Viquiprojecte Discussió:Monuments/Arxiu 8

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Planificació 2014

Una vegada acabat el termini de WLM 2013 cal felicitar a tots els que hi ha participat en els diversos aspectes. No era fàcil repetir l'èxit per tercer any i ho hem aconseguit! Encara queda feina per ordenar el munt de fotos i feina per l'organització i el jurat, però penso que és el moment apropiat per obrir un debat sobre el futur, què volem fer pel 2014. Vegeu commons:Commons:Wiki Loves Monuments 2013/WLM Future Workshop sobre un brainstorming inicial pendent de discussió per més endavant. Segurament no ho haurà una edició internacional de WLM pel 2014 i s'obren diverses possibilitats. Les claus per aquests tipus de rallies fotogràfics són 3:

  • Comunitat d'editors. Hi ha gent disposada a fer i revisar llistes, articles temàtics i manteniment de fotos?
  • Fotògrafs. Tenim uns fotògrafs enganxats per edicions anteriors de WLM i WLPA. També hi ha molts fotògrafs que són novells o no són editors i que s'hi animen amb les campanyes de promoció. Què tenen ganes de fotografiar? O bé, quins grups potencials s'hi podrien incorporar?
  • Organització. Ja se n'encarrega Amical sobre la base de què vol la comunitat i quins són els mitjans disponibles, a més d'una coordinació internacional que ha funcionat bé fins ara. Hi ha una part tècnica online i una part de carrer amb patrocinadors i promotors. Podem formar un nou comitè d'organització estable?

Amb aquestes premisses, tenim diferents opcions:

  • Opció a) Wiki Loves Public Art (WLPA). Ja vam fer un pilot amb Barcelona i encara queden 300 obres sense foto. A més, tenim preparat Girona i possibilitats d'ampliar a algunes ciutats més buscant per les biblioteques.
  • Opció b) Wiki Loves Earth (WLE), sobre patrimoni natural. Cal analitzar-ho. Uns punts de partida poden ser els 166 parcs i reserves naturals del PEIN, i uns 250 arbres monumentals (una mostra) i a investigar altres inventaris com zones humides o espais d'interès geològic, a més d'inventaris de fora de Catalunya. Es tracta d'un tipus de fotografia diferent, més paisatgístic i poc urbà, i una temàtica a desenvolupar.
  • Opció c) Fer-ho tot. Ens va la marxa, hi ha gent disposada a preparar la informació i gent disposada a buscar patrocinadors i promotors. De fet, WLPA és molt urbà i WLE és complementari.
  • Opció d) No fer res. Prou feina tenim en digerir el munt de fotos i fer articles sobre monuments. En tot cas es podria fer algun Wiki Takes puntual allà on hi hagi necessitat de fotos i ganes d'organitzar-ho, sense necessitat d'integrar-ho en un concurs internacional.

Vosaltres direu. --V.Riullop (parlem-ne) 15:13, 1 oct 2013 (CEST)

Només un apunt: de moment tenim encara molts monuments per il·lustrar, de manera que no veig que tinguem el motiu de no repetir perquè ja ho tinguem tot retratat. El que potser sí que està baixant és l'efectivitat de les fotos carregades, o sigui, que estem carregant moltes fotos però il·lustrant molts pocs monuments que no tinguem il·lustrats. I el que també pot ser és que en països amb molts menys documents per kilòmetre quadrat sí que els tinguin tots documentats després de tres WLM, i això sigui un motiu per no fer un concurs internacional, com diuen a Commons.--Pere prlpz (disc.) 15:37, 1 oct 2013 (CEST)
Miro l'evolució de les llistes il·lustrades a l'historial de Viquiprojecte:Monuments/Llistes, que és una manera força d'estar per casa de fer estadístiques, però per començar ja va bé:
  • 30 de setembre de 2013: 15652 il·lustrats de 39908 (39%)
  • 31 de desembre de 2012: 13098 il·lustrats de 38956 (34%)
  • 21 de desembre de 2011: aproximadament 4600 il·lustrats de 11780 (39%)
  • La dada d'abans de WLM2011 no la trobo a l'historial.
O sigui, el 2012 vam il·lustrar uns 8500 monuments, tot i que no tots van ser gràcies al WLM, i de moment el 2013 no hem arribat encara als 2700.
Si aquesta és la tònica que podem esperar els propers anys, és cert que el rendiment ha baixat molt, però crec que des del punt de vista viquipedístic encara val la pena tota la moguda d'un WLM per aconseguir il·lustrar 2700 monuments.--Pere prlpz (disc.) 16:30, 1 oct 2013 (CEST)
Jo no abandonaria els nostre concurs local, tenint en compte que si es deixa de fer l'internacional, podríem mutar-lo a gust i donar-hi un altre fisonomia. Tampoc abandonaria (d'entrada) cap de les altres opcions (tot i que sóc de poca ajuda podeu comptar en que intentaré ajudar en el que bonament pugi) --Mafoso (Mani'm?) 18:25, 1 oct 2013 (CEST)
Jo crec que sí que em plantejaria si seguir amb WLM és la millor manera de completar les fotos que falten. Potser ha estat una bona estratègia i ara cal complementar amb WikiTakes, WikiSafaris i Wikiexcursions. D'altra banda veig interessant lo de obrir WLE i WLPA. Potser seguint el model de l'any passat amb Barcelona: es fa el concurs on tinguem partner local (ajuntament, entitat, consorci parc, ...). Pel que fa a WLPA he fet la proposta a algunes escoles d'art de co-organitzar en la seva població participat en la cerca de informació, en buscar premis locals i/o en animar a participar localment, pot ser una via complementaria a les Biblioteques. De moment no s'ha concretat res.-- Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 19:33, 1 oct 2013 (CEST)
A mi també em semblen interessants aquests concursos. De fet, amb concursos o sense, em sembla interessant de fer llistes de coses i anar-hi posant fotos.
Sobre el WLE sospito que ja devem tenir una foto de la majoria d'espais d'interès natural però molt poques dels arbres monumentals.
Sobre WLPA podríem explotar el l'inventari de la Diputació de Barcelona que vam fer servir al primer WLM. Si no recordo malament té una categoria d'art públic, que per poc nombrosa que sigui com a mínim ens pot donar una dispersió geogràfica important.--Pere prlpz (disc.) 21:40, 1 oct 2013 (CEST)

evidentment es farà el que vulgueu organitzadors i participants però un b+c urbà més natura sona francament bé--barcelona (disc.) 08:22, 2 oct 2013 (CEST)

De moment els comentaris van en la línia de que seria bo poder fer-ho tot, WLM+WLPA+WLE. El WLM potser de forma limitada a algun Wiki Takes. El WLE té pinta de ser en base a llistes temàtiques. Els espais PEIN no donen gaire joc per ser massa extensos i segurament ja coberts, però a més d'arbres monumentals es pot pensar en llistes de platges, rius, zones humides, etc. El WLPA és aprofundir i expandir el que es va començar. En general, sempre és bo recollir i sistematitzar informació, això és feina wiki. La qüestió, de cara a concursos fotogràfics, és què prioritzem, què organitzem. No podem cremar els fotògrafs amb 3 campanyes en un any. Tampoc es pot ofegar una organització ja esgotada sense renovacions. De moment, el Dvdgmz s'ha mogut pel WLPA. Bé. --V.Riullop (parlem-ne) 10:09, 2 oct 2013 (CEST)

1) Per valorar bé aniria bé saber quin percentatge de les fotos provenen de personatge novells i quins d'usuaris experimentats. Tot i així, la gent participa a WLM per compartir fotografies de patrimoni i no pel premi. Així doncs, tenia pensat mantenir obert el grup de Flickr perquè aquells que vulguin participar puguin seguir fent-ho voluntàriament ja que la API de la Base de dades de patrimoni es mantindrà i serà fàcil pujar-les.
2) Un concurs sobre paratges naturals pot complicar-nos la identificació de fakes, per la gran extensió d'aquests.--KRLS , (disc.) 09:38, 2 oct 2013 (CEST)

1) Es fa difícil quantificar els tipus de participants. En les diferents edicions s'estima que normalment uns 3/4 són novells, dada realment alta. Ara bé, els més actius són usuaris habituals. Jo hi afegiria un tercer grup de participants no viquipedistes i força actius fent fotos enganxats d'una campanya a una altra. La motivació principal la repartiria en 3 tipus: ganes de completar llistes en general (motivació wiki), interès pel patrimoni local i el "per què no? si allà hi vaig estar, en tinc fotos i em conviden a participar". Durant l'any, fora de campanya, també van apareixen fotos gràcies a la promoció prèvia.
2) Em sembla que he contestat més amunt. Els espais PEIN són normalment extensos i caldria explicar quin és el tipus de paisatge desitjat, però hi ha altres opcions més singulars com arbres o platges, i segurament més accessibles.
--V.Riullop (parlem-ne) 10:25, 2 oct 2013 (CEST)
WLM i WLPA presenten un concurs orientat a "objectes" concrets i més "fàcilment" identificables. WLEarth presenta una llibertat (al tractar-se d'àrees extenses) ample en quant al que es pot fotografiar paisatge (muntanyes, rius, boscos, prats, aiguamolls,...), espècies i espècimens concrets (Arbres monumentals, flora, fauna,...), pràcticament (i fent un xic de reduccionisme) un cop dins de l'àrea és un "tot s'hi val" i es fotografiable . Obre unes possibilitats que poden ser engrescadores, per exemple poder organitzar excursions amb guies dels parcs per a fer fotos (cosa que apriori no em sembla massa complicada doncs la gent de Parcs solen fer rutes i excursions guiades periòdicament), així mateix si ens hi bolquem un xic podem trobar informació del per que el paratge és protegit i identificar uns objectius més "interessants" per el vessant enciclopèdic.
Penso que els dos Wiki Takes que s'han organitzat enguany des de les Biblioteques és quelcom que podem mirar d'incentivar si seguim mantenint el WLM, tot aprofitant el projecte Biblioteques d'Amical i les llistes que ja tenim fetes.--Mafoso (Mani'm?) 10:35, 2 oct 2013 (CEST)
D'acord amb el problema dels fakes, però la solució és assegurar-nos que els incentius per participar no incentivin els fakes. Per exemple, publicitar molt o premiar el nombre de fotos de plantes o altres detalls en parcs diferents convida a retratar herbes al jardí de casa i penjar-les com si fossin d'un centenar de PEIN diferents. En canvi, premiar fotos representatives de l'espai i no només fetes a l'espai fa més complicats els fakes (tot i que sempre ens poden enviar la foto d'un endemisme presa al jardí botànic). Si ens en volem assegurar més, podríem demanar que amb les fotos de detall s'adjunti una foto de l'entorn on es pugui identificar el lloc.
El problema dels fakes ens l'havíem plantejat també amb els jaciments arqueològics, pel risc que ens enviessin fotos de qualsevol pedra, però al final no ha acabat essent un problema.--Pere prlpz (disc.) 13:50, 2 oct 2013 (CEST)
WLE es va fer l'any passat a Ucraïna. Segons diuen, ho van enfocar a vistes àmplies representatives dels biotips, desaconsellant detalls com plantes. Es poden veure les 12 millors fotos. --V.Riullop (parlem-ne) 14:17, 2 oct 2013 (CEST)
Veig que hi ha pàgina internacional preparada pel WLE 2014 però no per cap WLPA 2014, i a més les dates es trepitgen amb les de l'any pasat.
Sobre les prioritats, sí que pot ser que bombardejar els fotògrafs amb tres concursos a l'any sigui excessiu. Aleshores, jo prioritzaria en primer lloc els concursos que tinguin versió internacional i no ens posin pegues a la participació. A més, sondejar els participants habituals podria ajudar a veure si tres concursos són molts i saber què prefereixen.--Pere prlpz (disc.) 15:52, 2 oct 2013 (CEST)
Un creixement cautelós de WLPA població a població només on sigui possible col·laboració local em sembla bastant viable. A més no cal repetir quan la població s'hagi cobert i així no produïm l'efecte de repetir el mateix. D'altra banda les idees que heu donat de com col·laborar amb els parcs em semblen molt interessants i potser algun projecte GLAM que hi ha relacionat amb medinatural podria servir per fer-ho possible.-- Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 20:19, 2 oct 2013 (CEST)

