Side

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
El teatre de Side

Side (Σίδη) fou una ciutat a la costa de Pamfília, a l'oest del riu Melas. Actualment, és un complex turístic i un dels llocs clàssics més ben coneguts de Turquia, prop de Manavgat i el poble de Selimiye, a 75 km d'Antalya en la província d'Antalya.

Fou una colònia de Cumes (Cumae, ciutat d'Eòlia). Els colons devien ser poc nombrosos i es van barrejar amb la població local i parlaven una llengua barrejada i deformada que no entenien ni els grecs ni els pàmfils.

Va romandre ciutat autònoma sota poder de Pèrsia, i el 334 aC es va sotmetre a Alexandre el Gran i va rebre una guarnició macedònica. Després, fou d'Antígon el Borni i dels selèucides. Sota Antíoc III el Gran, es va lliurar prop de Side una batalla naval contra els rodis, que van obtenir una gran victòria. Durant molt de temps, la seva vida interna va estar marcada per la rivalitat amb la ciutat d'Aspendos.

Al segle I, fou un niu de pirates, una de les seves principals bases a la Mediterrània, i mercat d'esclaus fins que va passar a Roma i va romandre una ciutat de certa importància que, al segle iv, fou la capital de la província de Pamfília.

La divinitat local fou Atena.

D'aquella època, queden restes de l'àgora, un temple, muralles, portes, columnes, teatre (el més gran i ben conservat de l'Àsia Menor) i el port, així com alguns edificis.

Referències[modifica]

Coord.: 36° 46′ 00″ N, 31° 23′ 20″ E / 36.76667°N,31.38889°E / 36.76667; 31.38889