Consistoris de Joan Pau II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El Papa Joan Pau II

Aquest article recull l'elenc complert dels consistoris ordinaris públics per la creació de nous cardenals presidits pel Papa Joan Pau II, amb la indicació de tots els cardenals creats.

El Papa Joan Pau II va crear 231 cardenals (provinients da 69 països) a 9 consistoris. Cap altre pontífex de la història de l'Església Catòlica va crear un nombre tan elevat de purpurats.

30 de juny de 1979[modifica]

El 30 de juny de 1979, durant el seu primer consistori, el Papa Joan Pau II creà catorze cardenals electors més un nomenat in pectore. Amb la creació dels nous catorze cardenals electors el nombre dels cardenals electors va arribar als cent vint, el límit màxim fixat pel Papa Pau VI al 1973. Els quinze nous purpurats van ser:

A més dels catorze cardenals electors publicats se'n creà un altre in pectore:

2 de febrer de 1983[modifica]

El 2 de febrer de 1983 el papa Joan Pau II creà divuit nous cardenals, dels quals setze electors:

Creà també due cardenals de més de vuitanta anys:

25 de maig de 1985[modifica]

El 25 de maig de 1985 el papa Joan Pau II creà vint-i-vuit nous cardenals, dels quals vint-i-set eren electors:

Creà també un cardenal de més de vuitanta anys:

28 de juny de 1988[modifica]

El 28 de juny de 1988 el Papa Joan Pau II creà vint-i-quatre nous cardenals, tots ells electors:

Joan Pau II també havia anunciat la creació com a cardenal del suís Hans Urs von Balthasar, celebre teòleg, já de més de vuitanta anys, prevere del bisbat de Coira, el qual morí el 26 de juny, dos dies abans del consistori.

28 de juny de 1991[modifica]

El 28 de juny de 1991 el papa Joan Pau II publicà el nomenament del cardenal in pectore Ignatius Kung Pin-mei, creat el consistori del 1979. A més creà vint-i-dos nous cardenals, dels quals vint eren electors:

Creà també dos cardenals de més de vuitanta anys:

26 de novembre de 1994[modifica]

El 26 de novembre de 1994 el papa Joan Pau II creà trenta nous cardenals, dels quals vint-i-quatre eren electors:

També creà sis cardenals de més de vuitanta anys:

21 de febrer de 1998[modifica]

El 21 de febrer de 1998 papa Joan Pau II creà vint-i-dos nous cardenals, dels quals dos estaven reservats in pectore, i un de més de vuitanta anys:

També creà i publicà un cardenal de més de vuitanta anys::

En aquest consistori van crear-se també dos cardenals in pectore, que van ser publicats al consistori del 21 de febrer de 2001:

Joan Pau II també havia anunciat la creació com a cardenal del croat Josip Uhač, arquebisbe titular de Tharros, secretari de la Congregació per l'Evangelització dels Pobles, que morí el 18 de febrer, tres dies abans del consistori.

21 de febrer de 2001[modifica]

El consistori del 21 de febrer de 2001 va ser en el que el Papa Joan Pau II creà el major nombre de cardenals, quaranta-dos, dels quals trenta-vuit eren electors, un record a la història de l'Església Catòlica. A més publicà els dos cardenals creats in pectore al consistori del 1998: Marian Jaworski i Jānis Pujats. L'annunci dels noms dels cardenals va donar-se en dos temps: el 21 de gener s'anunciaren trenta-set nous cardenals; i el 28 de gener s'anuncià el nom dels dos cardenals in pectore, així com el nom de cinc nous cardenals (Huzar, Degenhardt, Terrazas Sandoval, Fox Napier i Lehmann).[1]

En aquest consistori també rebé la púrpura l'arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, S.J., el futur pontífex Francesc.

També creà quatre cardenals de més de vuitanta anys:

21 d'octubre de 2003[modifica]

El 21 d'octubre de 2003 papa Joan Pau II creà trenta nous cardenals, dels quals vint-i-sis electors. el papa anuncià la creació d'un cardenal reservat in pectore, el qual mai no va ser publicat.

Creà també quattro cardenals de més de vuitanta anys:

Referències[modifica]

  1. (anglès) El consistori del 2001 Arxivat 2013-02-24 a Wayback Machine. a Cardinals de Salvador Miranda

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]