Viquipèdia Discussió:Els 100 articles fonamentals/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Separat en tres temes

Per seguir millor el contingut desenvolupat en aquest espai de discussió, s'han separat els tres temes de discussió principals i han quedat agrupats en una pàgina pròpia. Els que tracten de:

Categoria

S'hauria de recategoritzar a Categoria:Viquipèdia:Articles a millorar, malgrat faci aumentar el indicador en 100 articles. --Jordicollcosta (discussió) 20:52, 16 jul 2007 (CEST)

Tal com és ara tan sols serà un article (Llista dels 100 articles fonamentals). --Jordicollcosta (discussió) 21:37, 16 jul 2007 (CEST)

No sé si mantindria l'apartat de biografies, perquè costa molt triar deu biografies fonamentals. Perquè Carlemany si i August no? Perquè Jesús sí i Mahoma no? Perquè Einstein sí i Newton no? Perquè Plató sí i Sòcrates no? A més, les biografies és un dels temes que millor tenim a la Viquipèdia.

La part d'història em sembla una mica curta, a menys que la proposta de l'article història universal inclogui tots els subarticles que se'n derivin.

Caldria anar pensant què farem amb la llista, perquè potser no ha de ser igual segons l'ús.--Pere prlpz 13:36, 17 jul 2007 (CEST)

Proposes eliminar biografgies i separar per exemple geografia d'història? Està clar que els noms són polèmics, per això els vaig posar, per mirar d'arribar a un consens primer. Què farem amb la llista? la meva idea és decidir els articles i repartir-los o fer una ofensiva per tornar-los de màxima qualitat, però també està per discutir--barcelona 14:07, 17 jul 2007 (CEST)
Rellegint la discussió veig que en Pere prlpz comenta que les biografies és un dels temes que millor tenim a la Viquipèdia. Proposem una llista semblant de 100 biografies, amb un seguiment similar (articles de qualitat, nivell de l'article, etc). --Peer 15:46, 28 oct 2007 (CET)

Més articles fonamentals a millorar

A Categoria:Viquipèdia:Temes bàsics però molt curts hi solen haver candidats aptes per aquesta llista, entre els actuals cal destacar

en comptes de quin el posaries? Està clar que n'hi ha molts més fonamentals, però es tracta de començar per 100. no podem anar a per totes, no som tants usuaris. Si a la wiki anglesa amb 1000 (ampliats després a 2000) encara no els tenen tots, imagineu nosaltres --barcelona 14:07, 17 jul 2007 (CEST)

Molt curts?

Aquest projecte em sembla fonamental i extraordinari, i felicito a Barcelona per proposar-lo. Tanmateix, crec que no entenc ben bé el paràmetre per definir "curt". M'estava llegint les biografies, i jo crec que almenys Adolf Hitler, Jesús, Miguel de Cervantes, Albert Einstein, Plató i Karl Marx ja són prou complets. És clar, se'n podria dir més, de cadascú d'ells, però ara per ara la qualitat és acceptable. No he mirat les altres categories encara, però almenys d'aquesta categoria jo posaria altres biografies igual de rellevants però molt més curtes, potser... Hernán Cortés, George Bush, Galileo Galilei, Genguis Khan? --the Dúnadan 05:08, 6 ag 2007 (CEST)

no totes són curtes. Es tracta justament de seleccionar els 100 articles i veure quins necessiten una ampliació o millora per tenir els articles bàsics d'una qualitat acceptable. Voteu els canvis que creieu oportuns a la llista, l'he proposada justament per començar un debat. Respecte als que dius, crec que el mongol sí mereixeria estar en el top 10 però a qui trauries? Trobo més important Colom que Cortés, més que res per ser el primer. Bush encara no ha fet prou, afortunadament, per estar en el llistat. Galileo també podria estar-hi...--barcelona 17:43, 7 ag 2007 (CEST)

Encarta

Es podria fer també es:Usuario:Platonides/Encarta/Artículos aquí. 88.19.141.115 16:21, 25 ago 2007 (CEST)

hola, sí hauríem de fer projectes d'afegir informació d'altres enciclopèdies, però més endavant, perquè hi ha molts més articles. A l'anglesa tenen un projecte de Missing Articles força interessant, per anar omplint llacunes--barcelona 17:18, 26 ago 2007 (CEST)

Partícula

He canviat partícula, que és una pàgina de desambiguació, per l'article principal que és Partícula elemental. --Jordicollcosta (discussió) 12:27, 12 set 2007 (CEST)

