Escola Valenciana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEscola Valenciana
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1990
Governança corporativa
Seu
Altres

Lloc webhttp://escolavalenciana.org

Escola valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua és una entitat cívica formada per 26 associacions comarcals i d'àmbit valencià. El principal objectiu de l'entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià.

Activitats [cal citació][modifica]

Va començar la seua activitat en el camp educatiu entre els anys 1984 i 1986, quan naixen les primeres coordinadores, que finalment es federaren el 1990 amb el nom d'Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua, amb l'objectiu de potenciar la creació d'un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular. En aquest marc, van nàixer les Trobades d'Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius que han esdevingut el projecte amb més ressò de l'entitat. Les festes per la llengua reuneixen cada any més de 200.000 persones entre pares, mares, alumnes i mestres en les vora 20 Trobades comarcals.

L'entitat cívica ha conservat l'acció a l'escola i ha ampliat el treball en matèria de normalització lingüística a la resta d'àmbits d'ús socials. Educació, música, cinema, literatura, cultura popular, multiculturalitat, voluntariat, sostenibilitat i democràcia participativa són els pilars d'una nova visió d'Escola Valenciana com a entitat global, que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.

Tots aquests camps d'actuació s'han materialitzat en projectes i serveis concrets com el Voluntariat pel Valencià, la Gira -Festival itinerant de música en valencià- (amb el Feslloch com a cloenda anual), l'Acosta't al Territori, el Cinema a l'Escola, l'Oficina de Drets Lingüístics, la xarxa d'Escoles de Qualitat, així com materials com la Devedeteca, la col·lecció "l'Àlbum" i els Tallers de Cultura Popular.

Escola Valenciana organitza cada any la Nit d'Escola Valenciana, en què s'atorguen els guardons que lliura l'entitat a persones i col·lectius que treballen per la normalització lingüística en diferents àmbits d'ús. També es presenta el lema i la imatge de les Trobades d'Escoles en Valencià d'eixa edició.

L'entitat cívica inclou el projecte Amic-Amiga d'Escola Valenciana, per implicar directament les persones que creuen en una visió del País Valencià que vetlla per la nostra llengua com a màxim tret d'identitat. En aquest sentit, per a garantir projectes sostenibles i estables, cal generar un vincle social i econòmic que permeta fer realitat les principals activitats que du a terme Escola Valenciana i és per això que els Amics i les Amigues d'Escola Valenciana ajuden amb les seues aportacions a dur endavant la tasca diària de fer del valencià la llengua oficial d'ús normal.

Reconeixements rebuts [cal citació][modifica]

La Nit d'Escola Valenciana[modifica]

La Nit d'Escola Valenciana va nàixer amb l'esperit de reunir persones vinculades a Escola Valenciana, així com representants institucionals en una vetllada en què es lliuren els guardons d'Escola Valenciana a persones i col·lectius que treballen per la normalització de la nostra llengua en diversos àmbits i s'anuncien les Trobades d'Escoles en Valencià.

Des de 2009, els guardons que s'atorguen a persones, entitats culturals i empreses que són exemple de promoció i ús social de la nostra llengua, s'anomenen "Intentant la llibertat" i estan dissenyats per Andreu Alfaro, prestigiós escultor valencià de renom internacional.

Des de 2004, la Nit d'Escola Valenciana s'ha celebrat a València (l'Horta de València), El Puig (l'Horta Nord), Alzira (la Ribera Alta), Xàtiva (la Costera), Godella (l'Horta Nord), Calp (la Marina Alta), Castelló (la Plana Alta), Alcoi (l'Alcoià i el Comtat), L'Eliana (el Camp de Túria), Alacant (l'Alacantí), Canet d'en Berenguer (el Camp de Morvedre), Albal (l'Horta Sud) i Alginet (la Ribera Alta).

Llista de guardonats/des en La Nit d'Escola Valenciana[modifica]

Presidències[modifica]

Estimem la nostra llengua: mural de les trobades d'escoles en valencià[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]