Iron Man (triatló)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un Triatló Ironman és una sèrie de carreres de triatló de fons organitzades per la Corporació de Triatló Mundial (WTC) consistint en una nedada de 2.4 milles (de 3.86 quilòmetres), un passeig de bicicleta de 112 milles (de 180.25 quilòmetres) i una marató de 26.2 milles (42.2 quilòmetres) controlats, correguts en aquell ordre i sense pausa. La major part d'esdeveniments Ironman tenen un termini limitat estricte de 17 hores per completar la carrera. La carrera Ironman comença a les 7:00h; el temps màxim per la natació de 2.4 milles (de 3.9 quilòmetres) és 2 hores 20 minuts (9:30h); la bici com a màxim fins a les 5:30 de la tarda; tots els atletes han de completar el triatló abans de la mitjanit. Els participants que aconsegueixen acabar-lo en el temps límit es consideren Ironmans.

El nom "Triatló Ironman" s'associa amb l'original que és ara el Campionat Ironman Mundial. Té lloc a Kailua-kona, i se celebra cada any des de 1978 ( amb una carrera addicional el 1982). És precedit per una sèrie d'esdeveniments eliminatoris. El Triatló Ironman s'ha donat a conèixer per a la seva longitud, les difícils condicions de carrera i per la televisió.

La torre Aloha va ser el lloc original d'arribada del circuit.

Història[modifica | modifica el codi]

La idea per al Triatló Ironman original va sorgir durant la cerimònia de premis per al Oʻahu Relleu de Perímetre de 1977 (una carrera que corre per a equips de 5 persones). Entre els participants hi havia nombrosos representants tant dels Intervinguts de Corredors Pacífics del Camí com del Club de Nedada de Waikiki, els membres molts dels quals havien estat discutint sobre quins atletes eren més aptes; corredors o nedadors. En aquesta ocasió, el Comandant nord-americà Naval John Collins va indicar que un article recent en esports la revista Il·lustrada havia declarat que Eddy Merckx, el gran ciclista belga, tenia la " mesura d'oxigen " més alta registrada de qualsevol atleta alguna vegada mesurat; potser els ciclistes eren més aptes que els altres atletes. CDR Collins i la seva esposa Judy Collins havien participat en el triatló organitzat en 1974 i 1975 pel Club de Pista de Sant Diego i al voltant de la Badia Mission, Califòrnia. Altres atletes també varen assistir a les carreres de Sant Diego, llavors van entendre el concepte quan Collins va suggerir que el debat fos col·locat per una carrera que combina les tres competicions existents de fons ja a l'illa: Natació en aigües turbulentes de Waikiki ( 2.4 milles / 3.86 quilòmetres ), la carrera bici de Oahu (115 milles / 185.07 quilòmetres; originalment esdeveniment de dos dies) ) i el Marató de Honolulu ( 26.219 milles / 42.195 quilòmetres).

Fins a aquell punt, cap present havia havia fet la carrera de bici. Collins va calcular que traient 3 milles (4.8 quilòmetres) del curs i muntant a cavall en sentit contrari a les agulles del rellotge al voltant de l'illa, la carrera de bici podria començar en la fi del Waikiki, a la intempèrie de Beuen i el final a la Torre Aloha, el principi tradicional de Honolulu la marató. Abans de la carrera, cada atleta rep tres fulles de paper catalogant unes regles i una descripció de curs. Escrit a mà i a l'última pàgina hi havia: " Natció 2.4 milles! Bici 112 milles! Córrer 26.2 milles! Fama per a la resta de la teva vida! ", ara una marca registrada.

Amb una becaina a un corredor local que era notori per a la seva exigència d'entrenaments, Collins va dir, " Al que acabi primer, li direm Ironman (home de ferro). " Cadascun dels corredors tenia el seu propi equip de suport per subministrar l'aigua, l'aliment i l'estímul durant l'esdeveniment. Dels quinze homes que van començar d'hora al matí el 18 de febrer de 1978, dotze va completar la carrera. Gordon Haller, un Especialista de Comunicacions de Marina dels Estats Units, era el primer a guanyar el títol d'Ironman completant el curs amb un temps d'11 hores, 46 minuts, 58 segons. El segon era John Dunbar, un SEAL de la Marina dels Estats Units, que va liderar la segona transició i tenia una possibilitat per guanyar, però es va quedar sense l'aigua sobre el curs de marató; el seu equip de suport va recórrer a donar-li cervesa en comptes d'aigua.[1][2][3]

Sense més esforços de màrqueting, la carrera aconsegueix 50 atletes en 1979. La carrera, no obstant això, va ser ajornada un dia a causa de condicions de mal temps. Només quinze competidors van començar la raça el diumenge al matí. Tom Warren de Diego San va guanyar en 11 hores, 15 minuts, 56 segons. Lyn Lemaire, una ciclista campiona de Boston, aconsegueix el sisè lloc general i es fa la primera "Ironwoman".