Treball

Treball apuntava a una pàgina de desambiguació, també resulta que està repertit a Vida quotidiana i a Societat, llavors la llista és de 99 articles. --Jordicollcosta (discussió) 20:06, 18 set 2007 (CEST)

corregit! Respecte a la proposta de l'Encarta, podríem partir de la GEC millor que de l'Encarta, no trobeu? --barcelona 16:43, 7 oct 2007 (CEST)
D'acord amb això e la GEC. Per cert, com ens organitzem per redactar els articles? Invitem més usuaris i dividim els temes? Crec que l'hauríem de anunciar una altra vegada a la Taverna i possiblement també en una secció especial al Portal del viquipedista. Que en penseu? --the Dúnadan 18:06, 7 oct 2007 (CEST)
primer hauríem de consensuar la llista i no sembla que hi hagi gaire gent interessada... --barcelona 18:07, 7 oct 2007 (CEST)
Perquè ja se n'han oblidat, potser. Jo l'anunciaria, el projecte, una altra vegada a la Taverna. De la llista, jo crec que ara per ara està bé. Si cap altre usuari no en diu res, comencem amb aquesta llista, tan bon punt acabem amb un article, es reemplaça amb un altre i així sempre tenim 100 articles "fonamentals" per redactar. --the Dúnadan 18:12, 7 oct 2007 (CEST)
mira, crec que abans de modificar la llista s'hauria de decidir quan donem per bo un article, per a mi el criteri seria que fos de qualitat. Si vols anunciar-ho a la taverna, per mi ok! Jo anunciaria les dues idees a) consensuar al llista i fer que tots siguin articles de qualitat b) tenir una entrada per a cada article de la GEC, que s'aniran ampliant de mica en mica --barcelona 18:15, 7 oct 2007 (CEST)
Hmm... si el criteri és que tots els articles siguin de qualitat el que hauríem de fer també és revisar els nostres criteris i el procediment per votar articles de qualitat. No només quant al nombre de vots necessaris per ser-ne elegit (que crec que la majoria dels usuaris pensa que s'haurien de reduir), sinó també en els criteris. Per exemple, no hi ha cap criteri exclusiu per a les "referències i citacions", que crec que és MOLT important. --the Dúnadan 18:18, 7 oct 2007 (CEST)

Només 10 articles catalans?

Crec que la llista que heu fet està molt bé i voldria felicitar-vos per aconseguir tanta capacitat de síntesi i coherència. L'únic problema que hi trobo és que necessitaria tenir més articles de Catalunya i els Països Catalans. Penso que és molt important tenir un bon article sobre Filosofia o sobre Mètode científic, però que el que realment farà única la nostra viqui és aprofundir en la temàtica que ens és més pròpia: història de catalunya, cultura i folklore, geografia, política i institucions catalanes, personalitats destacades... Entenc que es podria el·laborar doncs la llista de Els 100 articles fonamentals de la Viquipèdia en català. Que en penseu? Algú més hi està d'acord?--Jey 12:01, 8 oct 2007 (CEST)

crec que per això hi ha un apartat específic. Primer fem que els deu articles siguin de qualitat i que la viquipèdia sigui de referència per als temes claus, després ja aprofundirem en la temàtica més nostra. Ho dic per no dispersar esforços, que estem en molts projectes! I si hi ha un article que consideres important i no apareix en el llistat top 100 (100 ja són molts), pots proposar-lo per a la contribució de la quinzena, un projecte que sembla que només interessi a uns quants mentre que és fonamental (al meu parer) --barcelona 12:40, 8 oct 2007 (CEST)
Constitucions de Catalunya de 1585.
Llavors, més que el Castellers o les Falles, a mi em sembla molt més important conèixer les primeres constitucions de la història.--Paco 14:35, 11 oct 2007 (CEST)
les posaries en lloc de quin article? --barcelona 16:03, 12 oct 2007 (CEST)
Jo també penso que harien d'haver més articles "catalans", (poder 20-25). I crec que elements populars tant destacats com casteller o falles tindrien que mantenir-se a la llista.--Baggio (missatges) 18:30, 20 oct 2007 (CEST)

Els 100 ... o uns 100

Trobo la idea excel·lent i hi estic donant algunes voltes... però cadascú faria una llista de 100 diferent. No es pot pretendre fer una llista dels 100 articles fonamentals. Canviem l'article determinat (Els) pel indeterminat (Uns) i no ens hi capfiquem més. És una bona llista de partida i més que posar-ne un i treure'n un altra, pensaria en tirar endavant amb aquesta i anar-la ampliant amb els altres llistes fonamentals (els 300, el 500, etc.). Més endavant, amb més perspectiva i amb votacions, és podrà fer una llista que s'aproximi als 100 més distingits. Altre cop felicitats perquè és un bon referent per la viquipèdia.--Peer 16:59, 11 oct 2007 (CEST)