Si us sembla bé, iniciem Viquiprojecte:Art públic i Viquiprojecte:Patrimoni natural per anar desenvolupant conceptes, fonts i tasques, independentment de si s'organitza concurs fotogràfic o no, o quins i com, cosa que podem seguir discutint aquí. Tenim un parells de mesos per decidir si ens afegim o no als concursos internacionals. --V.Riullop (parlem-ne) 16:59, 3 oct 2013 (CEST)

A favor A favor A més aquests Viquiprojectes poden servir per coses més enllà de les fotos; per altres tipus d'imatges i per millores d'articles.-- Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 17:21, 3 oct 2013 (CEST)
D'acord amb fer la feina, amb el dubte només de si serà útil tenir viquiprojectes separats (o sigui, pàgines diferents) o si val més ampliar l'abast del viquiprojecte Monuments com vam fer amb el darrer WLPA.--Pere prlpz (disc.) 21:46, 3 oct 2013 (CEST)

FOP Andorra

Trec un tema relacionat tangencialment amb monuments i art públic, però que n'havíem parlat algun cop per aquí: la manca de llibertat de panorama a Andorra. Avui veig que s'han proposat per esborrar un grapat de fotos de monuments andorrans a Commons, i segurament acabaran en esborrat. Vegeu commons:User_talk:Jordiferrer#File:Homenatge_a_l.27immigrant_-_pla.C3.A7a_del_Poble_._Andorra_la_Vella.JPG i següents.--Pere prlpz (disc.) 21:52, 3 oct 2013 (CEST)

No és possible fer un WLPA a Andorra. Per les obres anteriors al 1999, data de la llei sobre drets d'autor, inclosos els edificis d'autor, queda el dubte del règim que tenien en l'anterior decret que no estava harmonitzat amb els convenis internacionals sobre drets d'autor. --V.Riullop (parlem-ne) 22:28, 3 oct 2013 (CEST)

Creu del Portal dels Prats de Rei

(M'ho han passat de Flickr Mª Africa) La foto de la creu del Portal dels Prats de Rei no correspon a aquest codi. El IPA-5974 correspon a la creu original, que està a troços dins de l'església, la de la foto és una reproducció feta amb motiu de la Santa Misió el 1945, i té el codi IPA-5979 (WLM=IPA-5979).--KRLS , (disc.) 14:54, 5 oct 2013 (CEST)

Ja estava detectat a Viquiprojecte:Monuments/Revisió del registre#Anoia i anotat correctament a la Llista de monuments dels Prats de Rei. He corregit el codi de dues fotos i he modificat el nom repetit per a que es distingeixin millor les dues creus. --V.Riullop (parlem-ne) 15:49, 5 oct 2013 (CEST)

Búnquer de La Posa

Is there a monument ID for the commons:Category:Búnquer de La Posa near Isona? -- Cherubino (disc.) 11:58, 18 oct 2013 (CEST)

I have not found any id for this bunker in Llista de monuments d'Isona i Conca Dellà, nor in the source register. According with the map included in a photo it is in the environs of Mare de Déu de la Posa. It could be included in this article, but only the santuary is registered as heritage. Maybe it is a good idea the create a list of memorial sites of Spanish Civil War, but currently the official website is temporarily down. --V.Riullop (parlem-ne) 12:45, 18 oct 2013 (CEST)

Odèn

Is File:Odèn.JPG a church in Odèn ? -- Cherubino (disc.) 10:21, 2 des 2013 (CET)

@Isidre blanc: Notifico al que coneix la zona.--Pere prlpz (disc.) 11:10, 2 des 2013 (CET)
Thanks, seems to be a Hotel, "Rectoria de Cambrils dels Pirineus" at Cambrils. -- Cherubino (disc.) 15:48, 2 des 2013 (CET)
@Pere prlpz: és l'església de Sant Martí de Cambrils, al municipi d'Odèn. La Rectoria a l'esquerra. He posat les dades i la categoria corresponent a la foto.--Isidre blanc (disc.) 16:08, 2 des 2013 (CET)
Gràcies, Isidre. @Cherubino: It's the church of Sant Martí de Cambrils with an adjacent rectory currently used as a cottage accommodation. --V.Riullop (parlem-ne) 17:19, 2 des 2013 (CET)

Futurs WL

Hi ha alguna novetat sobre quina mena de Wiki Loves something es farà aquest any? Ho pregunto per saber per quines convé esperar-nos a carregar-les i quines podem anar carregant. Si no hi ha d'haver WLPA, per exemple, tinc un grapadet d'escultures que pujaria ara, però si n'hi ha d'haver, m'esperaria.--Pere prlpz (disc.) 22:06, 4 gen 2014 (CET)

Contesto el que sé fins avui:
De WLM no hi haurà organització internacional, almenys aquest any. Andorra ja no dóna per més. A nivell local hi ha una certa inèrcia. Potser es fa alguna activitat local tipus Wiki Takes, però dubto que hi hagi concurs global a nivell local.
De WLPA no hi ha cap equip disposat a ampliar llistes i organitzar-ho. Encara que ja tenim una base, a nivell internacional hi ha dificultats per enganxar-s'hi per problemes de FoP. Dubto que es faci res a nivell local per falta de gent interessada.
De WLE no hi ha res decidit. Les llistes estan prou avançades per Andorra i Catalunya. Hi ha alguns països menors apuntats però el concepte és molt ampli i poc delimitat. Faltaria crear un equip organitzador local que prengui alguna decisió per cercar patrocinadors nous i crear la infraestructura d'un concurs.
Ping Kippelboy per si pot aportar alguna cosa més. --V.Riullop (parlem-ne) 23:37, 4 gen 2014 (CET)
Cap més dada a comentar. En Vriullop ha fet un resum excel·lent. No hi ha res clar pel 2014.--Kippelboy (disc.) 07:07, 5 gen 2014 (CET)
En principi sí hi haurà un WLM per a Espanya, però no podem dir-ho al 100%. També cap la possibilitat de fer un WLE, pero no ho veig clar. --Millars (disc.) 13:30, 5 gen 2014 (CET)
@Millars: Saps si al final hi haurà concurs espanyol? I si és així, saps què hi entrarà?--Pere prlpz (disc.) 23:08, 14 jul 2014 (CEST)
@Pere prlpz: Com que a nivell estatal no hi va haver WLE, Wikimedia Espanya sí que organitzarà WLM el 2014 per a motivar als lectors a pujar més fotos, que encara queden molts monuments sense imatge, sobre tot en algunes regions com Andalucía, etc. Si no donara temps d'ampliar més llistes, serien les mateixes de l'any passat que les pots veure a aquesta pàgina. Sí que se que en castallà s'han creat les llistes dels BRL. I faré una revisió per a que no falte cap llista existent. Salutacions. --Millars (disc.) 11:46, 15 jul 2014 (CEST)

Vistes les previsions, si no han canviat, entenc que podem seguir completant llistes i pujant fotos perquè no val la pena guardar-les per futurs concursos de realització improbable. És això?--Pere prlpz (disc.) 22:39, 15 juny 2014 (CEST)

@Pere prlpz: Per ara les previsions és que no hi haurà un wlm-cat però sí un wlm-es 2014. Penso que ja estem prou servits de fotos i campanyes per repetir de nou aquest setembre. Una alternativa a considerar es si fem alguna cosa per incentivar articles de monuments. Ja toca aprofitar més tota la informació recollida. --V.Riullop (parlem-ne) 10:11, 18 juny 2014 (CEST)
OK. Aleshores vaig pujant fotos (de monuments, art públic i patrimoni natural), com en un WL permanent.
Pels articles de monuments, veig que tenim la Categoria:Pàgines creades per bot pendents de revisar força plena, i que per la meva banda la tenia oblidada del tot.--Pere prlpz (disc.) 10:22, 18 juny 2014 (CEST)

Nous BCINs

Si algú té temps i/o ganes...nous bcins--Kippelboy (disc.) 11:04, 5 març 2014 (CET)

L'Observatori Fabra no l'he trobat a IPAC. El tenim com a BCIL per l'Ajuntament. El Monestir de Sant Jeroni de la Murtra ja el teníem com a BCIN des del 1949. La Reial Acadèmia de Ciències i Arts, i l'església de la Granadella estan encara com incoats, els anoto pendents de revisió. De totes formes ja es podrien anotar com a BCIN amb una ref. --V.Riullop (parlem-ne) 12:35, 5 març 2014 (CET)

Ha acabat el termini de Wiki Loves Monuments 2013.

Potser seria hora de treure l'avís enorme a l'auxiliar de càrrega avisant que "Ha acabat el termini de Wiki Loves Monuments 2013". Ara bé, com que tampoc el deu fer servir gaire gent, si porta feina tampoc és un tema important.--Pere prlpz (disc.) 22:34, 4 juny 2014 (CEST)

És una plantilla genèrica commons:Template:Upload campaign header Wiki Loves Monuments finished. En tot cas s'hauria de plantejar en la pàgina del projecte a Commons. Millor canvio l'enllaç de càrrega de les llistes a l'auxiliar sense campanya. --V.Riullop (parlem-ne) 23:58, 4 juny 2014 (CEST)

Coordenades del mapa de l'IPAC

Al mapa que hi ha a http://cultura.gencat.cat/mapinvarquit/ m'estic trobant que hi surten alguns elements del Prat de Llobregat que no tenen coordenades a la nostra llista. No sé si pot ser degut a que quan es van importar de Patmapa no tenien coordenades i ara en tenen, ni si es poden importar d'alguna altra manera. En qualsevol cas, si fos un fenomen generalitzat potser valdria la pena xuclar aquestes coordenades.--Pere prlpz (disc.) 13:58, 19 juny 2014 (CEST)

@Pere prlpz: Les que no en tenien a Patmapa segueixen sense tenir-ne ja que és un projecte abandonat que no s'actualitza. L'Isidre va estar completant moltes coordenades a partir d'aquest mapa, manualment. Com que està fer amb Flash no veig forma de xuclar-ho. --V.Riullop (parlem-ne) 19:50, 19 juny 2014 (CEST)
OK. Veig que segueixo inventant la sopa d'all. Miraré d'anar copiant manualment les que trobi, també.--Pere prlpz (disc.) 22:36, 19 juny 2014 (CEST)

Wiki Loves Monuments 2014 (format viquirepte)

Bones, després de diversos anys organitzant el concurs s'ha pensat que aquest any potser el que cal és fer els articles sobre els monuments, per tal que les fotos tinguin utilitat real. Iniciem debat!--Kippelboy (disc.) 16:20, 14 jul 2014 (CEST)

Queda un mes i mig per setembre i és la data que a priori començaria WLM. Com vam mig consensuar, que fer un concurs fotogràfic de monuments ja no dóna més de si.

