Escepsis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Escepsis (Scepsis, Σκῆψις) fou una ciutat del sud-est de Mísia a la vora del riu Aesepus, i al sud-est d'Alexandria Troas. Tot i que les llegendes la fan fundada per Enees després de la guerra de Troia, fou probablement una colònia de Milet.

Xenofont diu que al seu temps pertanyia a Mània, princesa dels dardanis de Mísia i que a la seva mort se'n va apoderar Meídies, el seu gendre; Dercíl·lides, el comandant espartà, que havia obtingut permís d'entrada a la ciutat sota pretext, va expulsar a Meídies i va entregar el poder al poble (a l'oligarquia segurament).

No torna a ser esmentada fins després de la mort d'Alexandre el Gran quan va passar a Antígon que va traslladar als seus habitants a Alexandria Troas, en càstig per les seves lluites amb la veïna Cebrene. Lisímac de Tràcia els va permetre el retorn. Un temps després va passar als reis de Pèrgam.

La ciutat va esdevenir un centre d'estudis filosòfics. Neleos, un ciutadà de Scepsis deixeble d'Aristòtil i amic de Teofrast, va heretar la biblioteca d'aquest, que tenia la d'Aristòtil. Després els llibres van passar a persones que no coneixien el seu valor i foren rescatats per Apel·licó de Teos, i portats a Atenes d'on Sul·la els va dur a Roma.

Existia encara al segle vi i era seu d'un bisbat. A la rodalia hi havia unes mines de plata. Hi va néixer Metrodor.

Les seves ruïnes es troben prop de la moderna vila de Kurşunlutepe.

Coord.: 39° 51′ N, 26° 48′ E / 39.85°N,26.8°E / 39.85; 26.8