Línia Barcelona El Port-Riera Blanca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula xarxa de transportsLínia Barcelona-El Port - Riera Blanca
Ramal del Port
Pas a nivell del carrer Motors.
Barcelona-El Port - Sant Boi
41° 21′ 32″ N, 2° 09′ 54″ E / 41.358833°N,2.165056°E / 41.358833; 2.16505641° 20′ 53″ N, 2° 02′ 36″ E / 41.348056°N,2.043333°E / 41.348056; 2.043333
TerritoriBarcelonès
Tipus serveitrens de mercaderies
Inauguració1926
Clausura1985
Estattancat,fora de servei
Longitud4,792 km
Línies1
Estacions1
OperadorCGFC, i després FGC
PropietatCGFC, i després FGC
Dades tècniques
Electrificaciósense electrificar
Ample ferroviari1.000 mm
Enllaç amb:
Mapa línia Barcelona El Port-Sant Boi
Apartador JOP (Molls de Sant Bertran i Ponent)
Apartador PISA (Moll de Costa)
Apartador Tramer
0,000
0,606 Barcelona-El Port
Apartador CAMPSA
Nova línia a Sant Boi
Direcció Barcelona Plaça Espanya
Direcció Magòria
4,792 Bifurcació Riera Blanca
Direcció Sant Boi

La línia Barcelona El Port-Riera Blanca va ser una línia de ferrocarril d'ample de via mètric situada a la ciutat de Barcelona, no electrificada i destinada exclusivament al trànsit de trens de mercaderies, posada en servei l'any 1926 per la Compañía General de los Ferrocarriles Catalanes (CGFC). Unia diverses terminals de descàrrega de mercaderies del port de Barcelona amb la línia principal de la CGFC de Magòria i Barcelona Plaça Espanya a Martorell, a la Bifurcació Riera Blanca. Va ser transferida a FEVE el 1977, i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el 1979, sent clausurada l'any 1985, en ser substituïda per la nova línia de Barcelona El Port a Sant Boi.

Història[modifica]

Després de la seva creació l'any 1919, i de la integració de les tres companyies que explotaven els ferrocarrils a partir dels quals va formar la seva xarxa, la Compañía General de Ferrocarriles Catalanes (CGFC) va endegar un ampli programa de construcció de noves línies i d'ampliació del parc de material rodant. Un dels nous projectes era poder disposar d'un accés directe al port de Barcelona, per transbordar als vaixells les mercaderies provinents de la seva futura extensa xarxa.

Per això, l'any 1921 va sol·licitar la construcció d'un ramal des del barri barceloní de La Bordeta fins al port, la concessió del qual es va atorgar el 22 de febrer de 1922. Les obres començaren aquell mateix any, però es van veure molt endarrerides per diversos problemes amb les expropiacions, i la línia de Barcelona-El Port a Riera Blanca no es va poder inaugurar fins al 26 de novembre de 1926.[1] Com a part de la línia, al port de Barcelona es va construir una estació pels trens de mercaderies, als peus de la muntanya de Montjuïc, prop del moll del Contradic, que va ser posada en servei el mateix dia.

Durant la seva existència, la línia no va patir gaires modificacions. Però amb els anys va anar quedant envoltada per les noves edificacions que es van construir al barri de La Marina de Port, fent que aquesta part del recorregut quedés com un ferrocarril urbà, mal integrat i molt degradat. Els darrers anys era habitual que els veïns fessin servir els marges de les vies com un abocador.

Davant les nombroses pèrdues econòmiques arrossegades durant els exercicis de 1975 i 1976, i malgrat els plans de modernització d'instal·lacions i material, la CGFC va renunciar a l'explotació de les seves línies, inclosa aquesta, que varen passar a mans de l'empresa pública FEVE des de l'1 de gener de 1977. Aquest fet es va produir en el període de transició de la dictadura franquista a la democràcia. El 29 de setembre de 1977 es va restaurar la Generalitat de Catalunya, i seguidament començaren les transferències de competències. Entre elles, les dels transports realitzats dins de la comunitat autònoma el 28 de juliol de 1978. Les línies de l'antiga CGFC varen passar a ser titularitat de la Generalitat el 2 de novembre següent. Transitòriament se'n va fer càrrec directament la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, fins que el 5 de setembre de 1979 es va constituir l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).[1]

Poc després de crear-se FGC, va començar una llarga feina per reconstruir les línies que havia heretat, i per desenvolupar diversos projectes de millora de la xarxa, que van quedar recollits al "Pla General d'Actuació 1981-1990". Entre aquests projectes hi havia un de principal que afectava a la línia Llobregat-Anoia, consistent en el soterrament del tram metropolità entre les estacions de Barcelona Plaça Espanya i Cornellà. Donat que, un cop fet aquest soterrament, l'antiga línia en superfície seria clausurada, calia cercar un nou accés al port de Barcelona, alhora que se solucionaria el difícil pas pels carrers del barri de La Marina de Port. Per tant, es va decidir construir una línia completament nova que, des de l'estació de Sant Boi, accedís al port.[2]