Segueixo trobant que anomenar-los "Els 100..." fa més delicada la selecció. Ni "Els", ni "Uns".... "100 article fonamentals". A més, costarà que siguin AdQ perquè són temes molt generals i serà difícil fer articles tan bons en temes tan amplis i que fàcilment pots trobar a faltar determinats aspectes. En les altres wiquis no hi ha pràcticament AdQ en temes generals. Són els més difícils de determinar la completesa. Ens haurem de conformar en uns bons articles, que ja està molt bé.--Peer 08:06, 3 nov 2007 (CET)
Doncs, el que em de fer es començà a treballar-hi amb això! Sobre Els i Uns, a mi ja em sembla bé Els perquè pels que em estat aquí em acabat constant que són ELS 100 + fonamentals, doncs quan estiguin tots millorats seran ELS 200 + fonamentals... jo crec k no cal canviar-ho! I el que em d'avançar és a començar a ampliar els articles!! --KRLS , 11:20, 3 nov 2007 (CET)

Alguns temes que trobe a faltar

Hola a tothom!

  • Primer que res felicitar-vos, la idea em sembla bé, però he de dir que els temes que s'han triat em semblen massa genèrics en alguns casos.

Més bé, crec que s'hauria de treballar més en la línia del que dia el company Gomà fa un mes a la tertúlia [1]. El que hem de fer, no és determinar quin són els més importants sota una perspectiva axiomàtica. Sinó quins poden ser els més consultats. M'explique. Possiblement ningú va a consultar què és filosofia, ja que respondre això sols requeriria un assaig, i això no li pertoca a la Viqui. Què és el que realment va a consultar la gent. El més provable és que es faça preguntes més concretes. Per exemple: què dia Plató, què dia Nietzsche què dia Marx o què dia Kant. Per què? no sols perquè siguen alguns dels filòsofs més coneguts, sinó perquè, a més, són els que a tothom li han explicat en el batxillerat. Per tant, aquestos són els articles fonamentals, NO FILOSOFIA, que és massa genèric. He posat aquest exemple, perquè és un camp en el qual col·labore, però es tralladable a altres àmbits. Per exemple. Pintura no és l'article fonamental que ha de tindre qualitat (almenys de moment), l'article que tothom consultarà i que ha de tindre qualitat i no la té, és Van Gogh, perquè hui en dia és el pintor per excel·lència per a tothom i és sobre el que es buscarà informació. Aquest article hauria d'estar ben elaborat, d'altra forma la viquipèdia no tindrà èxit.

  • Per altra banda, pel que fa a ciutats i la història, ací possiblement el criteri que caldria aplicar, no és: "quin serà el més consultat?" com he fet en el cas de filòsofs i pintors, sinó quines ciutats o quins fets, dels del nostre punt de vista cultural haurien de ser les que treballarem més. Sota aquest punt de vista sols figura Barcelona, i, això, tot i l'estima que li tinc, crec que és una greu errada. Personalment, crec que, com a mínim hauria d'estar (a més de Barcelona) València i Xàtiva (per a haver estat històricament la segona ciutat) pel País Valencià, Perpinyà per la Catalunya Nord, Ciutat per les Illes, L'Alguer per l'Alguer i, sens dubte alguna més de Catalunya que no tinc prou coneixements per indicar.

En la mateixa línia, crec que com a article fonamental, a més dels decrets de Nova Planta, haurien d'estar la Guerra de Successió.

