Pintures de Pedret

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaPintures de Pedret
Pintures de Pedret- Absis sud de pedret. MNAC.jpg
Tipus fresc
Creador Mestre de Pedret (cercle)
Creació Finals del segle XI – inicis del segle XII
Mètode de fabricació pintura al fresc
Moviment art romànic
Material Fresc traspassat a tela
Dimensions 315 (Alçada) × 320 (Amplada) × 325  (Llargada) cm
Col·lecció Museu Nacional d'Art de Catalunya i Museu de Solsona, Barcelona i Solsona
Modifica les dades a Wikidata

Les pintures de Pedret són un conjunt de pintures murals pertanyent al conjunt de decoració mural de l'església de Sant Quirze de Pedret. El conjunt està repartit entre el Museu de Solsona (absis central) i el MNAC (absidioles). Aquestes van donar nom a un grup de pintures relativament homogeni, de l'entorn del 1100, relacionat estilísticament amb Itàlia, caracteritzat pels records de l'il·lusionisme antic, i ple de trets iconogràfics bizantins.

A la volta, s’hi representa la Mare de Déu amb el nen, en bust, mentre que al mur apareix la paràbola de les verges prudents i les verges fàtues (Mt. 25,1-13), les primeres assegudes a la taula al costat de Crist, les segones dretes a fora.

Així s'al·ludeix al judici final, ja que només els que estiguin preparats podran entrar a la casa del Senyor. Va incorporar-se al fons del MNAC amb el número de registre 015874-000.[1]

Història[modifica]

A finals del segle XI, la pintura mural romànica del nord d'Itàlia entra a Catalunya amb una difusió semblant a la de l'arquitectura romànica llombarda. L'actuació de pintors italians acompanya, doncs, l'arquitectura, i aviat hi obté un ressò important.

L'exemple més clar d'aquesta pintura relacionada amb la Llombardia és el conjunt de Sant Quirze de Pedret, estilísticament proper a les pintures de Sant Pere d'Àger, Santa Maria d'Àneu i Sant Pere del Burgal, i amb les de Saint-Lizier de Coserans (França), conservades in situ.

El conjunt presenta un important cicle apocalíptic en què es relaciona de manera poc freqüent el tema del judici final, centrat en la paràbola de les verges fàtues i les verges prudents a l'absidiola meridional.

Segons aquesta paràbola, recollida en l'Evangeli de Mateu (25:1-3), que està representat a l'intradós de l'arc, sols els que estiguin preparats podran entrar a la casa del Senyor, és a dir, al regne del cel. Les verges prudents, previsores, que han portat oli per a les seves llànties, es representen assegudes a la taula de l'espòs i duen la corona, símbol de la vida eterna. En canvi, les verges fàtues, que no porten oli per a les llànties, es representen dempeus i sense corona. A la volta de l'absidiola, apareix una Mare de Déu en majestat, com a Virgo prudentissima, i a la dreta de l'entrada, una personificació de l'Església que també porta corona.

Les restes de pintura de l'absis lateral esquerre s'han interpretat com el conjunt dels apòstols presidits per Pere, cap de l'Església de Roma, que accentua la importància de la doctrina de l'Església i de la reforma gregoriana.

Descripció[modifica]

A l'absis de la nau central, es conserva part de la pintura preromànica amb dos fragments:

  • A l'esquerra, una creu de braços radials amb un cercle al mig. Dins del cercle, hi ha un cavaller amb una llança guarnida amb un estendard. Al cap porta un elm cònic amb nasal. Al seu costat hi ha una figura i un gos. També porta una creu sobre el cap.

Damunt el cavall, hi ha un ocell que picoteja un raïm i que en porta un altre a l'esquena. El cercle i els braços de la creu tenen com a decoració motius vegetals i geomètrics. Fora del cercle, al costat esquerre, hi ha un home amb una barba en posició de sostenir sobre el pit un llibre. A l'altre costat, hi ha la figura d'un home nu amb un genoll a terra sostenint un bastó i amb una foguera al davant, que podria ser el dimoni.

  • A la dreta de la finestra de l'absis, hi ha una figura que representa l'orant, personatge masculí amb barba, túnica i braços estesos, dins d'un cercle decorat amb motius de zigzaguejants. Sobre el cercle hi ha un paó.

Sobre d'aquestes, hi havia pintures romàniques del segle XI que varen ser traslladades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona el 1937. A la nau central, hi havia unes pintures amb fragments del que devia ser el martiri de sant Quirze i santa Julita, sants titulars de l'església.

A l'absidiola del sud, trobem una reproducció de les pintures romàniques que varen ser traslladades al MNAC el 1922. S'ha fet una simulació del seu estat original amb els vius colors que devien tenir fa 1.000 anys. Representen una màndorla que envolta una imatge entronitzada de la Mare de Déu del nen; a l'esquerra de la finestra, hi ha la paràbola de les verges prudents i a la dreta, les verges nècies i l'Església personificada. La part inferior està decorada amb greca i cortinatges.

A l'absidiola nord, hi ha una reproducció de les pintures romàniques de finals del segle XI que varen ser arrencades el 1922 i que es conserven al MNAC a Barcelona.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • CAMPS, J et al. Guia Visual. Art romànic, Barcelona. 2004 [guia del Museu Nacional d'Art de Catalunya].
  • CAMPS, J. Puig i Cadafalch i la col·lecció de pintura del MNAC. Barcelona, 2001 [catàleg de l'exposició celebrada al Museu Nacional d'Art de Catalunya].
  • CARBONELL, E. et al. Guia. Art Romànic. Barcelona, 1997 [guia del Museu Nacional d'Art de Catalunya].
  • CASTIÑEIRAS, M.; CAMPS, J. El romànic a les col·leccions del MNAC. Barcelona, 2008.
  • PAGÈS, M. Sobre pintura romànica catalana. Barcelona, 2005.
  • PAGÈS, M. Sobre pintura romànica catalana, noves aportacions. Barcelona, 2009.
  • SUREDA, J. La pintura romànica a Catalunya. Barcelona, 1995.

Enllaços externs[modifica]