diners a sobre, rarament denuncien els fets, i gairebé mai són presents al judici en cas que el lladre fos detingut a causa de la seva curta estada al país; no obstant això qualsevol viatger pot ser víctima d'un furt.[7] L'ARTU calcula que hi ha uns 150 lladres diaris al metro, tot i que aquesta xifra és aproximativa i molt fluctuant. En menor mesura, també s'ocupen de perseguir i denunciar els infractors que no validen el tiquet de transport.[8] En canvi els robatoris violents no arriben a l'1,5% dels delictes que es produeixen.[7] A tota la xarxa de transports metropolitans es denuncien gairebé noranta fets delictius cada dia de l'any (seixanta dels quals només en l'àmbit del metro).[7] El 2010 l'ARTU va fer 1.867 denúncies, 687 detencions i 28.467 identificacions.[7]

L'Àrea Regional del Transport Urbà depèn orgànicament de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos. El comandament directe de l'àrea està en mans d'un cap, que acostuma a tenir el grau d'intendent o inspector, i d'un sotscap d'un grau inferior (subordinat a les ordres del primer). La majoria dels 80 policies (2011) d'aquesta àrea treballen a les andanes i els vagons, tant de paisà com uniformats, per tal de prevenir i perseguir els furts. Però l'ARTU disposa també d'una unitat d'investigació que a través de les càmeres de videovigilància identifica els lladres i analitza els seus modus operandi.[7]

Àrea Regional de Recursos Operatius[modifica]

L'ARRO dóna un suport extra a les ABP de la regió, quan ho necessiten, en tasques d'ordre públic o que requereixen una especialització (medi ambient, tir, explosius...).

Altres àrees[modifica]

 • ABP Eixample: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim. Seu de la RPMB.
 • ABP Ciutat Vella: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Sarrià - Sant Gervasi: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Sants-Montjuïc: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Horta-Guinardó: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Gràcia: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Les Corts: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Sant Martí: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Nou Barris: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • ABP Sant Andreu: Àrea Bàsica Policial que comprèn el districte municipal homònim.
 • Sala Regional de Comandament (SRC): gestiona les incidències i els serveis planificats mobilitzant els recursos regionals, manté la comunicació amb el cap regional, coordina les operacions extraordinàries i en cas d'emergència estableix la sala de control avançat i la taula de crisi.
 • Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana (URPAC): supervisa les Oficines d'Atenció Ciutadana de cada ABP.
 • Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA): investiga i inspecciona els il·lícits administratius que es puguin cometre a la regió.
 • Oficina de Suport: assessora el cap de la RPMB i gestiona operativament els seus recursos humans i materials.

Referències[modifica]

 1. Guia d'Estudi per a l'Accés a la PG-ME Tema C4, p. 203.
 2. Nota de premsa sobre els efectius de la policia catalana l'octubre de 2011 [darrera consulta: 2 d'octubre de 2011].
 3. Guia d'Estudi per a l'Accés a la PG-ME Tema C4
 4. Nota de premsa del seu nomenament.
 5. Article 149 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació
 6. Article 150 del Decret 243/2007 d'estructura del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Notícia d'Europapress del 21 de maig de 2011.
 8. "Àrea Regional del Transport Urbà" : Infotram; febrer de 2008; p. 8.

Coord.: 41° 24′ 11.5″ N, 2° 9′ 52.74″ E / 41.403194°N,2.1646500°E / 41.403194; 2.1646500