  • Finalment, vull plantejar una cosa a tothom. Què és un article de qualitat? és el mateix article de qualitat que fonamental? Sense entra ara en això, el que sí tinc clar, és que molts articles considerats de qualitat són infumables I per què direu? doncs perquè són molt llargs i resulten abrumadors. Els hipervincles estan per a utilitzar-los. Que un article tinga molta informació no significa que vaja a ser consultat. I un article que no convida a ser consultat és un article fracasat. Hem de subdividir tota la informació per a que tinga èxit comunicatiu. Així, vos pose un exemple. En l'article Alcoi, s'han inclós una gran quantitat d'informació sobre personatges cèl·lebres. Però des del meu punt de vista això fa farragós i pesat l'article. Tota aquesta informació hauria d'anar a articles sobre aquestos personatges. D'aquesta forma guanyariem en dues coses: tindriem més articles i, damunt, fariem més accessible la informació, és a dir, més fàcil de llegir, però també més organitzada. Penseu que els que no són viquipedistes nats, no tenen la santa paciència de llegir textos tan llargs, com haveu fet vosaltres llegint-me a mi.--Espora 13:12, 20 oct 2007 (CEST)P.D. Trallade aquesta discussió també a la taverna.
Sobre la concreció dels articles, crec que precisament on estem mancats és d'articles de síntesi. Tenim moltíssims articles de personatges històrics i de batalles però molt pocs d'història. Si algú vol seguir la Història de les Balears a la viqui necessita uns articles que li facin de fil conductor per no limitar-se a anar saltant de biografia en biografia, i el mateix passa amb la filosofia, l'art, la ciència, etc. La tendència actual (que jo voldria moderar) és precisament la de fer articles concrets i no de síntesi com tu dius. Una altra cosa és que els articles de síntesi més importants no són només els més generals (filosofia) sinó d'altres d'una mica més concrets (filosofia grega, filosofia medieval, empirisme, filosofia de la ciència...).--Pere prlpz 13:55, 20 oct 2007 (CEST)
Això és cert, però eixe és un altre problema. Entenc que ací del que es tracta és de parlar quins són els articles fonamentals, no si hauriem de tindre articles de sintesi dels camps fonamentals. A més, és normal que hi hagen molts articles concrets. Les enciclopèdies actuals solen utilitzar-se per cercar coses concretes, per a que algú et resumisca algun coneixement concret. Per a coses més generals un va als manuals o a les històries especialitzades. El que tu planteges, no és que no siga interessant. Ho és, i de fet està més prop del moviment enciclopèdic originari (el del segle XVIII), però ací crec que el que es debatix és un problema més pragmàtic: Què és el que hem de tindre més treballat perquè serà més consultat?. Altra cosa, és voler fer una tasca pedagògica (enciclo-pèdia) i assolir un projecte de difussió del saber més ampli. Eixe, és un projecte filosòfic, com en el seu dia ho va ser el D'Alembert i Diderot, que no sé si estem en condicions de dur endavant.--Espora 17:42, 20 oct 2007 (CEST)

Article Enciclopèdia

Per cert, discutint en l'apartat precedent amb Pere, m'acabe d'adonar que un dels articles fonamentals per a tota enciclopèdia, és el d'enciclopèdia. I si li pegueu un vista voreu que fa pena. A més, s'hauria de fusionar amb Encyclopédie.--Espora 17:50, 20 oct 2007 (CEST)

sí, és un article que caldria incloure al llistat --barcelona 18:11, 20 oct 2007 (CEST)
No entenc perquè s'ha de fusionar a mi em semblen articles diferents, un parla d'una enciclopèdia en concret i l'alatre de totes, no? --KRLS , 18:24, 20 oct 2007 (CEST)
Potser, però com a mínim part del que està en Encyclopédie hauria d'estar també en Enciclopèdia.--Espora 11:20, 21 oct 2007 (CEST)

La meva opinió sobre els 100

No dic que no siguin importants tot aquest però perquè no crear el 100 articles fonamentals en temes específics dels Països Catalans. Tothom i ho tenim que acceptar que quan busquem al google la majoria de gent si busques filosofia busques: "Filosofía" o "Philosophy". I si el terme en català és igual al castellà la viqui catalan surt a les 3 o 2 plana. Però sempre quan és un terme específic d'aquí com poden ser Gralla, Casteller, Muixeranga o termes així surtim a la primer plana. Per això crec que el que s'hauria d'ampliar i millorar i tenir són 100 articles fonamentals per a la cultura catalana i no la universal. Ja més endavant millorarem els articles generals. No us sembla més raonable? --KRLS , 20:25, 20 oct 2007 (CEST)

crec que la idea és justament que no calgui buscar phiolosophy, perquè els escolars acabin sabent que aquí trobaran una informació completa i més propera. Però l'ordre és igual, es pot fer un llistat dels 100 articles catalans, el cas és ampliar. Es pot començar per discutir l'apartat dels 10 que hi ha ara i millorar-los --barcelona 22:44, 20 oct 2007 (CEST)
Ja el problema que la llista de google... està ordenada pel nobmre de visites i la forma e potenciar les visites és ampliant les visites a través de tenir un grna nivell en articles d'àmbit del Països Catalans. És clar que intentaré millorar els articles! Si ens hi posem tots podrem!--KRLS , 23:17, 20 oct 2007 (CEST)