Així doncs, la qüestió és transformar el concurs fotogràfic Wiki Loves Monuments en un concurs d'articles WLM. Hi ha diverses possibilitats, per exemple, fer un concurs d'articles de qualitat de monuments, però crec que només tindria èxit per la gent local i no crec que sigui l'adequat.

Jo faria un concurs per punts amb 4 possibilitats:

- 3 punts per imatge carregada a Commons d'un monument de les llistes que no disposéssim fins ara cap foto d'aquest. (mantenint essència d'anteriors edicions, però exigent) - 1 punt per imatge que estigui a Commons però que no s'hagi afegit a la llista encara. - 1 punt per article repassat de monument fet per VriuBot. - 1 punt per Kb ampliat d'un article de monument existent.

És clar, té contrapartides:

- Caldria acabar tots els monuments que es podrien tenir per crear amb bot (així poder repassar-los durant concurs):

                  Estat: total: 419 municipis:
                            - 84 municipis amb totalment fets (articles creats, BCIL i seleccionats
                            - 22 municipis pendents de crear articles amb bot
                            - 87 municipis amb només BCIL buscats.
                            - 220 que no s'ha fet res encara.
                             Pot ser que els números no quadrin

- Com limitem la càrrega d'imatges que no tinguin foto del monument fins al moment? I que es podria automatitzar la classificació al màxim? el comentari anterior sense signar és fet per KRLS (disc.contr.) 16:42, 14 jul 2014 (CEST)

No entenc això de "Com limitem la càrrega d'imatges que no tinguin foto del monument fins al moment?". Això és un wiki. Cadascú que carregui les fotos quan li plagui. De fet, el tema no és com impedim que la gent carregui fotos i faci articles fora del concurs sinó com fem servir el concurs per animar la gent a carregar fotos i escriure articles que si no no hagués carregat o no hagués escrit.
D'altra banda, això de puntar només el primer que carregui les fotos de cada monument ho veig una mica frustrant, perquè ja no es tracta de fer fotos de monuments sinó de fer-les i carregar-les abans que et trepitgin el monument. De fet, el complicat en un concurs de les fotos que no tenim és que les fotos que entren al concurs van variant al llarg del concurs, i si fem el concurs de les fotos que no teníem al principi del concurs, aleshores, tot i no variar, encara és més complicat dir quins monuments entren i quins no.
Sobre crear molts articles amb bot, i revisar-los, hi veig dues coses difícils:
  • Assegurar que es revisen més o menys tots i que no ens quedem amb milers d'articles per revisar després del concurs.
  • En operacions senzilles com aquestes, relativament curtes, porta més feina apuntar-se quins articles s'han revisat que revisar-lo.--Pere prlpz (disc.) 16:59, 14 jul 2014 (CEST)
Sobre les fotos la lògica em diu que puntuï la que s'hagi posat en les llistes, suposant que sigui la més adequada per consens, i això pot valdre tant per una nova com per una que la millori. Sobre els articles a crear amb bot es pot limitar a un número determinat que considerem adequat per revisar durant un mes intens, o bé anar ampliant sobre la marxa quan en quedin menys d'x. --V.Riullop (parlem-ne) 20:12, 14 jul 2014 (CEST)

Em sembla bé canviar l'orientació del concurs, però crec que esteu posant masses regles i molts feixugues de comptar / controlar. Si els mèrits són quantitatius, ha de ser fàcil comptar-los; si els mèrits són qualitatius, ens fa falta jurat, tant si són fotos com si és contingut. A més, les fotos són unipersonals i votar-les és premiar a algú, però els articles són col·laboratius i difícils d'utilitzar per premiar un editor. Jo faria com la quinzena del manteniment: mesures simples i quantitatives. --amador (disc.) 22:33, 14 jul 2014 (CEST)

D'acord amb l'Amador. Si posar fotos a les llistes té premi, cal un jurat per cada monument.
I d'acord amb en Vriullop en anar fent lots d'articles amb bot a mida que els anem gastant. Només cal deixar clar el recompte per poder seguir el procés, ja que aleshores no n'hi ha prou amb veure com es buida la categoria, perquè la tornem a omplir.
Per cert, del plantejament no entenc si és un viquiconcurs per la comunitat o si és un concurs amb vocació de ser obert a l'exterior, com els WL.--Pere prlpz (disc.) 22:59, 14 jul 2014 (CEST)
La idea parteix del plantejament de en:Wikipedia:Catalan culture challenge, un repte sobre una sèrie d'articles amb un sistema de puntuació senzill i transparent que va funcionar prou bé. Fer una foto per un article és també una forma d'edició. També es pot omplir un article de palla per pujar punts, però igual que les fotos és cosa de tots revertir-ho si és necessari. --V.Riullop (parlem-ne) 23:52, 14 jul 2014 (CEST)
Vriullop, pots fer un resum del que hem dit. Queda pràcticamet un mes (i dolent) i si cal fer cosetes cal consensuar que fer primer.--KRLS , (disc.) 15:34, 19 jul 2014 (CEST)
Comparteixo la idea de canviar wlm perquè enguany sigui ocasió de fer o ampliar articles sobre monuments--barcelona (disc.) 17:25, 19 jul 2014 (CEST)

@KRLS: No s'ha dit gran cosa. Més que resumir, miro de replantejar. Ho centrem en articles, no en llistes:

  • 1 punt per foto posada en article de monument que no en tingui
  • 1 punt per revisió d'article creat amb bot (correccions necessàries, afegir enllaços i treure la plantilla de pendent)
  • 1 punt per cada Kb ampliat en article de les llistes de monuments

Participació oberta a tots els que s'hi apuntin i vagin comptant els seus punts, cosa que al final es revisarà. Queda per decidir quants articles volem tenir preparats amb bot abans del dia 1 de setembre, i quants en mantenim pendents durant el mes per anar ampliant. Una cosa que no em queda clara és quin serà l'incentiu, a banda d'una viquiestrella. --V.Riullop (parlem-ne) 17:51, 19 jul 2014 (CEST)

Hola! Fa una setmana hi havia 600 articles per revisar i avui només hi ha 200 dels quals aquests són duplicats pendents de fusió (no sé si qui ha estat i si ha estat més d'un usuari. Per aquesta raó jo crec que si el concurs s'allarga un mes hauriem de tenir una categoria amb 10.000 articles creats i si voleu uns 5.000 més a la recambra. Si un mínim de 20 usuaris revisen 10 articles al dia durant 30 dies fan uns 6.000 articles. Vriullop podries fer un càlcul de quants articles es podrien crear ara per ara (amb dos "fet")? És per saber quants s'haurien de treballar per arribar a la data llestos.--KRLS , (disc.) 12:25, 25 jul 2014 (CEST)
D'acord amb tenir-ne 10.000 a la recambra (o 15.000, o un milió), però no amb tenir-ne 10.000 per revisar a l'espai principal. Hauríem de tenir només els que tinguem molt clar que es revisaran, i anar-ne creant més al llarg del concurs.--Pere prlpz (disc.) 13:10, 25 jul 2014 (CEST)
Per tu quin és un nombre raonable? Ja sabeu que els viquipedistes funcionen per fites i si veuen que si baixen 100 articles i la categoria puja 100 no és gens motivant. Així que hauria d'haver un bon nombre d'articles i parlo de milers. Estem parlant d'articles que no tenen pràcticament mancances (algun enllaç intern i alguna falta ortogràfica).--KRLS , (disc.) 13:21, 25 jul 2014 (CEST)
D'acord que la gràcia està a comptar, però comptar no ha de voler dir necessàriament anar buidant una categoria, i menys des de 10.000. En primer lloc, si és un viquirepte individual el que cal sumar són els que ha fet cadascú i no els que queden. I en segon lloc, es poden sumar els que estan publicats i els que estan a la recambra.
Un nombre raonable és qualsevol nombre que asseguri que després del concurs en quedaran un nombre raonable (uns centenars, com a molt).
I això que els cal molt poca cosa, és relatiu. Als que jo vaig arreglar fa temps, com a mínim calia reescriure la primera frase, posar enllaços interns, corregir faltes d'ortografia o de sintaxi, i convertir l'estil telegràfic en prosa. O sigui, una estona més que treure la plantilla.--Pere prlpz (disc.) 15:59, 25 jul 2014 (CEST)
Reprenent el que diu en Pere, això que els calgui molt poca cosa no sempre és cert, o gairebé mai. Jo em vaig encarregar de posar cara i ulls als articles sobre monuments de Terrassa creats a partir de les fitxes de patmapa perquè era una cosa que coneixia de prop i ja et puc ben dir que en alguns vaig suar tinta. Si a més a més parla de realitats que no coneixes, imagina't... --Enric (discussió) 20:04, 6 ago 2014 (CEST)
Jo reconec que vaig trigar menys a endreçar els que no coneixia que els que tinc a prop, cosa que em fa preguntar-me quantes coses vaig deixar que hauria d'haver fet.--Pere prlpz (disc.) 21:16, 6 ago 2014 (CEST)
Ara mateix hi ha preparats uns 200 articles per crear. Fent una regla de tres calculo que en total en poden sortir 2.500 nous, més d'altres ja existents amb possibles fusions per ampliar. La quantitat és molt variable segons la llista, no pel número total de monuments sinó pel contingut real de patmapa. Estic pensant no començar fins uns dies abans sinó ens els mengem en no res. Millor dedicar-se a la preparació de les llistes. Només cal que tinguin un enllaç els que siguin interessants per generar de patmapa. --V.Riullop (parlem-ne) 22:27, 25 jul 2014 (CEST)

He tret l'avís del concurs de la pàgina del Viquiprojecte. Entenc que ja és obsolet.--Pere prlpz (disc.) 01:10, 8 juny 2015 (CEST)

Dubtes puntuació

Tinc alguns dubtes sobre com va la puntuació:

