Niquelskutterudita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNiquelskutterudita
Fórmula química(Ni,Co,Fe)As₃
Epònimníquel i skutterudita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusRevier Schneeberg Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CategoriaMinerals sulfurs - Arsenurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EC.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.EC.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.29 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric, diploide
Hàbit cristal·lícristalls cubs, octaedres i dodecaedres, també granular massiu
Colorblanc gris a gris-platejat, iridescent
Maclescomunes
Exfoliacióbona
Fracturairregular, concoidal
Tenacitattrencadissa
Duresa5,5 a 6
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegra
Densitat5,97
Pleocroismedèbil
Varietats més comunes
Xatamita-amb ferro-
Cloantita-amb poc arsènic-
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2007 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolNskt Modifica el valor a Wikidata

La niquelskutterudita és un mineral arsenur, de la classe dels minerals sulfurs, i dins d'aquesta pertany a l'anomenat subgrup de la skutterudita. Va ser descoberta l'any 1845 prop de Schneeberg a les Muntanyes Metal·líferes, a l'estat de Saxònia (Alemanya), sent nomenada així per ser el membre amb níquel de la sèrie de la Skutterudita.

Un sinònim poc usat és dienerita.

Característiques químiques[modifica]

És un arsenur de níquel, pertanyent al grup de la skutterudita que agrupa a tots els arsenurs. Forma una sèrie de solució sòlida amb el mineral Skutterudita (CoAs₃), en la qual la substitució gradual del níquel per cobalt va donant els diferents minerals de la sèrie. A més dels elements de la seva fórmula, sol portar com a impureses: ferro, bismut i sofre. Fins a l'any 2017 la fórmula química per a la niquelskutterudita era NiAs3–x, però un article publicat a l'American Mineralogist proposava la fórmula Ni,Co,Fe)As₃, sent aprovada durant el mateix any per l'Associació Mineralògica Internacional.[1]

Formació i jaciments[modifica]

Es forma en vetes d'alteració hidrotermal dipositat a moderada temperatura. Sol trobar-se associat a altres minerals com: arsenopirita, plata nativa, bismut natiu, calcita, siderita, barita o quars. Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina Eureka (La Torre de Cabdella, Pallars Jussà).[2]

Referències[modifica]

  1. Hålenius, U.; Hatert, F.; Pasero, M.; Mills, S. J. «New minerals and nomenclature modifications approved in 2016 and 2017». Mineralogical Magazine, 81, 1, 01-02-2017, pàg. 209–213. Arxivat de l'original el 15 de desembre 2018. DOI: 10.1180/minmag.2017.081.004 [Consulta: 31 març 2017]. Arxivat 15 de desembre 2018 a Wayback Machine.
  2. Castillo-Oliver, Montgarri; Melgarejo, Joan Carles; Torró, Lisard; Villanova-de-Benavent, Cristina; Campeny, Marc; Díaz-Acha, Yael; Amores-Casals, Sandra; Xu, Jingyao; Proenza, Joaquin; Tauler, Esperança «Sandstone-Hosted Uranium Deposits as a Possible Source for Critical Elements: The Eureka Mine Case, Castell-Estaó, Catalonia». Minerals, 10, 1, gener 2020, pàg. 34. DOI: https://doi.org/10.3390/min10010034 [Consulta: 29 gener 2024].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Niquelskutterudita