Franquisme

No creieu que Felip V i Franquisme mereixen està en la llista, no com a bon record.. sinó com a dolent--KRLS , 20:26, 20 oct 2007 (CEST)

Home...Felip V no sé, però franquisme tal vegada per tal de fixar un article i evitar polèmiques--Espora 11:25, 21 oct 2007 (CEST)

Treballant

Jo ja estic treballant en millorar alguns d'aquests articles. Per començar he ampliat el de religió i n'he fet una gràfica. Hauríem de signar al costat del nom de l'article per indicar en quins articles estem treballant? --the Dúnadan 03:38, 24 oct 2007 (CEST)

Em sembla bé la proposta. Jo estic amb el d'Història universal que crec que era el darrer en "vermellet"--Peer 08:37, 24 oct 2007 (CEST)

Diferents 100 articles

Crec que 100 és una bona xifra, prou important i no massa llarga, a tir d'una viqui de poca gent com la nostra. Crec que pot ser un referent fonamental, la columna vertebral del cos d'aquesta viqui. I pel que vaig llegint, crec que aquest 100 fan referència a articles bàsics però no els que més puguin interessar, com proposa molt bé Espora, però aquest crec que seria una altra llista: "Els 100 que molts voldrien consultar" (o una cosa així). Si pensem en l'escola, es podria pensar en una llista diferent (100 articles per a l'Escola) (i fins i tot articles diferents com fan algunes enciclopèdies escolars amb articles més curts i més planers). Crec que més que una total es poden plantejar altres llistes, cadascuna més específica i amb alguns articles comuns. Pel que s'ha dit, una seria "100 articles bàsics dels Països Catalans". Finalment, una altra qüestió que ha comentat crec Espora, que estic molt d'acord, és que alguns articles són massa llargs i no aprofiten enllaços als articles corresponents (amb una breu i pertinent presentació dins del gran article); n'hi ha alguns que ja es fa però d'altres caldria revisar-ho.--Peer 08:36, 24 oct 2007 (CEST)

Molt d'acord en quasi tot! A mi també m'agradaria col·laborar en la llista dels 100 catalans o dels 100 escolars (caldria jerarquitzar per assignatures i per edats...) però cal plantejar-se sincerament si s'arribarien a omplir com deu mana! si la rseposta és que sí, jo sere el primer en voler ficar-hi cullerada, però la reflexió ha de ser sincera! Si únicament fem llistes perquè ens agrada fer-ne no anirem enlloc. I per cert, això que dius dels 100 més consultats crec que almenys n'hi hauria 30 o 40 de temàtica eròtica o directament pornogràfica, 40 o 50 més de temàtica intranscendental i només la resta serien realment importants. És una pena ja ho sé! si no us ho creieu podeu mirar això. És el que volem de veritat?? --Jey 13:48, 24 oct 2007 (CEST)
El comentari dels "més consultats" no anava en aquesta direcció sinó en la que proposava l'usuari Espora que defensava que més que l'article filosofia caldrien articles de més interès popular com Plató o Nietzsche. Crec que en els 100 bàsics han d'haver-hi el troncals (Matemàtiques, Pintura, etc.) i altres de més interès, han d'anar en un altre llistat, que pot ser molt discutible, però que no ha de ser "els 100..." sinó "uns 100...". Un altre de factible serien "100 biografies o personatges rellevants". D'acord amb tu que han de ser llistes que portin a articles desenvolupats o que caldria desenvolupar prioritàriament. Calen resultats. --Peer 18:05, 24 oct 2007 (CEST)
Els projectes que proposes m'interessen bastant i estic segur que col·laboraré almenys en els 100 catalans i les 100 biografies si finalment s'inicien. El que em preocupa és que serveixin per alguna cosa. Mira't articles com Realitat, Poder o Moda que surten als 100 i son molt incomplets. Encara que a mi personalment em motivarien més altres projectes no crec que tothom pensi el mateix. Penso que abans de començar projectes alternatius hauríem de sondejar amb quin suport compten i demanar un cert compromís. Ho pengem a la taverna? Votem? ¿?...--Jey 12:18, 25 oct 2007 (CEST)

Acabar de consensuar la llista

Ara que estic donant un cop d'ull al desenvolupament dels articles estic tenint dubtes sobre la selecció, alguns dels quals ja han s'han comentat.