  • Fotos:
    • Posar una foto a un article té un punt. Ara bé, qui té el punt? Qui ha posat la foto a l'article? Qui ha fet la foto i la carregat dins del mes del concurs però li ha posat algú altre? Qui va carregar la foto fa mesos?
Qui posa la foto a l'article. El repte és de millorar articles i reaprofitar informació existent (textos i imatges).--Kippelboy (disc.) 10:09, 24 ago 2014 (CEST)
    • Posar una foto en una llista és posar una foto en un article, i per tant té punt? Posar la mateixa foto en una llista i en un article té dos punts?
Sí--Kippelboy (disc.) 10:09, 24 ago 2014 (CEST)
    • El codi de la foto compta pels 1000 octets d'ampliació del l'article?
Sí--Kippelboy (disc.) 10:09, 24 ago 2014 (CEST)
  • Traduccions:
    • Suposo que la frase "per cada article traduït en una altra llengua" vol dir "per cada article traduït a una altra llengua" (o sigui, a una altra viquipèdia). És això?--Pere prlpz (disc.) 09:48, 24 ago 2014 (CEST)
Correcte! ;)--Kippelboy (disc.) 10:09, 24 ago 2014 (CEST)
Se'n pot parlar, certs dubtes són raonables. Si algú carrega una foto durant setembre per un article que no en té cap, el punt no és necessàriament pel més ràpid. Tots dos poden reclamar el punt i ja decidirem en la revisió posterior, si cal. En principi, entenc que "articles" exclou "llistes". Tot i que les llistes tenen feina de manteniment, ja fa anys que les mantenim i no és el propòsit essencial. Gairebé no hi ha cap llista que no tingui cap foto com per que puntuï. Pels 1.000 octets estic d'acord en que sigui per qualsevol codi, el més fàcil és veure el diff d'octets en l'historial, a no ser que posteriorment algú altre ho netegi de palla. --V.Riullop (parlem-ne) 19:27, 24 ago 2014 (CEST)
M'explico millor. El sistema es basa en l'autopuntuació. Qui no reclami els seus punts, ningú més els comptarà per ell. Per una foto carregada abans de setembre, si no s'ha usat fins ara, el mèrit és de l'editor. Per una foto nova carregada ara, si el fotògraf no l'afegeix en cap article no està reclamant els seus punts, en cas contrari segur que serà ell mateix el primer que l'afegeixi. Els punts són pels editors, en tot cas el fotògraf ja participarà a WLM-ES, si és el que vol. --V.Riullop (parlem-ne) 20:23, 24 ago 2014 (CEST)
Estaria bé que el bot de pàgines llestes per usar s'actualitzes diàriament donat que hi haurà WLM. Jo crec que sí que hauria de puntuar posar la foto d'un monument a la llista del municipi si aquest no té articles creat (hi ha articles sense informació suficient). En canvi, si hi ha article propi, només contaria posar-la a l'article propi.--KRLS , (disc.) 21:02, 25 ago 2014 (CEST)
Veig possible incloure o excloure les llistes, però el que veig complicat és que algunes fotos a les llistes puntuïn i unes altres no. Va una mica en contra de la filosofia de mantenir les regles senzilles.
Una cosa que potser s'hauria d'aclarir és si entren només els monuments de les nostres llistes.--Pere prlpz (disc.) 22:14, 25 ago 2014 (CEST)
El bot no ha deixat d'actualitzar Viquiprojecte:Monuments/Imatges per utilitzar i el seu manteniment ja es fa habitualment. Fem-ho KISS: el repte és sobre articles que enllacin en llistes de Viquiprojecte:Monuments/Llistes. Insisteixo, és un repte d'edició. Enguany, per part nostra, no és una campanya fotogràfica. --V.Riullop (parlem-ne) 11:49, 26 ago 2014 (CEST)
D'acord amb la versió KISS i no fotogràfica, tot i que caldria especificar a les normes que puntuen els articles enllaçats a les llistes, excloses les llistes mateixes.--Pere prlpz (disc.) 14:27, 26 ago 2014 (CEST)

Un altre comentari, encara que sigui molt tard: després del viquirepte de l'estiu, veig una mica desproporcionada la puntuació per revisar articles de bot i treure'ls la plantilla comparada amb la puntuació per ampliació. Ampliar 1000 caràcters, per poc bé que es faci, porta molta més feina que revisar un article, i encara més tenint en compte que difícilment l'ampliació podrà ser a base de traduir. Si el que volem és incentivar la revisió d'articles, ja està bé, però si no jo pujaria la puntuació per ampliar (a un punt per cada 500 caràcters, per exemple). Si veieu que és massa tard, deixo l'apunt pel proper cop.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 27 ago 2014 (CEST)

Per mi ni hi ha inconvenient, però un canvi d'última hora pot ser precipitat i tampoc tenim gaires elements d'anàlisi reals. Els 1.000 és simplement un número rodó que funciona. Algunes oportunitats: traduir monuments historiques del francès de les dues regions que tenim amb llistes; ampliar esborranys a partir del text generat de patmapa a Especial:PrefixIndex/Viquiprojecte:Monuments/Seguiment d'articles/, traduir del castellà alguns articles de monuments valencians, copiar el POUM d'alguns municipis. Per cert, en la relació de llistes estan incloses per comoditat les d'art públic. Tot suma. La revisió del bot pot ser realment superficial (treure simplement la plantilla) o pot portar més feina si un vol ser estricte. És difícil de valorar. Una opció és que la revisió comporti com a mínim un increment d'octets. Treure la plantilla són -25 octets que per compensar com a mínim caldria afegir 7 enllaços. Sovint es tracta més d'eliminar palla o redundàncies, però en alguns casos hi ha un enllaç extern a la diputació o l'ajuntament que hauria de servir per completar. --V.Riullop (parlem-ne) 16:52, 27 ago 2014 (CEST)
D'acord que és precipitat. Si mai repetim l'experiència o en fem una de semblant, aleshores tindrem més elements d'anàlisi.
I si les llistes d'art públic hi entren, aleshores a més hi ha l'oportunitat de traduir del castellà uns quants articles d'escultures de Barcelona.--Pere prlpz (disc.) 20:22, 27 ago 2014 (CEST)

Aprofitant l'experiència del repte, confirmo la impressió prèvia que la puntuació sobrevalorava molt la revisió d'articles en relació a la proporció entre el temps que calia per revisar un article robotitzat i el temps que cal per qualsevol altra de les tasques que entraven al concurs. L'efecte secundari d'aquesta sobrevaloració és que al final hem revisat tots els articles, cosa que tampoc és dolenta.--Pere prlpz (disc.) 15:25, 7 oct 2014 (CEST)

Pirineus Orientals

Perquè el repte del departament dels Pirineus Orientals es limita a traduir i no inclou també crear, especialment tenint en compte que sovint hi ha bibliografia en català relativament accessible com ara la Catalunya Romànica?--Pere prlpz (disc.) 12:03, 27 ago 2014 (CEST)

Rijksmonumenten i base de dades a Wikidata

No sé com està el projecte de pujar la base de dades a Wikidata, però crec que la informació dels rijksmonumenten neerlandesos ja hi és, incloent la dels que no tenen article, que són la gran majoria. Un exemple: d:Q17432462--Pere prlpz (disc.) 11:39, 28 ago 2014 (CEST)

Patrimoni arqueològic Gironès

A la Llista de béns culturals d'interès nacional del Gironès, en l'apartat del patrimoni arqueològic i paleontològic hi ha sis registres. Suposadament el contingut s'ha extret d'aquesta llista que té 30 registres. Si ja està bé, necessito que m'ho expliqueu, i si no, agraïria que es completés. Gràcies!--Medol (disc.) 23:19, 9 set 2014 (CEST)

Coordenades

Algunes (o totes, no ho he revisat a fons) les coordenades de Cervelló son incorrectes. Aproximadament uns 100m al nord i uns 100m al est. D'aquesta manera la creu de Can Esteve queda al bell mig d'una nau industrial. Entenc que la raó del problema esta en el origen de las coordenades (pel que he esbrinat de discussions anteriors, sembla que s'han extret del patmapa, que també presenta el mateix problema).

Jo diria que en el patmapa les coordenades deurien de ser les "oficials" extretes dels mapes disponibles i el dia que descobriren google maps les van fer servir sense mes problemes.

El cas es que els sistemes de coordenades no son, com diria?, llei divina!. Mes aviat son acords tècnics sobre com definir i representar la terra i com traçar les línies corresponents de longitud i latitud. Amb la qual-cosa cada lloc te unes coordenades diferents en cada sistema geodèsic.

Aleshores a Espanya en els mapes oficials i tota la cartografia encara es fa servir el sistema ED50 (del any 1950) mentre que el sistema GPS i google maps fan servir el sistema WGS84. Aixo crec jo que es la rao dels errors sistemàtics que es produeixen.

Hi havia errors d'origens diferents, en les coordenades dels monuments i en les d'altres topònims que també vam importar de dades oficials. Hi havia un error sistemàtic segurament degut al canvi de sistema de coordenades que vam poder resoldre amb una translació (per ser exactes hauríem d'haver fet una operació més complicada, però estem en un país prou petit com per que sense haver de fer girs ni més transformacions la precisió quedés dins de les mides d'un edifici). En alguns municipis pot haver-hi problemes afegits, ja sigui de coordenades diferents de la resta o ja sigui senzillament de manca de precisió, i en bastants monuments el problema és senzillament d'edificis mal identificats o d'errors grollers, ja sigui de la font oficial o ja sigui del viquipedista que va buscar el monument al mapa. En tot cas, la importació de coordenades és més que res una ajuda per no haver-les de buscar totes manualment, com hem fet amb uns quants milers de monuments i com hauríem de fer amb uns quants milers que ens queden. O sigui, si la situació és dolenta a Cervelló que s'equivoca de 100 metres, encara és pitjor a Vallirana que no vam poder importar coordenades d'enlloc i només n'hi ha un grapat buscades a mà (parlo de memòria).
Aleshores, si t'interessen les coordenades, pots agafar el mapa de l'ICC o el geolocator i afegir o corregir les que vulguis. Si a Cervelló trobes que l'error és uniforme (exemple: tots els punts estan x graus al nord i y graus a l'oest del que haurien de ser), i són molts punts, podem mirar si hi ha una manera pràctica de corregir-los tots de cop.--Pere prlpz (disc.) 00:21, 13 set 2014 (CEST)
Correcte. Les coordenades originals de Cervelló es van treure de patmapa que tenen totes un error sistemàtic de conversió ED50 a WGS84. Les vam corregir amb una regla de tres senzilla amb resultat prou bo, però per algun motiu desconegut el bot es va saltar aquesta llista en fer les correccions. Miraré de recuperar-ho. --V.Riullop (parlem-ne) 10:19, 13 set 2014 (CEST)
Moltes mercès Pere, Vicenç!! . Si de cas ja miraré de corregir les que pugui comprovar després del concurs si no engegueu el bot abans. Per cert tindrem estadístiques pel 2014 ??. De cara el repte he pujat unes quantes fotografies noves de l'Arboç que jo no faré servir o sigui que sou lliures d'aprofitar-les per anar fent punts.el comentari anterior sense signar és fet per 11:23, 13 set 2014‎ 88.12.169.199 (disc.contr.)
Fet. Totes les llistes haurien de tenir una edició de VriuBot del 30 març 2012‎ amb el resum "Correcció uniforme de les coordenades de patmapa", a no ser que s'haguessin corregit abans manualment o que no tinguessin llavors cap coordenada. No sé si faltarà alguna altra llista a més de Cervelló. Sobre Wiki Loves Monuments 2014 no tindrem estadístiques locals, de totes formes les fotos noves a utilitzar ja es detecten diàriament a Viquiprojecte:Monuments/Imatges per utilitzar. --V.Riullop (parlem-ne) 13:04, 13 set 2014 (CEST)

