Sistema Stop-start

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Botó per poder desactivar el sistema en un Citroën Berlingo .

El sistema stop-start o sistema de reinici automàtic (en anglès Stop & Start system, que es pot traduir com sistema automàtic d'aturada i arrencada), és un dispositiu que para i re-arranca automàticament el motor d'un vehicle per tal d'estalviar combustible i per reduir la contaminació, important principalment en les ciutats i en els embotellaments .

Història[modifica]

El sistema motor/generador no és nou, perquè els cotxes de luxe dels anys trenta sovint estaven equipats amb un sistema " dynastart ", un gran dinamo/arrancador, normalment muntat directament al final del cigonyal i el principal avantatge del qual era permetre una arrencada del motor flexible i tranquil·la.

Les emissions de monòxid de carboni i el primer xoc de petroli van empènyer els fabricants automobilístics cap a les tecnologies per reduir el consum de combustible. Ja el 1974, Toyota comercialitzava el seu Toyota Crown de sis cilindres amb un interruptor automàtic d'arrencada,[1][2] per estalviar un 10% de combustible en els embotellaments.

El principi de Stop & Start manual va ser desenvolupat el 1981 per Volkswagen pel seu Polo Formula E (per "econòmic") amb un sistema semiautomàtic (parada per pressió manual d'un botó "Stop" i reinici automàtic)

El primer sistema automàtic Stop & Start va ser proposat per Fiat en el Regata ES (pour « Energy saving »), llançat el 1983.[3] Es triga deu anys més a revisar el sistema sobre el Volkswagen Golf III de 1994, que no tindrà èxit.[4]

L’onada actual de desenvolupament va començar el 1999 a Volkswagen per als seus models Lupo 3L i Audi A2 3L, però sobretot a Citroën amb C3 Stop i Start per al públic general a finals del 2004 per un modest cost addicional . L’alternador és reversible i la tecnologia només s’associa a caixes manuals robòtiques . L’impuls a la tecnologia provindrà dels governs europeus que comencen a donar suport econòmic a les baixes emissions de CO2 dels cotxes. Aquesta tecnologia bastant simple proporciona un efecte mesurable sobre el cicle europeu de mesurament del consum a la ciutat, i s’adopta molt ràpidament des de finals dels anys 2000 .

A Valònia, des de llavors 11 març 2019 està prohibit mantenir el motor en marxa en un vehicle estacionari amb una multa de 130 .

Descripció del sistema modern[modifica]

Botó per poder desactivar el sistema en un Ford Focus .

El sistema es compon de dos elements principals :

 • una màquina de reinici, que pot ser :
  1. un alternador reversible (o alternador-arrencador ), que exerceix tant el rol d’arrencador com d’alternador (que ocupa el lloc, utilitzant els mateixos punts connexió), però s'instal·la a part del motor d’arrencada convencional, que es reserva per a les primeres arrancades. El seu ús garanteix un reinici ràpid i silenciós;
  2. un simple reforç de la bateria d’arrencada (bateria existent), per permetre suportar els molts reinicis addicionals imposats. Aquesta tècnica és menys costosa, però també molt menys efectiva en termes d’aprovació;
  3. un arrencador amb aire comprimit, que també pot servir com a retardador i com a potència addicional, per exemple durant l'acceleració;[5]
 • una caixa electrònica que gestiona la interconnexió entre la màquina de reinici, l'ordinador del motor i la caixa de servei intel·ligent.

Apart d’aquests dos elements principals, el sistema inclou una bateria hermètica de recombinació de gas , així com una corretja suficientment dimensionada, en el cas d’un sistema d’alternador-arrencador.

Funcionament[modifica]

Un exemple d’implementació d’aquesta tècnica és el següent :

 • tan aviat com la velocitat assolida sigui inferior a 6 km/h, el motor està en marxa, l’embragatge queda obert;
 • el motor s’atura quan el peu pressiona el pedal de fre;
 • quan es deixa anar el pedal de fre, el motor arranca de forma automàtica i instantània;
 • quan es torna a sol·licitar l’accelerador, l’embragatge es tanca gradualment.

D'altra banda, el motor només es pot aturar si es compleixen les condicions necessàries. Així, la parada no es realitzarà si fa massa calor o fa massa fred, si es produeix una descongelació, etc. Sovint el sistema es pot desactivar amb un botó (de vegades anomenat "motor parada i arrencada").

Aquest sistema genera un estalvi d’energia quan la durada de l’aturada estalvia l’energia necessària pel reinici.

Avantatges i desavantatges del Stop & Start[modifica]

Avantatges[modifica]

per al constructor
 • si el trànsit es realitza en enbotellaments, el sistema ofereix una reducció important del consum i de les emissions de CO2 :
 • l’eficiència elèctrica és superior a la d’un alternador convencional;
 • És possible re-arrancar el motor durant l'apagada, per exemple, si el conductor canvia d'opinió inesperadament;
 • la instal·lació a la unitat de motor i la integració elèctrica són senzilles;
per a l’usuari
 • es redueix el consum i les CO2 (del 6 al 10% , teòricament fins al 15%,[6][7] al cicle urbà a les hores punta);[8]
 • l’apagat i el reinici del motor són automàtics;
 • el reinici del motor és immediat i silenciós (aproximadament 400ms);
 • el soroll i les vibracions del motor s’eliminen durant l’apagada momentània, .