  1. Les llistes (Llista de subdivisions administratives per estats, Llista de conflictes armats, Cronologia d'invents), són molt útils, però no crec que hagin de ser articles dels 100. Ajuden a crear un marc per altres articles però mai seran AdQ.
  2. Alguns articles tenen poca presència a les altres wiquis i no estan massa desenvolupats, possiblement perquè no tenen l'interès que en principi es pot pensar, per ex., sostenibilitat, entreteniment.
  3. Segons quins es seleccionen, deixes de banda altres del mateix nivell, com s'ha comentat amb Barcelona (caldria València i Palma?), o escollint color caldria posar també so o forma. O a la categoria "Ésser humà" s'ha triat conducta, més aplicable a qualsevol animal (Etologia) i en aquest cas Amor seria més rellevant pel que fa a l'ésser humà.

La qüestió no és fàcil i sempre es pot modificar la llista si es valora clarament algun canvi. Però crec que cal obrir una altra casella on la gent recolzi la proposta de l'article o la qüestioni. Al cap d'un temps veurem els que estan àmpliament recolzats i els qüestionats. I afegir un espai a la discussió on aparegui una llista dels candidats a ser-ho, llista que cal justificar i deixar clar detallant quin seria l'article a substituir (si se'n posa un cal treure'n un altre). Finalment, he anat veient que serà difícil que la llista s'ompli del símbol d'AdQ. No he vist que ho siguin a les altres wiquis, anglesa inclosa, perquè són articles de temes molt amplis, difícils d'elaborar de manera exhaustiva i completa. Peò segueixo trobant que la proposta dels 100 és una gran idea; serà un bon referent de la qualitat de la viquipèdia.--Peer 08:48, 4 nov 2007 (CET)

evidentment és una llista que cal consensuar. Crec que les llistes sí que són rellevants encara que no arribin a qualitat( o podrien arribar si tots els seus enllaços ho són); em sembla important tenir ben desenvolupades totes les guerres o els invents, per exemple. D'acord amb el tema de so i forma, estan a la mateixa alçada que color, però llavors com fas la substitució? Crec que Barcelona hauria de ser com a article, sens dubte (i no sols perquè jo sigui d'allà), però si desrpés durten els 100 articles del món catalanoparlant, segur que allà estan Palma, València i moltes d'altres. L'amor l'he proposat com a article de la quinzena, és un tema fonamental, però crec que conducta és més general, potser llavors es podria canviar per sentiment o una cosa semblant --barcelona 11:50, 4 nov 2007 (CET)
El que em de fer és simplement obrir una zona de votacions per a cada Article, i cadascú diu a favor i en contra. Després una de propostes... i fem el mateix, a favor i en contra. Si surten + de 100, os es fa una tercera votació (k no em m'agrada aquesta opció) o simplement es queda la que ja estava a la llista. On ho creem? Així serà una llista consensuada de debò i no sol dir propostes que després no hi ha canvis. I a mi lo de la llista no m'acaba de convèncer, perquè sinó posem "Llista de Municipis dels Països Catalans" I ja està arriba a ser de qualitat tots els articles dels municipis, crec que això no és just sincerament... és com fer trampes, fer + articles dels 100 marcats. --KRLS , 13:49, 4 nov 2007 (CET)
no som prou gent com per fer votacions (4-5 persones) i axò endarreriria molt el projecte. Proposo el següent: al mateix article, a sota de cada bloc (del quadre de valoracions) qui no estigui d'acord amb un article ho posa, ho argumenta i proposa un substitut. Els altres diem la nostra i si hi ha consens es canvia a la mateixa llista. Em sembla molt més àgil i del que es tracta és d'anar amplaint els articles, arribin o no a ser de qualitat. Quan acabem, podem passar als 100 de cada àmbit (llavors caldria pensar si treballem segons categories, viquiprojectes o llistats). Però anem pas a pas o no acabarem res, com passa en la majoria d'iniciatives --barcelona 14:02, 4 nov 2007 (CET)
Més que fer votacions, jo pensava en la necessitat d'un espai on es reculli les possibles discrepàncies en casos determinats. La llista, en la major part, crec que és vàlida. Però més que en la pàgina de discussió, em sembla bé a sota de cada grup de 10; és més directe. Ho inicio a veure que us sembla.--Peer 15:33, 4 nov 2007 (CET)

Els 200 i més enllà

El dia que la categoria dels 100 articles fonamentals pugui ser subcategoria de la categoria d'articles de qualitat, aquest projecte tal i com està ara presentat, haurà acabat. Llavors la nova fita serà trobar-ne 100 més que siguin fonamentals per convertir-los també de qualitat i així anar fent de 100 en 100. Com que hi ha molts articles que s'han quedat fora de la selecció actual, es podria començar a fer llistes dels articles a crear de manera que de fonamental, fonamental, tard o aviat no en quedés cap per ser de qualitat:

