Productores de cinema anarquista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les productores de cinema anarquista són les productores de cinema de caràcter social i llibertari que van sorgir a les principals capitals espanyoles a partir del 24 de juliol del 1936, quan els sindicats de l'espectacle i del cinema de Barcelona es van reorganitzar seguint l'exemple del comunisme llibertari confederal.

La forma d'organització[modifica]

Seguint les idees de la CNT originades en el congrés del maig del 1936 a Saragossa, l'organització d'aquestes empreses consistirà a abolir la propietat privada i extingir el sistema autoritari. Això es durà a terme fent que els artistes i tècnics tinguessin veu i vot en les decisions sobre el material i en la distribució i exhibició d'aquest. La intenció era donar feina i llibertat de decisions a tot un col·lectiu de professionals de la indústria, que en aquella època rondava les 10.000 persones.

L'obra de les productores[modifica]

L'estil predominant de les pel·lícules que es feren va ser documental però hi havia un gran nombre de ficcions també. A partir del 1936 fins als fets de maig de 1937 aquestes productores feren 84 pel·lícules, entre les que figuren Aurora de esperanza[1] i Barrios bajos,[2] 60 pel·lícules es feren a Barcelona i 24 a Madrid. 84 pel·lícules que representen quasi un terç de les pel·lícules que es van fer d'entre el 1936 al 1939 en zona republicana.[3]

L'activitat no s'aturà després del 1937 tot i que disminuí molt amb la repressió després dels fets de maig.[4][5]

Productores[modifica]

Referències[modifica]