Mandonguilla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarMandonguilla
Detalls
Tipusfrozen meat semi-finished products (en) Tradueix, plat de carn i minced food ball (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn Modifica el valor a Wikidata
Un plat de mandonguilles amb salsa
Mandonguilles amb pèsols
Dues pilotes a la carn d'olla d'una escudella

Una mandonguilla és una bola de carn picada,[1] emprada en plats típics com l'escudella i l'arròs al forn entre altres. De vegades pot substituir-s'hi la carn per verdures o fer-hi una barreja.[2] A les Illes Balears i a Catalunya, entre altres llocs, també es poden fer amb peix picat o fins i tot amb algun marisc, com el calamar. La pilota o mandonguilla és, però, d'unes dimensions més grans del que se sol trobar a altres cuines: varia entre els 5 i 10cm de diàmetre.

Les mandonguilles poden ser un dels ingredients de l'estofat i d'algunes sopes.[3]

Noms[modifica]

Les mandonguilles i altres preparacions amb carn picada ja apareixen al receptari romà De re coquinaria. El nom "mandonguilla" és habitual a Catalunya i el País Valencià on també està estès el nom de pilota, mentre que a la Catalunya Nord se'n diuen boles de picolat. A la Vall d'Aran són caulets. Als països catalanòfons es poden menjar amb salsa; per exemple amb un sofregit o amb la salsa mateixa de la carn, allargada amb aigua o brou i espessida amb farina; però també són molt típiques guisades amb pèsols, o amb sípia, o amb altres verdures.

Variants[modifica]

Quan són grosses dins d'una escudella o putxero, a Catalunya i al País Valencià, se'n diuen pilotes. Al País Valencià de les grosses, en diuen farcedures i de les petites n'hi diuen mandonguilles (i les variants mondonguilles, mandronguilles, mondreguilles, mondrenguilles). Els farcellets de col, són una mena de mandonguilles més grans i envoltades amb un full de col. Són habituals a la cuina catalana i a l'occitana.

Mandonguilles al món[modifica]

És un menjar molt típic arreu del món, present a Anglaterra com a Meatballs, al Brasil com a Almôndegas, a Dinamarca com a frikadeller, a Espanya com a Albóndigas, a Itàlia com a Polpette. La denominació «bola» degué tenir gran extensió si més no a Catalunya, car ha passat a Cuba, on la «bola catalana» s'ha convertit, de fa més de cent anys ençà, en un dels plats delicats de la cuina del país[4] Una altra variant característica són les mandonguilles allargades anomenades sutzukàkia de Grècia. A altres parts del món les mandonguilles tenen aquests usos, noms i varietats:

  • A l'Afganistan, les mandonguilles s'utilitzen com un plat tradicional amb sopes fetes a casa, o es fan amb una salsa a base de tomàquet que pot incloure algunes llavors de pruna per augmentar l'acidesa i se serveix amb arròs blanc que es diu Kufta-Chalou. Ara les mandonguilles són també fetes graella per posar-les en la part superior de la pizza.
  • A Alemanya, les mandonguilles es coneixen sobretot com Frikadelle, Fleischpflanzerl, Bulette o Klopse. Una variant molt famosa de les mandonguilles són les Königsberger Klopse, que contenen arengades salades o anxoves, i es mengen amb salsa de tàperes.

Referències[modifica]

  1. «Mandonguilla». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Suquet de lluç amb mandonguilles de carn i espinacs[Enllaç no actiu]
  3. AA.VV., «Mondonguilles», Corpus de la Cuina Catalana, Barcelona, Institut Català de la Cuina, 2006, pàgines 270-273, ISBN 978-84-664-0772-4
  4. DECat II, 61a

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mandonguilla