Així, l'elecció dels següents 100 no serà tan improvisada sinó que hi haurà hagut desplaçaments entre els diferents grups per ajustar la tria al que la gent consideri fonamental. 80.30.235.235 (discussió) 21:05, 4 febr 2008 (CET)

Recordo que també existeix VP:1000. --Meldor (discussió) 23:06, 4 febr 2008 (CET)
La llista dels 100 no és una llista tancada, tot i estar força consensuada. S'està pendent d'incorporar alguns dels articles que cites (foc, Mar Mediterrani). Estaria bé arribar a consensuar la dels 100 i la dels 1000 i, progressivament, anar elaborant altres llistes temàtiques més específics (biografies, biologia, música, etc.,).--Peer (discussió) 23:33, 4 febr 2008 (CET)
La dels 1000 no té la mateixa finalitat. Era per guiar viquipèdies més pobres de contingut. Si es vol anar avançant en tenir articles fonamentals de qualitat, passar de 100 a 1000 mataria el projecte per saturació i abandó. Anar avançant de 100 en 100 és l'únic que ho permetria. Plantejar amb antelació permetria treballar sobre llistes amb més consens en les que centrar-se. 80.30.235.235 (discussió) 07:24, 5 feb 2008 (CET)
Jo crec que enlloc de star mirant cap als 200 enlloc de cap als 100 ho trobo malament, jaque queden molts articles per millorar encara i podeu contribuir-hi anònim. Per cert, sento tenri abandonat els articles, ja m'hi posaré, però m'estic prenent un viquidescans després de mesos que sol entrava aquí en tot el dia.--KRLS , 07:35, 5 feb 2008 (CET)
La dels 1000 de meta té la finalitat que dius; però hauríem d'elaborar els nostres 1000 i espero que ben aviat ho comencem. Crec que la idea d'anar fent llistes orientatives d'articles fonamentals està molt bé, diria que és imprescindible per determinar prioritats. Però ens hem d'organitzar de manera eficaç per evitar que la informació s'acumuli i es perdi. Tenim uns 100 que cal desenvolupar i acabar de perfilar (per ex., ésser humà); uns 1000 que cal adaptar al nostre entorn; i després afegim altres propostes (100 més? 200...? 1000 més?).--Peer (discussió) 08:32, 5 feb 2008 (CET)
Ja ho he dit altres vegades i ho mantinc: a tots ens agrada molt fer llistes i discutir-ne, però això no és tant important com intentar millorar els articles que ja son a la llista. Jo també havia pensat alguns articles que haurien d'estar en els pròxims 100 però encara queda molt temps per això!Crec que fins que tots els articles de la llista siguin bons no cal pensar-hi.--Jey (discussió) 09:37, 5 feb 2008 (CET)
etic totalment d'acord que encara no és moment d'ampliar sinó de millorar els articles ja existents (i participar en altres projectes de qualitat, torno a reivindicar la pobra quinzena!). Però després dels 100 crec que el camí no és fer mñes llistes de 200, 300 etc sinó agafar cada apartat i ampliar-lo, per tenir els 100 articles d'història, els 100 de ciència etc, com ja es va comentar. Així podríem posar aspectes molt més específics. --barcelona (discussió) 10:14, 5 feb 2008 (CET)
Hi ha una pàgina (Viquipèdia:Llista dels 1000 articles fonamentals) des d'on es pot començar a seleccionar els principals 1000 articles de la viquipèdia. Els de Meta no acaben d'estabilitzar-se i crec que, un cop feta la feina a partir de la llista de Meta, ara cal trobar la nostra llista. Caldria que existís una bona connexió entre aquests 100 i els 1000. No crec que sigui coherent que un article sigui un dels 100 i no aparegui a la llista dels 1000.--Peer (discussió) 10:50, 5 feb 2008 (CET)

Reorganització de la pàgina principal

Per descarregar la pàgina principal he traslladat l'espai de discussió de cada apartat a una pàgina nova (Viquipèdia:Els 100 articles fonamentals/Discussions apartats), que enllaça des de cada apartat. Crec que serà més àgil i, alhora, la pàgina principal queda més centrada en els articles.--Peer (discussió) 19:42, 6 feb 2008 (CET)

Plantilla col·laboradors

Què us sembla?

