Diferència entre revisions de la pàgina «Unió Catalanista»

Salta a la navegació Salta a la cerca
aclariments
m (robot estandarditzant mida de les imatges, simplificant i catalanitzant codi)
(aclariments)
 
== L'Assemblea de Manresa ==
Del 25 al [[27 de març]] del [[1892]] va celebrar la Primera Assemblea a Manresa, en la qual es van aprovar les [[Bases de Manresa]]. Hi participaren un total de 243 delegats, d'ells 120 intel·lectuals, 42 [[advocat]]s i [[notari]]s, 22 [[metge]]s, 4 eclesiàstics, 10 [[escriptor]]s, 15 apotecaris, 78 propietaris rurals, 22 industrials i fabricants, dos banquers i 12 comerciants (vegeu [[:Categoria:Delegats a l'Assemblea de Manresa|Delegats a l'Assemblea de Manresa]] (''Categoria'')). L'assemblea fou presidida per Lluís Domènech i Montaner, i els secretaris foren Enric Prat de la Riba i [[Josep Solé i Palet]].
 
D'entrada rebutjaren qualsevol separatisme (eren més propers al regeracionisme[[regeneracionisme]]). Durant les sessions ies discutiren les esmenes de les [[basesBases de Manresa]].: Ss'aprovà gairebé tot el text,. Cal alhoradir que Enric Prat de la Riba fava presentar una proposta alternativa, que no fou acceptada, proposant de crear una Diputació General que funcionés com a Tribunal Constitucional. Tot i que van rebre el suport del gallec [[Manuel Murguía]] i dels regionalistes bascs i navarresos, foren molt criticats per [[L'Avenç (1881-1893)|L'Avenç]] i el [[Centre Català]] de [[Valentí Almirall]]. Acordaren la celebració d'una segona assemblea a Reus i es va votar una nova junta permanent:
* President: [[Joan Josep Permanyer i Ayats]]
* Tresorer: [[Rafael Mir i Deàs]]
* Secretari: [[Manuel Folguera i Duran]]
* Vocals: [[Frederic Renyé i Viladot]] i [[Bonaventura Bassegoda i Amigó]]
Aquesta primera assemblea fou aplaudida pel gallec [[Manuel Murguía]] i els regionalistes bascs i navarresos. En canvi, fou molt criticada per [[L'Avenç (1881-1893)|L'Avenç]] i el [[Centre Català]] de [[Valentí Almirall]], els quals no hi participaven.
 
== L'Assemblea de Reus ==
8.936

modificacions

Menú de navegació