Collins va pensar canviar la carrera en un esdeveniment de relleu per atreure a més participants, però el periodista Barry McDermott de Sports Illustrated, a l'àrea per cobrir un torneig de golf, va descobrir la carrera i va escriure un compte de pàgina d'això. El proper any, centenars de participants van contactar amb Collins.

Present[modifica | modifica el codi]

El format de Ironman es manté sense canvis, i el Ironman de Hawaii encara és considerat com un esdeveniment de Triatló d'honor i prestigi per guanyar a tot el món.[4][5]

Persones que completen tal esdeveniment dins dels llindars de temps estricte estan d'acord a ser reconeguts com a "Ironmans": el plural "Ironmans" es refereix a múltiples "Ironman" com una forma curta de dir "Ironman Triathlon". En la comunitat del Triatló un Ironman és algú que ha completat una carrera de la distància adequada, caigui o no sota la decisió del WTC.

Sèries de l'Ironman[modifica | modifica el codi]

Existeixen unes 28 carreres classificatòries al voltant del món per classificar el Ironman World Championship a Hawaii. Els atletes professionals es qualifiquen per al campionat a través d'un sistema de classificació de punts, on els punts es guanyen en base a la seva ubicació final als esdeveniments d'Ironman i Ironman 70.3. Els 50 atletes masculins i les 35 femenines que acumulin més punts en les carreres preliminars acudiran a la cita anual.[6] Els atletes aficionats es qualifiquen per al campionat en rebre les franges horàries assignades a primers classificats de cada grup d'edat en un esdeveniment que qualifica.

Aquests són els llocs en els quals se celebren tals esdeveniments:

Austràlia[modifica | modifica el codi]

Canadà[modifica | modifica el codi]

 • Ironman Canadà a Whistler, British Columbia, Canadà
 • Ironman Mont-Tremblant a Mont-Tremblant, Quebec, Canadà

Europa[modifica | modifica el codi]

Mèxic[modifica | modifica el codi]

 • Ironman Cozumel en Cozumel, Quintana Rosego, Mexico
 • Ironman Els Caps en Els Caps, Mexico

Estats Units[modifica | modifica el codi]

 • Ironman Arizona a Tempe, Arizona
 • Ironman Coeur d'Alene a Coeur d'Alene, Florida Idaho
 • Ironman a Panama City Beach, Florida
 • Ironman Lake Placid a Lake Placid, nova York
 • Ironman Lake Tahoe a Lake Tahoe, Nevada
 • Ironman Louisville a LouisvilleTexas, Kentucky
 • Ironman en els boscos, TexasIronman Wisconsin en Madison, Wisconsin

Altres llocs[modifica | modifica el codi]

 • Ironman Brasil a l'illa de Florianópolis, Brazil
 • Ironman Nova Zelanda en Taupo, nova ZealandIronman Sud-àfrica en Port Elizabeth, Sud-àfrica

Grans atletes masculins[modifica | modifica el codi]

 • Craig Alexander

Tres vegades guanyador Campionat Mundial Iron Man ( 2008, 2009, 2011 ).

Titular actual rècord del camp Hawaii (08:03:56 el 2011).

Temps: Natació: 0:51:56 (1:21 per cada 100 m) | T1: 0:01:56 | Bici: 4:24:05 (40.9 km / h) | T2: 0:01:58 | Córrer: 02:44:03 (3 min 53 seg per km).

 • Mark Allen

6 vegades guanyador del Iron Man a Hawaii.

5 victòries consecutives a Hawaii. (rècord mundial)

 • Luc Van Lierde

Primer guanyador masculí europeu d'Ironman de Hawaii.

Titular del rècord històric fins a 2011 (07:50:27 el 1996 Ironman Europa).

Estableix el rècord de Hawaii (08:04:08) el 1996, que va dura fins al 2011.