Un cop acabada la seva construcció, la nova línia de Barcelona-El Port a Sant Boi va entrar en servei l'11 de juliol de 1985.,[3] sent suprimida l'antiga línia de Barcelona El Port a Riera Blanca uns dies abans, el 21 de juny de 1985.[1] Tot seguit es va procedir al seu desmantellament, per tal de recuperar els terrenys desafectats de l'ús ferroviari i integrar-los al barri de La Marina de Port. La major part del traçat en aquesta zona, i al peu de la muntanya de Montjuïc, es va aprofitar per construir nous carrers.

Descripció de la línia[modifica]

La línia, de vía única no electrificada, s'iniciava a l'estació de Barcelona-El Port, que encara es manté en servei. Allà hi havia diversos apartadors per la descàrrega i càrrega de les mercaderies. En sortir de l'estació, la línia seguia un primer tram singular, que discorre pel bell mig del Passeig de Can Tunis, com si d'un tramvia es tractés. Allà els trens comparteixen espai amb els vehicles privats i nombrosos camions. A més, durant uns anys en aquest tram hi va haver doble via, doncs per allà passava el tramvia de la línia 48 de Tranvías de Barcelona (TB). En principi, el tramvia era de vía estreta, del mateix ample que els trens de la CGFC. El 16 de març de 1948, la línia de tramvies es va convertir a l'ample estàndard,[4] de manera que les dues vies tenien tres carrils pels dos amples de via.[5] La línia 48 de tramvies es va suprimir el 7 d'abril de 1963. Posteriorment, es van desmuntar les vies tramviàries, quedant només una sola vía d'ample mètric pels trens de la CGFC.[6]

La línia de tramvia acabava al carrer de la Mare de Déu del Port, i des d'allà la línia de la CGFC continuava ja sola. Una mica més endavant girava cap al nord-oest, passava sobre el carrer de la Mare de Déu del Port amb un pont metàl·lic, per sota de la línia de via ampla que enllaça les estacions de Can Tunis i del Morrot, creuava el carrer Motors amb un pas a nivell i seguia per la falda de la muntanya de Montjuïc amb una llarga recta, que actualment és l'avinguda coneguda com a carrer de la Mare de Déu del Port.

A continuació descrivia una sèrie de corbes a través del barri de La Marina de Port, a l'indret on els anys cinquanta del segle XX es van construir les vivendes conegudes com a barri del Polvorí, amb diversos passos a nivell.[7] El traçat per aquesta zona va donar lloc a l'actual carrer dels Ferrocarrils Catalans.

Finalment, passava sota la Gran Via de les Corts Catalanes i girava cap al sud-oest per enllaçar amb la línia principal de la CGFC de Magòria i Barcelona Plaça Espanya a Martorell, a la Bifurcació Riera Blanca.

Operació[modifica]

L'explotació de la línia sempre va ser molt senzilla, doncs no hi havia cap estació intermèdia. La circulació es regulava mitjançant blocatge telefònic, entre els diferents cap d'estació.

Durant molts anys els trens van ser remolcats per les locomotores de vapor de la CGFC. El traçat era favorable pels trens carregats que anaven cap al port, doncs la línia feia baixada en aquest sentit. Així, per exemple, les locomotores més potents, les de la sèrie 100 (Garratt), podien remolcar 600 tones en sentit Barcelona-El Port, però només 300 en el sentit contrari. Les locomotores dièsel de la sèrie 700 van anar substituint a les de vapor a partir de la seva posada en servei l'any 1955. Aquestes podien remolcar les mateixes càrregues que les anteriors.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 SALMERÓN I BOSCH, Carles. Els Ferrocarrils Catalans, Cent anys d'història. Barcelona: Terminus, 1985. ISBN 84-398-4911-7. 
  2. Carril. Associació d'Amics del Ferrocarril de Barcelona [Barcelona], número 4, 1983.
  3. Carril. Associació d'Amics del Ferrocarril de Barcelona [Barcelona], número 13, 1985.
  4. GIMÉNEZ ATTENELLE, Manuel. Memorias de un tranviario. Tercera parte: años 1939 a 1954. Barcelona: Autoedició, 2004. ISBN 84-923045-3-7. 
  5. «48 Pl. Palacio - Casa Antunez». Autobuses BCN. [Consulta: 28 abril 2020].
  6. «Parada 300: el tranvía 48». Blog El Tranvía 48. [Consulta: 28 abril 2020].
  7. «El Polvorí». Nació Digital. [Consulta: 28 abril 2020].

Vegeu també[modifica]