Fa temps que no estem d'acord amb en @Paucabot sobre l'ús de la plantilla {{FR}} i d'altres de semblants. Porto el tema aquí per mirar d'arribar a un consens entre tots.
Les etiquetes grogues de dalt de l'article són per avisar el lector d'un problema greu, i naturalment això equival a un consell de no llegir l'article o canviar d'idioma, consell que de vegades està justificat. Ara bé, si no es posa en dubte el contingut i el problema és només que les referències no estan explicitades, això no és un problema per al lector i no cal empastifar l'article ni espantar-lo.
I si només es tracta d'avisar els editors que vulguin referenciar articles, per això no cal posar una etiqueta enmig de l'article, com no en posem pels articles mancats de foto ni pels orfes. Amb una categoria o una plantilla invisible en tindríem prou. És cert que les mancances que poden portar a esborrar l'article no han de passar desapercebudes, sobretot pels editors novells, però {{FR}} no sembla un primer pas cap a l'esborrat perquè tenim articles que la porten des del 2014 sense que ningú n'hagi proposat l'esborrat.
És cert també que seria bo que totes les afirmacions contingudes a la Viquipèdia tinguessin una referència, no en totes és tan greu per posar una etiqueta, perquè n'hi ha que són poc dubtoses o fàcilment comprovables sense saber quina font ha fet servir l'editor.
A més, un FR al principi és un avís per tot l'article. Si el que es posa en dubte és una part de l'article, aleshores el que s'ha de fer és posar {{CN}} a les afirmacions dubtoses o bé posar {{FR}} a les seccions dubtoses. Si és evident que una part de l'article es pot referenciar, FR a dalt de tot no hi fa res.
Poso alguns exemples de casos en que jo crec que no s'hauria d'haver usat la plantilla FR, incloent-ne alguns en que s'ha pogut treure sense que el canvi justifiqui que abans calia avisar el lector i després no.
- Húnaflói, una badia d'Islàndia: Dues línies, un mapa, un enllaç extern i cap referència. S'hi posa la plantilla FR. Jo agafo l'atlas més complet que tinc a casa i referencio tot el que hi diu només mirant el mapa, de manera que ja es pot treure l'etiqueta. Ara bé, tan abans com després, si el lector vol comprovar el que diu l'article agafarà qualsevol mapa d'Islàndia, no el meu atlas, que el va comprar el meu avi el 1967 i no crec que sigui fàcil de trobar avui en dia. L'article va millorar amb la referència, però no perquè abans s'hagués de desaconsellar llegir-lo i després no.
- Ruggell: L'únic contingut de l'article és "Ruggell, és una localitat del principat de Liechtenstein." Deixant de banda si és bo o no tenir un article com aquest, no veig que aquest contingut es pugui posar en dubte, fins i tot si a l'article no hi hagués l'enllaç a l'Enciclopèdia Catalana (a la plantilla {{Autoritat}}) i 49 interviquis que diuen el mateix (tot i que cap d'elles referencia que Ruggen sigui un municipi de Liechtenstein, per bé que les referències del nombre d'habitants ho poden confirmar indirectament). Com en el cas anterior, posar com a referència el que fins ara era només un enllaç extern és una millora, però pel lector no és una diferència de la que hàgim d'avisar-lo invasivament.
- I per posar un cas de més de dos línies, George Bernard Shaw. Unes quantes de les coses que diu l'article es podien comprovar amb l'Enciclopèdia Catalana que igualment ja estava enllaçada (ara ja està com a referència) però hi havia motius per recomanar als lectors que no llegissin l'article? Si alguna cosa és dubtosa se'n poden demanar referències puntualment, tot i que a primer cop d'ull no trobo res que em cridi l'atenció respecte l'article en anglès (de qualitat i molt referenciat) o les altres desenes d'interviquis.
Deixo alguns enllaços a enwiki sobre quan no referenciar, tot i que reconec que jo referenciaria més que això, perquè com a mínim em semblen una bona orientació de quan no cal plantificar una gran etiqueta per avisar el lector que l'article no està referenciat:
- en:Wikipedia:When_to_cite#When_a_source_or_citation_may_not_be_needed
- en:Wikipedia:Likely to be challenged (potser aquest és el més il·lustratiu del desacord sobre {{FR}}, perquè la plantilla esta posada en moltíssims articles on no hi veig res "likely to be challenged").
- en:Wikipedia:You don't need to cite that the sky is blue
Per acabar, pot ser interessant recordar quan vam decidir invisibilitzar una colla de plantilles de manteniment. Tot i que aleshores jo no veia clar invisibilitzar {{FR}}, veient l'ús que se'n fa actualment, amb els arguments d'aleshores sí que invisibilitzaria. Copio alguns arguments d'allà sense citar-ne els autors perquè no sé si ells els veurien aplicables aquí com jo (si algú vol trobar-los, que segueixi l'enllaç):
- Si només s'han de fer servir per al manteniment caldria blanquejar totes les plantilles de manteniment i no només unes quantes.
- La disjuntiva no és manteniment sí o no, sinó en quins casos són útils pels lectors o només pels editors.
- Per a mi, el problema no és invisibilitzar plantilles, el problema és l'ús massiu i excessiu de plantilles. Quan s'en posen massa, ningú no en fa cas i no serveixen per a res.
I pels que s'hagin saltat la parrafada la meva proposta és:
- Moderar l'ús de l'etiqueta {{Falten referències}} i posar-la només quan realment calgui avisar el lector que el contingut de l'article és dubtós.
- No posar l'etiqueta només (o automàticament) perquè l'article no té cap referència, perquè no té referències numerades o perquè en té un nombre petit i l'article és llarg.
- Si cal tenir controlats els articles que no tenen referències, fer servir plantilles invisibles o categories ocultes.