Admissibilitat

Tenim una escultura d'Oviedo amb la plantilla d'admissibilitat: Bust de Sir Neville Marriner. No sé si el tema pot tenir transcendència per altres articles del viquiprojecte.--Pere prlpz (disc.) 14:45, 17 set 2014 (CEST)

Repte dels Monuments d'Espanya

Hola. Ja sé que durant setembre s'ha fet el Repte 2014, però per si encara queden ganes i forces per a crear o millorar articles de monuments (aquesta vegada de tota Espanya), a l'octubre te lloc el Repte dels Monuments d'Espanya. La pàgina de coordinació és a meta ja que es tracta d'un concurs multilingüe, es a dir, que val escriure en qualsevol idioma. Esperem que us animeu i anem completant els articles que falten. Gràcies. --Millars (disc.) 00:35, 1 oct 2014 (CEST)

Zones arqueològiques de la Franja

A la llista de monuments del Baix Cinca no hi surt Vil·la Fortunatus que és zona arqueològica BIC. És perquè no hem incorporat encara els BIC arqueològics a les llistes fora de Catalunya? O és expressament?--Pere prlpz (disc.) 16:07, 10 oct 2014 (CEST)

És perquè les llistes de monuments inclouen el patrimoni arquitectònic. El que s'ha fet per Catalunya són llistes paral·leles de BCIN immobles que inclouen a més els arqueològics, paleontològics i etnològics, deixant fora BCIN immaterials i mobles, i altres proteccions. Cas a banda és l'art rupestre, concepte específic. En el cas d'Aragó hem seguit l'inventari de SIPCA, que no inclou arqueològics, i prenent dos dels tres nivells BIC, BC i béns inventariats. Es poden fer monuments arquitectònics o zones arqueològiques o BIC/BCIN. El problema dels arqueològics és que n'hi ha de delimitats i visitables, i n'hi ha sense protecció física, en treballs o pendents de treballs, amb les dades reservades per seguretat. Es poden fer llistes paral·leles d'arqueològics, BIC o no, però si no hi ha inventari públic resulta problemàtic afegir-hi dades de localització. Crec que abans seria millor revisar les de monuments. Veig que al Baix Cinca han ampliat l'inventari amb castells i creus de terme que no tenim. --V.Riullop (parlem-ne) 23:30, 10 oct 2014 (CEST)
Per actualitzar les llistes amb els monuments que han ampliat, s'ha de fer a mà mirant el SIPCA? O es fa amb bot?
Per cert, fa un parell de dies que el SIPCA no funciona. Espero que sigui temporal.--Pere prlpz (disc.) 21:43, 12 oct 2014 (CEST)
Deuen ser les festes i encara no s'han despertat. S'hauran de revisar manualment, però es pot filtrar per comarca amb dues consultes: per BIC i BC. --V.Riullop (parlem-ne) 10:02, 13 oct 2014 (CEST)
De moment, com a alternativa hi ha http://www.patrimonioculturaldearagon.es/ , que va bé però no dóna els codis dels monuments. A la Llitera també hi han afegit una creu.[1] Curiosament (per comparació amb el que passa al Principat) hi ha molts castells però hi són com a BIC zona arqueològica i no com a monument; tenint en compte el seu estat, no deixa de tenir lògica.--Pere prlpz (disc.) 11:19, 13 oct 2014 (CEST)
Esperem que torni a funcionar, almenys el dia 10 amb la primera resposta estava funcionant bé. Pel que recordo del Baix Cinca hi surt el mateix d'immobles, però amb codi i a més els catalogats i inventariats. En teoria són arqueològiques les zones que requereixen tècniques pròpies d'arqueologia. A Catalunya, un BCIN té automàticament el subsòl protegit, hi hagi res o no. Els castells poden estar en els dos inventaris, els tenim marcats com BCIN-MH-ZA. A les Balears els talaiòtics són caòtics. --V.Riullop (parlem-ne) 17:37, 13 oct 2014 (CEST)
Funcionar, funciona, però amb la petita excepció que les creus de terme, que són precisament els monuments nous que ens interessen, que no els va la fitxa.--Pere prlpz (disc.) 11:55, 16 oct 2014 (CEST)
De moment els he afegit a la llista del Baix Cinca, pendent d'ampliar info. Si els enllaços a sipca no són estables es pot pensar en canviar d'url, però el web del govern no té justament les creus. Potser són inclusions recents pendents de la fitxa. --V.Riullop (parlem-ne) 21:30, 16 oct 2014 (CEST)
Em sembla que no entenc on he de mirar per veure quins BIC aragonesos són monuments i quins són zones arqueològiques. Al web de patrimoni, el castell de Vallobar (que és a la nostra llista) diu "zona arqueològica", igual que Vil·la Fortunatus (que no és a la nostra llista). On és la diferència?--Pere prlpz (disc.) 23:27, 16 oct 2014 (CEST)

(torno) La font de la llista és sipca, però definitivament no l'entenc. La consulta és "Bienes arquitectónicos > Buscador avanzado > Comarca: Baix Cinca, Clase: Bien de Interés Cultural". Amb això surten els nous castells i creus. No m'havia fixat que del Castellazo diu "Bien de Interès Cultural - Conjunto de Interés Cultural - Zona Arqueológica". Aquest sembla un nou concepte, un bé arquitectònic-conjunt-arqueològic. Filtrant "Clase: Bien de Interés Cultural; Categoría: Conjunto de Interés Cultural" surten els tres nous castells arqueológics. En canvi, filtrant "Clase: Bien de Interés Cultural; Categoría: Conjunto de Interés Cultural; Figura: Zona arqueológica" no surt res. Les creus no surten en cap altre filtre més enllà de "Clase: Bien de Interés Cultural". Els filtres de sipca acaben ser incoherents. Segurament, ja no ho recordava, la llista inicial es va fer filtrant "Clase: Bien de Interés Cultural; Categoría: Monumento". En altres llistes hem anat afegint posteriorment conjunts, jardins i llocs històrics. Solen ser pocs i solen estar en els inventaris arquitectònics. En el cas de Vil·la Fortunatus ja no sé què dir-te, simplement que no és a sipca. Tampoc hi són, per exemple, les coves d'art rupestre, uns BIC que també són a la base del ministeri. No deuen tenir la consideració d'arquitectònics i imagino que deuen ser a la carta arqueològica d'Aragó, un altre inventari no disponible. --V.Riullop (parlem-ne) 11:33, 17 oct 2014 (CEST)

Anant a les fonts originals:
  • El decret que protegeix els castells els classifica en "Monumentos" i "Zonas arqueológicas". Diria que els que ja teníem a la llista del Baix Cinca són el monuments i els altres, com el de Vallobar, són els classificats com a zones arqueològiques, però a la Llitera alguns dels que ja teníem (com el castell dels Gilabert) són zones arqueològiques.
  • La llei del patrimoni cultural aragonès, a l'article 12, classifica els BIC que siguin béns immobles en monuments i conjunts d'interès cultural; els conjunts d'interès cultural es divideixen en conjunts històrics, jardins històrics, llocs històrics, zones paleontològiques, zones arqueològiques i llocs d'interès etnogràfic. Entenc, per tant, que totes les zones arqueològiques (incloent els castells classificats així) van al mateix sac que els jaciments arqueològics i no són monuments (en el sentit que li dóna la llei). Això contrasta amb el tractament català en que els castells en runes segueixen essent BCIN arquitectònics.
  • Per altra banda, el cercador del patrimoni cultural inclou un camp "tipo de bien" que no sé veure que correspongui a cap classificació de la llei de patrimoni, i que és "inmueble" pel castell de Vallobar (i crec que pels demés castells també, siguin monument o zona arqueològica) i "arqueología" per Vil·la Fortunatus (i suposo que per la resta de jaciments BIC). Especialment discordant trobo que, per la llei, les zones arqueològiques són una de les categories de conjunts d'interès cultural que són una categoria dels BIC immobles, mentre que pel web de patrimoni cultural "arqueologia" s'oposa a "immoble".
Aleshores, si el que ens cal és una condició d'inclusió concreta per les llistes, el registre ens hi ajuda poc, perquè o bé agafem el criteri d'incloure els BIC monuments (deixant a fora una pila de castells en runes, conjunts històrics i jardins), o bé hi incloem tots els BIC immobles, com fan a la viqui en castellà, i per tant hi incloem tots els jaciments arqueològics i paleontològics BIC.
Una alternativa seria incloure els que el web de patrimoni considera immobles, però a això li trobo molt poc suport, a menys que aquest camp "tipo de bien" tingui un fonament sòlid. Tot i això, seria útil perquè donaria un resultat similar al de les llistes de Catalunya i el País Valencià, amb tots els castells inclosos. Un problema a banda serien els béns catalogats i inventariats, però crec que d'aquests n'hi ha pocs, de manera que és un problema secundari.
Una altra alternativa és combinar un tipus de protecció amb el criteri "que surti a SIPCA", que suposo que és el que hem fet fins ara. Té l'inconvenient que depèn d'una cosa que no és gaire un registre, però no sembla pitjor que l'IPAC. De fet, cercant al Sipca sense més restricció que la comarca surt un fotimer d'edificis que sembla Patmapa (106 al Baix Cinca), i amb la mateixa abundància d'elements no gaire interessants.--Pere prlpz (disc.) 16:39, 17 oct 2014 (CEST)
La llei té el títol tercer dedicat al patrimoni paleontològic i arqueològic on preveu les declaracions de zones de protecció i zones de prevenció, diferents a les anteriors. En el document de presentació de sipca diu que el sistema té, entre d'altres, 7.626 béns de patrimoni arquitectònic i 11.415 jaciments arqueològics, i que "actualmente [2009] se encuentran disponibles para su consulta pública los registros correspondientes al patrimonio arquitectónico". El per què un bé està com arquitectònic, arqueològic o potser les dues coses, no queda clar. La qüestió és que ens hem de guiar per un inventari. Fer llistes de BIC, a l'estil de es.wiki, amb tots els tipus, suposa ignorar altres nivells: els béns catalogats (assimilables a BCIL) i els béns inventariats (assimilables a la resta IPAC), encara que aquests últims no els hem inclòs. Per Catalunya tenim llistes BCIN paral·leles a les de monuments amb la dificultat de mantenir sincronitzats els monuments BCIN en dues llistes. Segueixo pensant que és millor centrar-se en els béns arquitectònics, oblidar-se dels arqueològics, i seguir el criteri d'inclusió de sipca, igual que IPAC, sense necessitat de filtres ni més criteris i amb l'avantatge de proporcionar els codis. Com deia al principi, les alternatives són fer llistes complementàries d'arqueològics, amb la dificultat de no tenir inventari, o fer llistes paral·leles de BIC, incloent-hi tot, immaterials i mobles, per què no?, però em fa la sensació d'allunyar-se del concepte de monuments i es podria passar de codis. --V.Riullop (parlem-ne) 19:23, 17 oct 2014 (CEST)
Força d'acord en general, i especialment, d'acord en que així surten unes llistes raonables. Ara bé, hauríem de definir d'alguna manera aquest criteri d'inclusió per posar-lo a l'encapçalament de les llistes, perquè ara el que s'hi diu no lliga amb el contingut. No se si la definició seria "elements arquitectònics qualificats com a BIC i BC i inclosos al Sipca".
Els problemes són que la inclusió al Sipca més molt menys estable que la declaració d'una categoria, i que és difícil precisar què entenem per ser un element arquitectònic, però suposo que això és un problema teòric de poca incidència pràctica.--Pere prlpz (disc.) 22:06, 17 oct 2014 (CEST)
Sip, la intro s'ha quedat desactualitzada. Millor així? --V.Riullop (parlem-ne) 23:21, 17 oct 2014 (CEST)
Sí, millor així, si més no mentre ningú ens pregunti què vol dir exactament béns arquitectònics.--Pere prlpz (disc.) 00:50, 18 oct 2014 (CEST)

