Vés al contingut

Xarxa Vives d'Universitats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióXarxa Vives d'Universitats

EpònimJoan Lluís Vives i March Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtXVU Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitució
xarxa
organització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJaume Puy Llorens (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webhttps://www.vives.org

La Xarxa Vives d’Universitats (XVU), més coneguda com la Xarxa Vives, és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua [1]. Segons la seva definició estratègica, la missió de la institució és promoure la cohesió de la comunitat universitària i reforçar la projecció i l’impacte de la universitat en la societat [2].

Es tracta d’una institució interuniversitària que agrupa les universitats públiques i privades de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània: Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord (França) i Sardenya (Itàlia). Es tracta doncs, de l’única institució oficial que agrupa administracions del domini lingüístic catalanoparlant.

La institució està organitzada per un Consell General, format pels 22 rectors i rectores de les universitats membres; la Comissió Permanent, formada per representants de les universitats; i per més de 60 comissions i grups de treball de diferents àmbits d’actuació , que inclouen temàtiques com la llengua catalana, cultura, mobilitat, estudiants, publicacions o recerca. La presidència de la institució recau, de forma semestral, en un rector o rectora membre del Consell General. La seu oficial de l’entitat es troba a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana.

Creada inicialment sota el nom d'Institut Joan Lluís Vives, en honor de l'humanista valencià, la Xarxa Vives va constituir-se el 28 d'octubre de 1994 al municipi de Morella (els Ports). L'associació representa un col·lectiu superior al mig milió de persones. En conjunt, agrupa una comunitat universitària de 530.000 estudiants, 40.000 professorat docent i investigador (PDI) i 20.000 personal tècnic d’administració i servies (PTGAS).

Cada any, en el marc de l’acte de cloenda del curs acadèmic universitari, el Consell General de rectores i rectors de la Xarxa Vives lliuren la Medalla d’Honor de la institució, en reconeixement a la trajectòria professional i el compromís amb la ciència i la cultura que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades.

Universitats membres

[modifica]

El 2010, amb la incorporació de la Universitat de Sàsser [3], a Sardenya, la que té més influència sobre la ciutat de l'Alguer, la xarxa arribà a incloure representants de quatre estats europeus. L'última incorporació, el 2017, ha estat la de la Universitat CEU Cardenal Herrera [4].

Objectius estratègics

[modifica]

Entre els objectius estratègics de la institució està consolidar el lideratge de les universitats de la Xarxa Vives en l’espai europeu d’educació superior (EEES), així com incidir en l’agenda social i política de les realitats administratives diverses de què formen part les universitat membres. Un altre dels objectius fundacionals és desenvolupar una política lingüística i cultural integrada i cohesionada. I també ampliar i reforçar les aliances amb administracions públiques, institucions acadèmiques, organitzacions i entitats.

La Xarxa Vives desenvolupa múltiples accions amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. Així mateix, col·labora estretament amb institucions com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Ramon Muntaner, la Fundació Catalana per la Recerca i amb entitats cíviques com Òmnium Cultural i Escola Valenciana.

Referències

[modifica]
  1. «Xarxa de xarxes». [Consulta: 25 octubre 2024].
  2. «Qui som». [Consulta: 25 octubre 2024].
  3. «L'Universitat de Sàsser a la Xarxa Vives». [Consulta: 25 octubre 2024].
  4. «La Universitat CEU Cardenal Herrera s’incorpora a la Xarxa Vives». [Consulta: 25 octubre 2024].

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]