Urshu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Urshu, Ursu o Ursum fou una ciutat estat de Mesopotàmia a l'Eufrates superior, vassall de Kargamiš (Karkemish) de situació desconeguda però no massa llunyana de Karkemish, al nord d'aquesta.

S'esmenta a les tauletes de Mari vers la primera meitat del segle xviii aC. El nom del seu rei apareix com a Shennam.

Suposadament ciutat estat independent durant part del tercer mil·lenni sota un reis que portaven el títol de "badalun", va ser poblada per hurrites abans del 2000 aC, i vers el 1800 aC constituïa un regne hurrita. De tots els estats hurrites de l'època, Urshu i Khashshum n'eren els principals.

Al segle xviii aC (vers el 1640 aC) Urshu fou assetjada per forces hitites del rei Hattusilis I i de grups aliats, i quan era governada per un rei anomenat segurament com "el servidor del deu de les turmentes" en un relat èpic hitita conservat parcialment per una còpia mesopotàmica. Segons el relat la ciutat va tenir el suport del rei de Iamkhad, del de Zaruar, del de Zuppa i dels hurrites, però finalment els defensors van ser derrotats a un lloc anomenat Ti-ni-shi-pa (desconegut) per un grup salvatge aliat als hitites, que practicava el canibalisme, manat per Dumumahlil, que va exterminar a les forces de Zuppa; tots els seus homes van ser capturats per aquesta gent que se'ls va menjar; només el mateix Zuppa va aconseguir fugir, i fins i tot la seva mare, Ama o Sila, va ser capturada i se la van menjar igualment. Després van atacar Uqabuwa, Ikakali i al final Tashiniya i Tishiniya (Tašhiniya o Tišhiniya). La zona va esdevenir domini hitita.

Bibliografia[modifica]