Participant penedit

Sembla que hi ha un participant de WLM 2011 que s'ha penedit d'haver alliberat les fotos: commons:Commons:Deletion requests/File:Castell d'Alòs (Alòs de Balaguer) - 1.jpg. Tot i que alguns fotos del castell d'Alòs les estem fent servir no crec que afecti directament la Viquipèdia perquè les llicències CC són irrevocables i no crec que les propostes d'esborrat prosperin. Ara bé, ho deixo aquí per si de cas interessa els qui van gestionar els participants de Flickr (@KRLS:?). A més, no sé si algú té interès a cuidar la relació amb aquest participant i desfer malentesos.--Pere prlpz (disc.) 23:30, 6 nov 2014 (CET)

Pujar monuments a Wikidata (o no)

Després de la jornada tècnica d'aquest matí, crec que no seria gaire complicat pujar a Wikidata les dades de tots els monuments a partir de les nostres llistes de monuments. El que no sé és fins a quin punt això tindria algun interès per nosaltres.--Pere prlpz (disc.) 23:09, 15 març 2015 (CET)

Això permetria fer llistes o articles de forma automatitzada en altres llengües per exemple. --Millars (disc.) 00:47, 17 març 2015 (CET)
Jo ho vaig fer amb les llistes de Llista de monuments de Sant Pere Pescador. En @Joancreus: i jo vam estar parlant del tema i s'ho va afegir com a projecte personal, però a partir de la BBDD que hi ha de WLM.--KRLS , (disc.) 08:51, 17 març 2015 (CET)

Location i object location

Acabo de carregar una foto d'un monument amb el botó de la llista, i he vist que les coordenades del monument me les posa amb la plantilla "location dec" (situació de la càmera) en comptes d'"object location dec" (situació del monument, que en el meu cas era 5 km més lluny).[2] No sé si pot estar passant el mateix amb els botons de patrimoni natural.--Pere prlpz (disc.) 00:54, 17 maig 2015 (CEST)

És un problema conegut dels paràmetres usats per l'UploadWizard, explicats a mw:Extension:UploadWizard#URL arguments. Portem 3 edicions de WLM i una de WLPA acumulant fitxers amb aquest problema de plantilles. El 2013 es va comentar en la llista de correu de WLM. A mig concurs no era el moment oportú, però sembla que no s'ha tractat de nou. En els botons de patrimoni natural no s'han inclòs els paràmetres de coordenades ja que aquí només tenen sentit per la situació de la càmera, la localització de l'objecte resulta massa imprecís. --V.Riullop (parlem-ne) 18:37, 17 maig 2015 (CEST)

Importar coordenades de frwiki

Des que es van crear les nostres llistes, hem afegit poques coordenades a les llistes franceses de més enllà de la Catalunya Nord, però a la viquipèdia en francès diria que les han omplert molt més i en podríem copiar moltes amb facilitat (això si no m'estic passant d'optimista amb la facilitat). Comento dues coses:

  • Com: Veig dos maneres de fer-ho (amb bot). Una és copiar directament a les nostres llistes les coordenades que ens faltin. L'altra, lligant amb el que dèiem un parell de fils més amunt, és importar les dades de frwiki a Wikidata, si convé combinant-les amb les nostres, i modificar la nostra plantilla de filera de monuments perquè llegeixi les dades de Wikidata, aprofitant l'accés arbitrari. La primera opció és més fàcil, la segona és probablement la que té més futur.
  • Qui: Jo m'ho apunto per fer-ho no sé quan si ningú ho fa abans. La part que em preocupa és modificar les nostres llistes sense esbotzar res ni interferir amb els altres bots que les mantenen (que crec que només és el VriuBot), però suposo que amb expressions regulars no ha de costar gaire afegir les coordenades sense tocar res més.--Pere prlpz (disc.) 23:44, 27 maig 2015 (CEST)
Cap problema. Aquestes llistes tenen poc manteniment així que qualsevol cosa és benvinguda. La plantilla de filera és específica {{filera MH}}, es pot modificar sense interferir amb altres llistes. Com detectaria Wikidata? Via codi? El que no sé és com podríem comptar les que queden pendents. El VriuBot simplement llegeix paràmetres per a estadístiques i només modifica el "commonscat". L'ErfgoedBot també llegeix els paràmetres per c:Commons:Monuments database. És més fàcil copiar però també pot ser un cas per experimentar amb gasosa. --V.Riullop (parlem-ne) 09:06, 28 maig 2015 (CEST)
Per detectar Wikidata crec que caldria afegir a la plantilla {{filera MH}} un camp amb l'ID de Wikidata del monument. Després només caldria que la plantilla, si no té coordenades, per defecte faci servir l'accés arbitrari a Wikidata per agafar les coordenades de l'element en qüestió. A més d'esperar a que ens habilitin l'accés arbitrari, probablement caldrà que el mòdul:Wikidata estigui actualitzat per fer-lo servir, per fer a {{filera MH}} una cosa així com {{{lat|{{#invoke:Wikidata | formatStatements | property=p625 | formatting=latitude | rank=one | id={{{IDWikidata}}}}}}}} on ara només hi diu {{{lat}}}. La part en negreta és sintaxi que m'acabo de treure de la màniga, però veient Topic:Sgy9sl2njnb1dhb6 suposo que el mòdul acabarà funcionant més o menys així.--Pere prlpz (disc.) 15:03, 28 maig 2015 (CEST)
I d'acord amb que això complicaria el fer estadístiques, perquè a més de la pàgina el bot hauria de llegir Wikidata. O això, o llegir la pàgina amb les plantilles expandides, que seria més ràpid d'execució però complicat de programar.--Pere prlpz (disc.) 15:08, 28 maig 2015 (CEST)
Fet Fet! Pel mètode tradicional sense esperar a Wikidata. Crec que han estat unes 900 coordenades en 22 llistes. Deixo el codi a Usuari:PereBot/robot copia coordenades de monuments fr.--Pere prlpz (disc.) 10:26, 6 juny 2015 (CEST)

Categories de monuments a esborrar per petites

En Paucabot m'ha recordat que tenim algunes categories de monuments que no arriben als cinc articles. Després d'omplir-ne algunes amb articles que faltava categoritzar, encara hi ha un grapadet de categories de patrimoni monumental o monuments històrics amb 4 articles o menys a Categoria:Categories massa curtes. Ho deixo aquí per si a algú li fes gràcia fer un article d'un monument per salvar una categoria. Si no, ja les tornarem a crear quan les puguem omplir.--Pere prlpz (disc.) 11:51, 4 juny 2015 (CEST)

Si es tracta d'engegar el bot per fer-ne un o dos de cada llista per salvar una categoria ho puc posar a la llista de tasques pendents, tot i que sembli una motivació absurda. --V.Riullop (parlem-ne) 09:14, 5 juny 2015 (CEST)

Nous BCIL

Per casualitat (buscant arbres) he trobat que un monument de Sant Pere de Vilamajor era BCIL des de final del 2011 i a la llista no l'hi teníem. Després de posar-li, amb referència al BOP, he vist que a la base Gaudí ja surt com a BCIL. No sé gaire com es van generar originalment les llistes de monuments, però seria fantàstic que es pogués tornar a revisar les dades actualitzades. Si no, sempre es pot intentar que un bot es miri la base Gaudí per detectar les noves proteccions.--Pere prlpz (disc.) 21:29, 8 juny 2015 (CEST)

Originalment no estaven indicats els BCIL en la base Gaudí. Era una de les peticions de millora que els vam fer. Em preocupa més l'actualització global amb nous monuments i d'altres eliminats. Recuperar el bot original de càrrega per poder comparar ho veig complicat després de 4 anys i de canvis en el format. --V.Riullop (parlem-ne) 22:15, 8 juny 2015 (CEST)

He començat a comprovar la diferència entre les llistes i la base Gaudí a Usuari:PereBot/coprovació bcin-bcil. Suposo que el bot trigarà, perquè cal consultar desenes de milers de fitxes, però la part llarga és comprovar a mà els marcats com a "DIFERENT" i arreglar-ho a la llista que toqui. Si veiem que el bot l'encerta sempre, ens podem plantejar arreglar la llita automàticament.

Un cop fet això (que no és poc), quedarà buscar els BCIL nous que no són a les nostres llistes perquè no eren a IPA.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 11 juny 2015 (CEST)

Perfecte. Els BCIL es van anar traient d'informacions disperses, a vegades parcials i a vegades interpretables. Ara podem guiar-nos pel que digui la base gaudí com a font principal. Allà on hi hagi article caldria actualitzar també la infotaula en el paràmetre "designació1" i si algú en té ganes afegint "designació1_data". --V.Riullop (parlem-ne) 14:28, 11 juny 2015 (CEST)
Quan el bot s'ha penjat n'havia trobat uns 250 per actualitzar, i això sense haver acabat ni l'Alt Pirineu, que és on hi ha menys monuments. Crec que ens haurem d'anar plantejant que la modificació de les llistes i les infotaules sigui automàtica. En qualsevol cas, el primer pas és comprovar que el que està trobant el bot estigui bé.--Pere prlpz (disc.) 15:46, 11 juny 2015 (CEST)

Actualitzar les infotaules

Si ens posem a actualitzar les infotaules (amb bot, segurament) a la vegada podríem actualitzar-les amb la resta de dades que siguin a la llista i manquin a la infotaula o a l'article (com la plantilla Commonscat), que de vegades passa si s'hi han afegit fotos o coordenades.--Pere prlpz (disc.) 11:57, 12 juny 2015 (CEST)