Aquest viquipedista col·labora en el projecte dels 100 articles fonamentals.


genial! --jrosell (comenta) 21:56, 15 maig 2009 (CEST)
Fantàstic! --Avm99963 (disc.) 13:41, 1 maig 2011 (CEST)

Enllaços vermells

crec que una de les mesures que podríem incloure a les taules per veure com anem és enllaços vermells; donat que són articles fonamentals, tots els conceptes a què apunten haurien de tenir el seu article, per ser també importants --barcelona (discussió) 23:16, 18 abr 2009 (CEST)

Nova taula

He modificat la taula que seguia l'antic sistema de votacions. He començat per baix (Història, Geografia,...) L'he simplificat i he afegit la dada dels . Seria coherent que els 100 articles fossin una selecta representació dels 1000. A veure que us sembla.--Peer (disc.) 09:01, 17 set 2009 (CEST)

Revisió de la llista del 100 d'acord amb els 1000

Inicio una proposta de revisió inspirada en el funcionament dels 1000. És un punt de partida. Digueu la vostra. Quan l'hagi acabat, en un parell de dies, enviaré un missatge als col·laboradors dels 100.--Peer (disc.) 20:24, 26 set 2009 (CEST)

Per mi podeu fer el que més us interessi. No forma part de les meves prioritats actualment. La plantilla de col·laborador dels 100 va ser afegida arran d'una ampliació que vaig fer per un article que considerava que era molt coix. Respectaré qualsevol decisió que preneu al sobre l'assumpte. Salut! --Bestiasonica (disc.) 19:55, 27 set 2009 (CEST)
Endavant!--KRLS , (disc.) 20:33, 27 set 2009 (CEST)

Quan vaig començar la llista no existien els 1000, crec que ara com ara els 100 no tenen gaire sentit apart dels altres projectes (1000 i 1000c). Es podria mirar què fem amb els articles que no estan a les llistes, són temes importants i els vam votar, però no repartiria esforços entre tanta llista, ja en tenim prou i no crec que calgui una selecció de 100 entre els 1000 o 10 entre els 1000C sinó centrar-nos en aquelles llistes. Apart de pujar el nombre d'octets, com he dit en un altre lloc, crec que tenim dues prioritats més en aquelles llistes de temes bàsics: millorar la qualitat i omplir els enllaços vermells (que també són temes bàsics). El segon tema és més fàcil de seguir, podem fer llistat de termes que manquen o posar indicadors numèrics i anar fent. Això dels enllaços vermells també es podria aplicar mentrestant aquí, als 100, ja que en aquesta llista ja no hi ha moviments, així segur que escrivim sobre temes rellevants, què us sembla? --barcelona (disc.) 20:40, 27 set 2009 (CEST)

Probablement, ara no caldria crear els 100 perquè ja es centralitza tot en els 1000. Però en el 1000 hi ha un element que encara fem servir poc: és el de destacar en negreta els articles més rellevants. I és aquí on encara té sentit aquest projecte dels 100. Crec que és un espai que complementa els 1000; i penso que han d'anar ben coordinats, ara més que mai. Aconseguir uns 100 articles ben fets, en temes importants, i com demanes, amb els mínims enllaços en vermell, és una bona cosa. Necessitem referents on centrar les tasques d'edició; i si ho fem en articles importants està molt bé.--Peer (disc.) 10:20, 29 set 2009 (CEST)
potser podríem afegir la columna de "vermells" on posar "fet" quan estiguin tots sense vermells. --barcelona (disc.) 13:08, 29 set 2009 (CEST)

No estic gaire al corrent dels diversos projectes en curs d'aquest tipus, així que potser proposo quelcom que ja existeix. Donant un cop d'ull ràpid a la discussió des del començament, penso el següent: si ja hi ha els mil, efectivament no em sembla necessari fer-ne ressortir cent; el que es pot fer és continuar millorant aquests mil, donant prioritats, concretant de tant en tant aquells on hi ha manques, etc. En canvi, potser seria l'ocasió de crear els "100 indispensables" relacionats amb els països catalans, com s'ha reclamat de tant en tant més amunt.--Hinio (disc.) 09:48, 2 oct 2009 (CEST)

Estic d'acord que ara, si l'haguéssim de crear, no caldrien aquests 100. Però com ja existeix, el deixaria una mica més polit, i serveix com un altre referent d'articles prioritaris. Als articles dels 1000 hi ha una selecció, feta amb articles en negreta, que vindria a ser el mateix però integrat a la gran llista. En el cas dels 1000 catalans es pot fer el sistema de negretes o obrir una llista nova dels 100. Ja és un decisió que cal parlar-ne a la plana de discussió dels 1000 cat.--Peer (disc.) 11:06, 2 oct 2009 (CEST)