Desavantatges[modifica]

 • Els estalvis només es poden aconseguir en usos urbans o en carreteres molt transitades.[9][10]
 • En detenir el motor, la temperatura disminueix gradualment en el convertidor catalític, cosa que fa que sigui menys eficaç al re-arrancar que la aturada es perllonga i la temperatura ambient baixa. Com més gran sigui el temps d’inactivitat, més augmentarà la contaminació a la posada en marxa, compensada parcialment o totalment per l’absència total d’emissions durant les fases d’aturada.
 • Quan el motor s’atura, l'escalfament i el refredament perden gradualment l’eficiència. En cas de tancar-se perllongadament, tots els accessoris que utilitzen la bateria poden "buidar-la", sobretot si la temperatura ambient és baixa, si està mal carregada o en "final de vida", o si l'apagada és massa llarga.
 • Els diferents constructors

Dels dos precursors que són Fiat i Volkswagen,és el segon que ha perseverat tres vegades (Formel E, Ecomatic, després les versions de 3 L de Lupo i A2), abans de veure la difusió de la tecnologia .

El primer fabricant d’equips a oferir un sistema per a la producció massiva és Valeo en col·laboració amb PSA, amb el seu alternador d’arrencada (sistema STARS: “ Starter Alternator Reversible System ”). Segons Valeo, això correspon a una disminució del consum fins a un 15% en circulació urburbana.[7][6]

Vehicles europeus[modifica]

Des de la transició cap als estàndards Euro 5, cada vegada són més els vehicles amb caixes manuals o robotitzades equipades amb aquest sistema, a tots els nivells del rang.[11] El sistema Valeo es munta en els Citroën, Peugeot, Smart, Land Rover, Volvo, mentre que el sistema Bosch equipa Volkswagen, SEAT, Nissan o Fiat en diversos models de gasolina i dièsel. Valeo anuncia per a la primavera del 2010 el llançament de la seva segona generació de Stop & Start prevista per al tercer trimestre del mateix any.[7] Aquesta nova generació, anomenada "i-STARS", es distingeix per la integració de l'electrònica de control a la màquina elèctrica. Bosch ha compatibilitzat el sistema amb les caixes de canvi automàtiques.[12]

Smart Idle Stop System desenvolupat per Mazda. Quan s’atura el motor, els pistons es posicionen en una configuració que permet re-arrancar directament mitjançant una combustió, amb un temps d'arrencada de 0,35 segons, és a dir, es pot arrencar el cotxe mitjançant un sistema electrònic sense consumir ls 60 A típics de la bateria.[13]

El sistema ISG EcoDynamics de Kia utilitza components Bosch, Valeo i Varta.[14]

Referències[modifica]

 1. «Automatic on/off switch gives 10-percent gas saving» (en anglès). [Consulta: 15 febrer 2019].
 2. Dunham, Bob (en en) Times Mirror Magazines, Inc. [Nova York], 205, 4, 08-01-1974, pàg. 170.
 3. (anglès) Vernon Pedersen, « Fiat Regata Sedan boasted 'Stop-Start' technology more than two decades ago », ItaliaSpeed.com, 18 février 2009
 4. (anglès) John Fordham, « The Volkswagen Golf CL Ecomatic IN 0-60 Seconds », The Independent, 10 septembre 1994.
 5. « Un moteur hybride à air comprimé : simple, économique et efficace ! », sur Futura, le 8 février 2011 (consulté le 4 juin 2018).
 6. 6,0 6,1 Laurent Meillaud, « Valeo optimise son Stop & Start », Autonews.fr, 23 septembre 2011.
 7. 7,0 7,1 7,2 Laurent Lepsch. «Technologie Valeo : présentation du deuxième Stop and Start». Autonews.fr, 15 juin 2010.
 8. « Stop and Start : vraiment bénéfique ? », sur francetvinfo.fr, le 24 avril 2015 (consulté le 4 juin 2018).
 9. Jean Savary, « Faut-il choisir une voiture équipée d'un système Stop & Start ? », NotreTemps.com, 6 novembre 2013, 2 pages.
 10. « Stop & start : vraie innovation ou gadget inutile ? », sur economiematin.fr, 19 juillet 2013.
 11. (anglès) Grey Olivia, « Engine Stop-Start Systems – A Brilliant Invention In The Automotive History », VT Money, 9 octobre 2014.
 12. (anglès) Donna Kelly, Start/Stop developed for automatic vehicles, Carpress.co.uk, 30 juillet 2010 (voir archive).
 13. «Idling Stop Technology» (en anglès). Mazda. [Consulta: 31 juliol 2019].
 14. Le système Stop and Go (ISG), Kia.com (voir archive)

Vegeu també[modifica]