(Separo del fil anterior) A més d'actualitzar els BCIL en les infotaules, tenim pendent actualitzar l'URL de les fitxes. Com que ha donat problemes, potser millor enllaçar via una plantilla. A més, recordar que el nom complet de l'identificador és IPAC encara que en les llistes continuï sent IPA on el canvi pot tenir repercussions difícils de preveure. En alguna discussió, no recordo on, s'ha posat en dubte la utilitat de l'identificador en la infotaula. Em sembla que era Bestiasonica (ping). Una alternativa seria traslladar-lo a la plantilla Autoritat. No tinc cap preferència per una cosa o l'altra. De la resta de dades, la que veig actualitzable són les coordenades, en general més afinades i comprovades en les llistes i que haurien de ser idèntiques. --V.Riullop (parlem-ne) 19:33, 13 juny 2015 (CEST)

Nous elements d'art públic

Traslladat a Viquiprojecte Discussió:Art públic

Wiki Loves Monuments 2015

Hola! Volia anunciar que aquest setembre es torna a celebrar el concurs fotogràfic Wiki Loves Monuments. Anem ja per la seua sisena edició, la cinquena per als territoris de parla catalana. El concurs té com a objectiu recopilar material fotogràfic lliure del patrimoni monumental. Wikimedia Espanya organitza el concurs a Espanya, i aquest any volem donar-li més importància a les fotografies de llocs que encara no en tenen. Us animem a participar i a unir-vos a l'equip de voluntaris. També podeu ajudar fent llistes que falten d'altres zones, categoritzant imatges, promocionant el concurs, escrivint articles, etc. Podeu escriure ací mateix o a algun dels voluntaris dels grups organitzadors que es troben llistats ací. També us animem a anar fent fotos per a setembre o a buscar en el vostre disc dur aquelles que encara no haveu carregat. Wikimedia Espanya ha sol·licitat un grant per al concurs i podeu avaluar-lo i, si us sembla correcte, donar-li suport. Gràcies. --Millars (disc.) 18:49, 18 ago 2015 (CEST)

Un BIC que manca

Copio un missatge que m'ha deixat en Pacopac a la meva discussió:

Hola Pere prlpz, remenant per traduir monuments veig que a Llista_de_monuments_del_Camp_de_T%C3%BAria#Ll.C3.ADria no figura el Reial Monestir de Sant Miquel (Llíria) que si que està reconegut ací: http://www.cult.gva.es/dgpa/bics/Detalles_bics.asp?IdInmueble=114. Caldria posar-lo ara? Després del repte? Gràcies! el comentari anterior sense signar és fet per Pacopac (disc.contr.) 07:57, 12 set 2015 (CEST)

Fi de la còpia.--Pere prlpz (disc.) 10:20, 12 set 2015 (CEST)

Està com "BRL (Propuesto)". No surt en la llista de tots els BIC del municipi, ni en la llista de BRL. --V.Riullop (parlem-ne) 11:57, 12 set 2015 (CEST)

Crec que m'he trobat un cas semblant: l'article Ermita de la Divina Pastora, Calvari i Panteó de Dos Aigües diu que Es tracta d'un bé d'interès cultural, catalogat com a tal a la Direcció General de Patrimoni cultural de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, amb codi: 46.11.070-003, que no presenta encara anotació ministerial.<ref name=uno>http://www.cult.gva.es/dgpa/documentacion/interno/41.pdf http://mapaculturaldevalencia.es/fichaarea.html?cnt_id=3869</ref> Entenc que és incoat però no declarat i per tant no ha de sortir a les llistes ni a les categories de monuments, i que el que s'ha d'explicar millor és l'article. És això?--Pere prlpz (disc.) 14:46, 22 set 2015 (CEST)

És el mateix cas, segons la fitxa és una proposta de BRL que no surt en la cerca de béns del municipi. La incoació és un pas previ a la declaració que s'ha de resoldre en qüestió de mesos, en cas contrari passa a quedar arxivat. Aquesta és del 1982 i per això existeix la fitxa, com a arxiu administratiu. Per a que sigui un BIC o BRL hauria de sortir la declaració publicada en el DOGV. El text de més amunt hauria de dir "es tracta d'una proposta de BIC del 1982 que no es va arribar a aprovar, i posteriorment una proposta de BRL tampoc aprovada." --V.Riullop (parlem-ne) 17:41, 22 set 2015 (CEST)

I un altre cas, però aquest sembla que sí que és BIC: Escut de Marau, que no surt a la Llista de monuments de la Vall d'Albaida, però sí que surt a http://www.cult.gva.es/dgpa/bics/detalles_bics.asp?IdInmueble=5912 . També surt a es:Anexo:Bienes de interés cultural de la provincia de Valencia. La data d'anotació surt del 2012 i pot ser que per això no estigui encara a les nostres llistes.--Pere prlpz (disc.) 00:29, 23 set 2015 (CEST)

Correcte. L'actualització de les llistes està resultant penosa. M'he centrat en Catalunya, a veure si una vegada estabilitzada la nova versió de la base Gaudí aconsegueixo detectar altes i baixes. Per la resta no s'ha fet cap revisió sistemàtica d'actualització. --V.Riullop (parlem-ne) 10:47, 23 set 2015 (CEST)
Fet Fet! Actualitzat l'escut.[3]--Pere prlpz (disc.) 11:09, 23 set 2015 (CEST)

Que la base de dades de Conselleria és una bírria és un fet conegut des de fa temps. Afegiu un altre article a la llista.--TaronjaSatsuma (disc.) 12:28, 23 set 2015 (CEST)

@TaronjaSatsuma: El molí del Batà no el trobo a la base de dades com a BRL de Paterna. A més, la primera referència de l'article no referencia que sigui BRL, i la segona no la puc llegir perquè cal ser subscriptor del Levante.--Pere prlpz (disc.) 13:43, 23 set 2015 (CEST)
Tinc el Levante d'ahir i diu que és BRL.--TaronjaSatsuma (disc.) 14:12, 23 set 2015 (CEST)
Una cerca en el DOCV tampoc no dóna cap resultat per Batà, Batá o Pelaires. Se suposa que si és BRL ho dirà la Generalitat. En el catàleg de béns de l'ajuntament diu que està proposat com a espai etnològic d'interès local. No hauria de dependre d'interpretacions, per això el criteri d'inclusió és que estigui en el Sistema Valencià d'Inventaris. --V.Riullop (parlem-ne) 14:30, 23 set 2015 (CEST)

Collonut. I coses pitjors que ens trobarem pel camí. Afegisc la informació a la discussió de l'article i ja vorem.--TaronjaSatsuma (disc.) 14:46, 23 set 2015 (CEST)

Registre Nacional de Llocs Històrics

Crec que tenim prou articles de llocs inscrits al Registre Nacional de Llocs Històrics dels Estats Units com per fer-ne una categoria, o més d'una, quan acabi el repte. Ara bé, no tinc gens clar com dir-li a la categoria, si categoritzar-la com a monuments o patrimoni cultural i com categoritzar-la.--Pere prlpz (disc.) 12:39, 15 set 2015 (CEST)

No és només patrimoni arquitectònic, sinó que hi entren també camps de batalla, parcs naturals o escultures commemoratives. Ho veig més apropiat com a patrimoni cultural. --V.Riullop (parlem-ne) 12:57, 15 set 2015 (CEST)

:Categoria:Patrimoni monumental de l'Alguer

No conec la classificació dels monuments italians i tinc un dubte amb els monuments de l'Alguer. Els que tenim (i he trobat) els he posat a Categoria:Patrimoni monumental de l'Alguer, i veig que alguns són també a Categoria:Monuments històrics dels Països Catalans, que m'imagino que és redundant. Aleshores:

  • A l'Alguer tenim uns monuments històrics (o equivalents) i uns elements protegits de menor categoria?
  • La categoria dels monuments de l'Alguer que surten a la llista, s'hauria de dir "monuments històrics" o "patrimoni monumental"?

--Pere prlpz (disc.) 21:16, 18 set 2015 (CEST)

Surten del "Catalogo dei beni culturali della Regione Sardegna" que dintre del "Patrimonio architettonico" els anomenen "monumenti". És un catàleg regional. Existeix també un "catalogo generale dei beni culturali" que només inclou la consulta dels de propietat pública. Com a "beni architettonici e paesaggistici" només n'inclouen alguns de l'Alguer. No queda clar si són diferents nivells. Si cal alguna classificació diria que són "monuments nacionals" i "monuments regionals", però no sabem si alguns de propietat privada són també al catàleg general. La nomenclatura de "patrimoni monumental", equivalent a "patrimoni arquitectònic", és prou adequada. --V.Riullop (parlem-ne) 10:38, 19 set 2015 (CEST)
Ara ho capto. "Monument històric" és nomenclatura espanyola pels BIC i catalana pels BCIN. Fora d'aquest àmbit es pot entendre de forma genèrica, no necessàriament pels de màxima protecció. De fet, la Regione Sardegna parla de monumenti storico-artistici. Caldria reanomenar "Categoria:Monuments històrics dels Països Catalans" per exemple a "Categoria:Monuments nacionals als Països Catalans". El canvi "dels" per "als" és a propòsit. Caldria revisar també "Categoria:Monuments històrics d'Andorra" que ara inclou BIC i BI, per tant és "Categoria:Patrimoni monumental d'Andorra". --V.Riullop (parlem-ne) 12:28, 19 set 2015 (CEST)
Aleshores, entenc que la categoria per tots els de la llista de l'Alguer ja està bé que sigui Categoria:Patrimoni monumental de l'Alguer i que estigui a Categoria:Patrimoni monumental dels Països Catalans.
Sobre la "Categoria:Monuments nacionals als Països Catalans", ara "Categoria:Monuments històrics dels Països Catalans" entenc que el que hi ha d'anar són els de màxim nivell de cada lloc (BIC, BCIN i MH). Dels algueresos no sé quins són els de màxim nivell, perquè a les llistes no diu res, i no sé si els que són en aquesta categoria són els que hi ha d'haver.
Al canvi de "Monuments històrics" per "Monuments nacionals" no li acabo de veure que aclareixi gran cosa, amb el risc afegit que si algú des d'Atlanta o des d'on sigui veu "nacional" i "Països Catalans" ves a saber què pot arribar a entendre. En qualsevol cas, és difícil trobar una designació genèrica pels monuments amb protecció de màxim nivell.
Del canvi de/a potser n'hauríem de fer una regla general, amb el criteri que sigui. Un antecedent que no va arribar a aplicar-se: Categoria Discussió:Parcs nacionals d'Alaska.--Pere prlpz (disc.) 13:02, 19 set 2015 (CEST)

Per acabar d'endreçar: si a Itàlia no hi ha dos nivells de protecció, aleshores les categories categoria:Patrimoni monumental de l'Alguer i categoria:Monuments històrics de l'Alguer són la mateixa i l'únic dubte és quin nom li posem i si la posem a les categories de monuments històrics, la de patrimoni monumental o les dues. Jo la posaria a les dues, trauria les categories redundants dels articles i em preocuparia poc pel nom de la categoria.--Pere prlpz (disc.) 10:31, 13 oct 2015 (CEST)

Monuments a Wikidata

A rel de la feina que està fent en Isidre blanc per endreçar els enllaços dels monuments a Commons i de Commons als monuments, m'he posat a pujar a Wikidata els paràmetres Commonscat de les llistes pels monuments que tenen article, per després poder-los posar la plantilla {{Commonscat}}. De pas que m'hi posava i que el bot havia de llegir les llistes, els articles de monuments i els seus items de Wikidata, he començat a pujar la resta de dades, o sigui, coordenades (que també és útil per posar {{cal coor}} als articles), municipi, estatus patrimonial i números de registre, però tinc alguns dubtes:

