Portal:Informàtica/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles destacats del Portal:Informàtica[modifica]

Teclat modern

En informàtica, un teclat d'ordinador és un perifèric utilitzat per la introducció d'ordres i dades en un ordinador, tot i que teclats similars s'utilitzen també en màquines d'escriure. Actualment el teclat és un element indispensable per un ordinador i és juntament amb el ratolí el perifèric d'entrada més important.


{{Gener_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


USB mascle del tipus A

El bus sèrie universal (o USB, sigles de universal serial bus en anglès), és una norma de bus sèrie per a dispositius que es connecten, normalment, a un ordinador, però amb la popularitat que ha adquirit també es fa servir per a altres dispositius com ara consoles de jocs, ordinadors de butxaca, DVD portàtils, sistemes d'àudio o vídeo, telèfon mòbils, memòries USB... Hi ha dos tipus d'USB, l'A i el B. Continuació...Arxiu


{{Febrer_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Sala d'ordinadors.

Un ordinador o computadora, és un aparell que serveix per processar informació seguint uns procediments determinats. Tot i que aparells com l'àbac i altres calculadores mecàniques entren dins d'aquesta definició, els ordinadors moderns són aparells electrònics, basats en l'Àlgebra de Boole i el sistema binari. La paraula "ordinador" ve del mot llatí ordinator que vol dir "que ordena". Continuació...Arxiu


{{Març_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Tux, la mascota del GNU/Linux

GNU/Linux és el sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU.

El kernel de Linux va nèixer en el 1991 a Hèlsinki quan Linus Torvalds va implementar un clon de UNIX basant-se en el seu coneixement del sistema operatiu Minix i les seves limitacions per tal d'aplicar-les a les noves possibilitats de gestió de memòria en mode protegit dels processadors Intel 386, una arquitectura molt comuna a l'any 1991 i amb millores substancials respecte anteriors versions de PCs i de les quals Minix no en treia profit. Les utilitats GNU, necessàries per tenir un sistema operatiu complet, tenen el seu origen en el projecte de Richard Stallman de crear un sistema operatiu lliure, que va començar el 1983, la Free Software Foundation...


{{Abril_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Logotip del projecte GNU

La Llicència de documentació lliure de GNU (GNU Free Documentation License, GNU FDL o GFDL, en anglès) és una llicència per a contingut obert, dissenyada per la Free Software Foundation (FSF) per al projecte GNU.


{{Maig_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


L'ENIAC, el primer ordinador electrònic

Un ordinador o computadora (Personal Computer o PC en anglès), és un aparell que serveix per processar informació seguint uns procediments determinats. Tot i que aparells com l'àbac i altres calculadores mecàniques entren dins d'aquesta definició, els ordinadors moderns són aparells electrònics, basats en l'Àlgebra de Boole i el sistema binari. La paraula "ordinador" ve del mot llatí ordinator que vol dir "que ordena".


{{Juny_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Google Inc., més conegut com a Google, és una empresa que té com a principal producte el motor de recerca del mateix nom. Va ser fundat el 1998 per dos estudiants de doctorat en informàtica en l'escola d'enginyeria de la Universitat d'Stanford, Larry Page i Sergey Brin. Encara que el seu principal producte és el cercador, l'empresa ofereix també entre d'altres serveis, un comparador de preus anomenat Froogle, un motor de recerca per a material emmagatzemat en discs locals Google Desktop Search, i un servei que ha revolucionat el món del correu electrònic gratuït anomenat Gmail, que ofereix als seus usuaris més de 2 GB d'espai, superant amb escreix a la competència. Recentement ha alliberat la versió beta de la missatgeria instantània Google Talk.

Actualment el Google està traballant en diversos projectes per a augmentar el nombre d'usuaris d'internet i facilitar els recursos per a que aquests puguin accedir a la xarxa. Entre aquests projectes destaquen el PC de 100 dòlars, aplicacions GNU, col·laboració i promoció d'aplicacions gratuïtes com el Firefox, instal·lació de diverses xarxes inalàmbriques gratuïtes, desenvolupament d'un sistema de protocol obert de comunicació per veu entre d'altres. A més s'especula que estaria treballant en el desenvolupament d'un Sistema Operatiu, un Google Office i una xarxa de fibra òptica amb cobertura global....


{{Juliol_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


William Henry Gates III, KBE (nascut el 28 d'octubre de 1955), conegut com Bill Gates, és un empresari americà]] i un pioner de la informàtica. Juntament amb altres, va programar l'Altair BASIC original per a l'Altair 880, una microcomputadora primitiva. Va fundar Microsoft juntament amb Paul Allen, empresa de la qual ara és el president i Arquitecte de Software en Cap.

Segons la revista Forbes, Gates és la persona més rica del món, fins i tot si es tenen en compte els caps d'estat, la riquesa dels quals va lligada amb llur posició (tot i que la Forbes estàndard no inclou caps d'estat, Forbes ha llançat llistes separades per a la riquesa estimada dels caps d'estat; quan hom combina les llistes, Bill Gates encara és la persona més rica del món).


{{Agost_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


The Sims, ("Los Sims" com es comercialitzà a Espanya o "Els Sims", en català) va ser un dels videojocs més populars de l'any 2000. La feina del jugador era de la controlar la vida social d'uns Sims, uns éssers amb intel·ligència artificial.

"The Sims" junt amb les seves expansions ha estat el joc que més s'ha venut de la història dels PC. El séu èxit ha estat tant que és un dels pocs jocs que té una majoria de fans femenines, segons algunes enquestes es diu que el 60% són dones, mentre que el 40% són homes, fet molt curiós en el món del videojocs.

Totes les versions de "The Sims", han tingut un fort acompanyament de material creat per els fans: gran part de les webs de fans té un apartat de descàrregues.


{{Setembre_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Windows Live és el nom de la nova família de productes de Microsoft tot seguint el Web 2.0.

  • Podem trobar la pàgina principal, Windows Live, on podem tenir tota la nostra informació que necessitem en una sola pàgina.
  • Té integrat el Windows Live Search, que és el nou buscador que futurament substituirà el MSN SEARCH.

Continuació...Arxiu


{{Octubre_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


El domini .cat és el domini patrocinat de primer nivell (sponsored TLD en anglès) d'Internet per a la llengua i cultura catalanes. Fou aprovat oficialment a la 1:04 (hora catalana) del 16 de setembre del 2005 per la ICANN. És gestionat per la Fundació puntCat.

El domini .cat és el primer domini per a una comunitat lingüística. Els criteris per a què una pàgina web tingui el domini .cat són que estigui en català o que estigui relacionada amb la cultura catalana. Resta prohibit explícitament per la ICANN la utilització del domini .cat per a pàgines de gats (cat en anglès), llevat que siguin en català o tinguin a veure amb la cultura catalana.


{{Novembre_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial


Plafó propagandístic d'IBM a Tòquio.

IBM és l'acrònim d'International Business Machines també coneguda coloquialment com el gegant blau. És una empresa d'informàtica, radicada als Estats Units, que treballa en el món de la informàtica des dels seus diferents vessants (maquinari, programari, sistemes operatius i serveis diversos).

Va començar les seves activitats el 1888, tot i que no va constituir-se formalment fins el 15 de juny de 1911.

Té la seva seu central a Armonk (Estats Units) i és la major empresa informàtica del món, amb fàbriques i oficines repartides per 160 països del món.


{{Desembre_article_d'Informàtica}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs