Iasos (ciutat)

Infotaula de geografia políticaIasos

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 37° 16′ 40″ N, 27° 35′ 11″ E / 37.2778°N,27.5864°E / 37.2778; 27.5864
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia de Muğla Modifica el valor a Wikidata

Iasos (en llatí Iasus o Iassus, en grec antic Ἴασος o Ἴασσος) era una ciutat de Cària en una petita illa a la costa nord. La tradició feia derivar el seu nom de Iasos, fill d'Argos.

Suposadament, va ser fundada en un període molt antic pels argius però, reduïdes les seves forces per les lluites amb els natius, van cridar en el seu ajut Neleu, que poc abans havia fundat Milet, i llavors va rebre un nou cos de colons, segons Polibi.

Consolidada la ciutat que possiblement ocupava quasi tota la petita illa i tenia 10 estadis de circumferència, va adquirir una gran riquesa, diu Tucídides gràcies a les seves pesqueries i al comerç del peix, explica Estrabó. Després del 411 aC, la ciutat, governada per un persa anomenat Amorges, revoltat contra el rei de Pèrsia, va ser atacada pels espartans, que van capturar Amorges i el van lliurar al sàtrapa Tisafernes. La ciutat va quedar destruïda, però devia ser reconstruïda més endavant.

Després de la mort d'Alexandre el Gran, aviat va quedar en mans dels Ptolemeus d'Egipte. Filip V de Macedònia la va assetjar i ocupar, però els romans el van obligar a retornar-la al rei d'Egipte Ptolemeu V Epífanes.

A la rodalia, es produïa un marbre molt apreciat de color vermell i blanc, utilitzat sobretot en decoració, segons Pau el Silenciari. Prop de la ciutat hi havia un santuari dedicat a Hèstia, amb una estàtua de la dea que, tot i ser a l'aire lliure, suposadament mai la tocava l'aigua de la pluja. Estrabó esmenta una història similar d'un temple d'Àrtemis, també a la rodalia de Iasos. Ateneu de Nàucratis parla de Iasos en relació amb la seva pesca excel·lent.

Modernament, es diu Askem o Askym Kalessi. Està situada prop del poble de Kıyıkışlacık, a 31 km del centre de Milas i l'illa està actualment unida a la costa per un petit istme. Es conserven les muralles de la ciutat i un teatre, a més d'algunes inscripcions i monedes.

Una altra ciutat amb el mateix nom, però d'escassa importància, va existir a Capadòcia o Armènia menor, segons Claudi Ptolemeu, que la situa al nord-est de Zoropassos (Zoropassus).[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Iassus». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 6 juliol 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Iasos