  • Les llistes de Mallorca, Eivissa i Formentera no tenen el camp "prot" ple. Cal entendre que tots els monuments de les llistes, del tipus que sigui, són BIC? O sigui, han de tenir tots d:Property:P1435 igual a d:Q23712?
  • Les llistes de Menorca tenen al camp "prot" "BIC" i una mena de codi. També són BIC? La resta del codi què és? Correspon a alguna propietat de Wikidata?
  • Els monuments històrics catalans que a més de ser BCIN tenen un codi RI-..., són BIC a més de ser BCIN? O sigui, a Wikidata han de dur la d:Property:P1435 amb dos valors?
  • Els BCIN amb codi MH-ZA, també són BCIN com els altres? o sigui, amb estatus patrimonial BCIN i el codi bcin al mateix lloc que els altres?
  • Quin estatus patrimonial correspon als monuments de la llista de monuments de l'Alguer? Del fil anterior no em va quedar gaire clar i mirant la viquipèdia en italià no veig ni que tinguin categories de monuments ni que pel que diuen els articles sobre lleis italianes de patrimoni tinguin uns catàlegs amb categories com a d'altres llocs. A més, els codis que surten a la llista de monuments de l'Alguer són números del registre susceptible de ser pujats a Wikidata o són només les adreces del web de patrimoni de la regió?
  • Ja que hi estic posat, valdria la pena pujar els monuments que no tenen article? La veritat és que ara mateix no li veig gaire utilitat, i a més em temo que només serviria per acabat tenint un item duplicat quan es creï l'article.

--Pere prlpz (disc.) 00:55, 12 oct 2015 (CEST)

Jo seguiria aquest model d:Q543069.--KRLS , (disc.) 03:16, 12 oct 2015 (CEST)
d:Q543069 té el codi de BIC espanyol però no el codi de BCIN 191-MH. A priori, no veig cap raó per ignorar d'aquesta manera els BCIN, i més quan les competències estan transferides. De fet, tampoc veuria un motiu per ignorar els BIC a Catalunya si són vigents. O sigui, si als articles i les taules hi posem els dos codis, perquè a Wikidata n'hi hem de pujar només un?--Pere prlpz (disc.) 10:00, 12 oct 2015 (CEST)
  • Les llistes de Mallorca, Eivissa i Formentera no tenen el camp "prot" ple. Cal entendre que tots els monuments de les llistes, del tipus que sigui, són BIC? Sí, tots són BIC, tal com diu la intro de les llistes. No s'ha afegit el camp "prot" perquè segueixen amb el criteri inicial d'inclusió i no s'han ampliat a altres béns per falta d'informació. S'hi podria afegir en tots prot=BIC. Per una banda pot aclarir la identificació individual i esvair dubtes, per altra banda pot resultar massa repetitiu en les llistes.
  • Les llistes de Menorca tenen al camp "prot" "BIC" i una mena de codi. També són BIC? La resta del codi què és? Igual que tots els balears, tots són BIC. La segona part, per exemple "prot = BIC: ALA-A01", és el codi del consell insular "ALA-A01". Realment caldria separar-ho en dos camps. A falta d'una base de dades consolidada no ho veig amb prou entitat per carregar el codi insular a Wikidata.
  • Els monuments històrics catalans que a més de ser BCIN tenen un codi RI-..., són BIC a més de ser BCIN? La figura pròpiament és BCIN, equivalent als BIC espanyols. Estrictament no existeixen BIC a Catalunya, però tots els BCIN s'inclouen (teòricament s'haurien d'incloure) en la base de BIC del ministeri. Si no tenen codi RI- és per falta de sincronització amb la base original de BCIN.
  • A Wikidata han de dur la d:Property:P1435 amb dos valors? Hi ha 3 codis i tots tres podrien ser a Wikidata, igual que tenim a les infotaules com Sant Feliu d'Alella:
    • Codi de la Generalitat, tipus 1234-MH, en el camp "idprot", en les infotaules posat com a codi BCIN. Inicialment van ser posats a títol informatiu ja que ens el van passar en excel i no eren verificables en línia. Ara ja s'indiquen en la base Gaudí i caldria repassar-los i completar-los.
    • Codi del ministeri, tipus RI-51-0001234, en el camp "id", en les infotaules posat com a codi BIC. Existeixen per a tots els BIC anteriors a la transferència de competències, amb alguns errors, teòricament actualitzat amb els BCIN nous però amb retard notable i amb mancances pels declarats genèricament (castells, creus de terme) que han estat identificats i codificats posteriorment.
    • Codi IPAC, tipus IPA-1234 tot i que li falta la C, posat numèricament en el camp "idurl". Té l'avantatge que es pot enllaçar a la base Gaudí i que existeix per a tots els BCIN, tinguin o no els codis anteriors. Per contra, el codi no identifica el tipus de protecció.
      • Realment, per fer-ho bé, caldria revisar i modificar els paràmetres per identificar clarament els 3 codis, o fins a 4 si hi afegim l'IPAPC per arqueològics.
  • Els BCIN amb codi MH-ZA, també són BCIN com els altres? Són BCIN perquè tenen prot=BCIN, i a més ho són, poden ser, per doble banda: com a monument històric MH i com a zona arqueològica ZA. Aquests codis caldria revisar-los. Alguns efectivament tenen doble declaració, exemple 4096-MH-ZA però d'altres són BCIN-MH més jaciment no BCIN, exemple jaciment 1085-MH posat com a 1085-MH-ZA en les llistes.
  • Quin estatus patrimonial correspon als monuments de la llista de monuments de l'Alguer? Són béns del catàleg regional. No se sap quins d'ells són també al catàleg nacional. A banda de diferents nivells de catàlegs sembla que no hi ha diferents nivells de protecció.
  • Els codis que surten a la llista de monuments de l'Alguer són números del registre. No. Es desconeix el número del catàleg (mostra de fitxa) i és l'identificador web.
  • Valdria la pena pujar els monuments que no tenen article? Em remeto a la resposta https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Usuari_Discussi%C3%B3:Vriullop&oldid=15828996#Commonscat Tenir la base completa a Wikidata pot tenir els seus avantatges però l'inconvenient que hi trobo és l'actualització.
--V.Riullop (parlem-ne) 17:33, 12 oct 2015 (CEST)
Aleshores, en comptes de marcar els BCIN també com a BIC, poso a l'element BCIN la propietat de subclasse de BIC.[4]--Pere prlpz (disc.) 22:00, 12 oct 2015 (CEST)
Sense profunditzar en les definicions de Wikidata, sembla correcte. Revisant A Wikidata han de dur la d:Property:P1435 amb dos valors?, i veient l'exemple d:Q1019352, diria que la solució és efectivament aquesta: és BCIN, únic valor P1435, i com a tal (subclasse) és equivalent a BIC. --V.Riullop (parlem-ne) 22:16, 12 oct 2015 (CEST)

Els monuments andorrans els he marcat com a BIC andorrà o com a bé immoble inventariat. No he pujat el número d'inventari perquè a Wikidata no hi ha la propietat, que jo sàpiga, però si té interès i si algú vol fer la feina de proposar la propietat costaria poc pujar-lo. A més, apunto que no tenim article sobre els béns immobles inventariats (d:Q21095081) per si algú té ganes de fer-lo.--Pere prlpz (disc.) 10:25, 13 oct 2015 (CEST)

Els codis aragonesos de l'estil de 1-INM-HUE-011-245-001 tampoc els pujo per ara, en primer lloc perquè crec que la propietat no existeix a Wikidata. Si cal crear-la i algú la crea no hauria de costar gaire pujar els codis.--Pere prlpz (disc.) 23:08, 14 oct 2015 (CEST)

Infotaula automàtica

La infotaula de patrimoni cultural ja inclou automàticament la foto, la localització (normalment el municipi), el nivell de protecció i els codis BIC, BCIN, IPAC i Mérimée, a més uns quants paràmetres (estil, arquitecte, etc) que desgraciadament encara no són gaire sovint a Wikidata. Amb això, posar la infotaula buida en qualsevol monument que no tingui cap infotaula ja suposa normalment petita una millora (exemple: Castell de la Rodana).

Crec que queden algunes coses pendents:

  • No fem servir ni estem pujant els codis andorrans ni els dels BRL valencians perquè no hi ha la propietat a Wikidata. Si algú té ganes i temps de proposar-les, jo els podria pujar amb el mateix programa que estic pujant els altres codis.
He demanat crear la propietat BRL a Wikidata:Property proposal/Authority control. Fes-li una ullada i dóna suport per accelerar una mica el procés de creació. També haig de dir que veig que no hi ha pràcticament monuments del País Valencià que utilitzin aquell codi. Restaria el codi Andorrà.--KRLS , (disc.) 20:51, 28 nov 2015 (CET)
Li he donat suport, tot i que no sé com resoldre el tema que el número de BRL no serveix per enllaçar, cosa que és una llàstima per les taxocaixes automàtiques.
Una altra propietat que no tenim a Wikidata és l'identificador de l'Ajuntament de Barcelona, que crec que aquest sí que serviria per enllaçar.--Pere prlpz (disc.) 12:04, 9 des 2015 (CET)
  • Estaria bé incorporar a la infotaula les funcions de les plantilles {{cal coor}} i {{cal foto}}. De fet, estaria bé fer-ho amb la majoria d'infotaules. Amb la cal foto el problema és només que la infotaula posi la categoria correcta, però amb la cal coor cal veure com tractem els articles que tenen la infotaula i la plantilla per evitar tenir coordenades duplicades gaire temps.
  • Crec que les coses que té la infotaula de patrimoni cultural i que no tenen les infotaules d'edificis són útils, però també veig que aquestes infotaules tenen camps útils que la de patrimoni no té, i que en molts casos aquests camps estan plens i ben aprofitats. Aleshores, a la llarga hauríem d'acabar fusionant la infotaula de patrimoni amb les d'edificis. L'opció de posar les dues infotaules una sota l'altra, que fa un temps em semblava raonable (tot i no ser òptima), deixa de funcionar a mida que les automatitzem.
  • Un problema no resolt és el dels monuments sense article o amb article nou. Si un article nou existeix en altres llengües (sobretot si existeix en francès) és fàcil que hi hagi dades a Wikidata, però si no la infotaula automàtica no funciona fins que estigui enllaçat des de la llista de monuments i un bot actualitzi la càrrega de dades. A llarg termini estaria bé poder carregar a Wikidata les dades dels monuments sense article i que en crear l'article sigui fàcil relacionar-lo amb l'item, però de moment no hi ha manera de fer-ho.
  • De moment segurament no guanyaríem res traient dades dels articles (més aviat al contrari), però si hi ha canvis pots ser una manera pràctica d'actualitzar automàticament els articles actualitzant només la llista de monuments.--Pere prlpz (disc.) 13:43, 28 nov 2015 (CET)