 • Dave Scott

Guanyador 6 vegades del Campionat del Món d'Ironman (rècord dels homes)

 • Jon Blais

La primera persona amb Esclerosi lateral amiotrófica que aconsegueix completar el circuit, l'any 2005. Va morir en el 2007.

Grans atletes femenines[modifica | modifica el codi]

 • Natascha Badmann

Primera dona europea a guanyar el Iron Man de Hawaii.

Guanyadora 6 vegades del Campionat Mundial de Ironman.

 • Mirinda Carfrae

2 vegades guanyadora del Campionat del Món d'Ironman ( 2010, 2013 )

Va aconseguir el podi en els 5 intents d'Ironman d'Hawaii ( plata : 2009, 2011, bronze : 2012 )

Posseïdora del rècord femení per a la cursa general de Kona ( 08:52:14, establert el 2013 ) i el recorregut de la cursa ( 2:50:38 el 2013, quan només dos homes registren un temps més ràpid )

 • Paula Newby - Fraser

Guanyadora 8 vegades de l'Ironman a Hawaii ( registre general )

4 victòries consecutives a Hawaii

24 victòries d'Ironman generals ( registre general )

Sobrenom: " La Reina de Kona "

 • Chrissie Wellington

Guanyadora del Campionat del Món d'Ironman de Hawaii en el seu primer intent, menys d'un any després d'esdevenir professional.

3 vegades consecutivament i 4 vegades guanyadora general femenina de Ironman de Hawaii ( 2007, 2008, 2009 i 2011 )

Rècord femení a Hawaii : 08:54:02 ( 2009 )

Posseïdora del rècord actual per al temps més ràpid per a totes les carreres de triatló distància completa ( 08:18:13 en Desafiament Roth el 2011 )

Manté els temps de la 4ta dona més ràpida mai del triatló distància completa: 08:18:13 ( Roth, 2011 ), 8:19:13 ( Roth, 2010 ), 8:31:59 ( Roth, 2009 ), 08:33 : 56 ( Port Elizabeth, 2011 ).             Fins que Caroline Steffen va córrer 08:34:51 a Melbourne el 25 de març de 2012, Wellington tenia els cinc temps més ràpids 08:36:13 a Tempe ( 2010 ).

Registre rècord mundial Ironman Oficial titular : 08:33:56 ( Port Elizabeth, 2011 )

Temps femení més ràpid de distància completa del triatló de bici : 04:36:33 ( Roth, 2010 )

Temps femení més ràpid de distància completa del triatló de marató: 2:44:54 ( Roth, 2011 )

El major nombre de vegades sub -9 hores (nou, cinc més que el rècord anterior de Paula Newby - Fraser )         No vençuda pel triatló distància completa.         Primera guanyadora del Campionat del Món d'Ironman del Regne Unit.

 • Lisa Bentley

11 vegades guanyadora del Iron Man a Canadà. És una de les millors 5 atletes del món classificades en el Iron Man World Championship.

Iron Man 70.3[modifica | modifica el codi]

L'any 2005, la WTC ( World Triathlon Championship ) va inaugurar el Iron Man 70.3, també conegut com el mig Ironman, ja que en totes les seves respectives proves la distància es redueix a la meitat. Molts atletes semi-professionals completen aquest circuit celebrat en Nevada com si es tractés d'un autèntic Ironman, i els atletes professionals ho completen per acumular punts i així poder participar en l'Ironman de Hawaii.

Referències[modifica | modifica el codi]

 • Müller, Mathias; Carlson, Timothy (2010). 17 Hours to Glory: Extraordinary Stories from the Heart of Triathlon. Boulder, CO: Velo Press.
 1. «A Look Back at a Look Back: Ironman’s First 10 years». World Triathlon Corporation, 23 gener 2003. [Consulta: 7 setembre 2011].
 2. McDermott, Barry. «Ironman». Sports Illustrated, 14 maig 1979. [Consulta: 7 setembre 2011].
 3. Newell, Paul. «Ironman competition co-founded by Navy officer in 1979». NavySeals.com, 10 octubre 2008. [Consulta: 7 setembre 2011].
 4. «Ironman World Championship, Kailua-Kona, Hawaii Triathlete’s Guide». BeyondTransition, 29 setembre 2011. [Consulta: 22 novembre 2011].
 5. McCormack, Chris; Tim Vandehey. I'm Here To Win. Center Street, 2011. ISBN 978-1-4555-0267-7. 
 6. «IM Qualifying». World Triathlon Corporation. [Consulta: 16 octubre 2012].