Ingodita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralIngodita
Fórmula químicaBi₂TeS
EpònimIngoda deposit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit d'estany Verkhne-Ingodinskoie, Riu Ingodà, Zabaikàlie, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.DC.05
Nickel-Strunz 9a ed.2.DC.05b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.8.20.4
Heys3.7.32
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 4,24Å; c = 23,22Å;
Duresa2,5
Impureses comunesPb, Sb, Se
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1980-045
Any d'aprovació1981
SímbolIng Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ingodita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la tetradimita. Va ser descoberta l'any 1981 al dipòsit d'estany Verkhne-Ingodinskoie, situat al riu Ingodà (krai de Zabaikàlie, Rússia), del qual n'agafa el nom.[1]

Característiques[modifica]

La ingodita és un sulfur i tel·lurur de bismut de fórmula química Bi₂TeS. A més dels elements de la seva fórmula també pot contenir impureses de plom, antimoni i seleni. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la ingodita pertany a «02.DC - Sulfurs metàl·lics, amb variable proporció M:S» juntament amb els següents minerals: hedleyitam ikunolita, joseïta-B, kawazulita, laitakarita, nevskita, paraguanajuatita, pilsenita, skippenita, sulfotsumoïta, tel·lurantimoni, tel·lurobismutita, tetradimita, tsumoïta, baksanita, joseïta-C, protojoseïta, sztrokayita, vihorlatita i tel·luronevskita.

Formació i jaciments[modifica]

La ingodita es troba en filons de feldespat-quars i en greisen. A més del riu Ingoda, també ha estat troba en uns altres dos indrets de Rússia, a l'Argentina, el Canadà, Eslovàquia, els Estats Units, Hongria, Iran, el Japó, Polònia, Portugal, Romania, la República Txeca, l'Uzbekistan, la Xina i Zimbàbue.

Sol trobar-se associada a altres minerals com: bismutinita, joseïta, tetradimita (Ingoda, Rússia); or, bismutinita, baksanita, joseïta-A (dipòsit de Tyrnyauz, Rússia).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Ingodite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].