Religió a Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Església catòlica segueix sent àmpliament majoritària a Catalunya, amb més del 84% dels centres de culte. La tendència varia d'unes comarques a d'altres, si bé hi ha hagut canvis en l'organització de les parròquia i la reestructuració de les zones pastorals de diverses diòcesi que han modificat el nombre total. Prop del 6% dels habitants de Catalunya són musulmans (de diferents branques). La província amb la proporció més elevada es Girona, amb el 10%.

Les confessions minoritàries agrupen gairebé el 16% dels centres de culte. D'aquestes, poc més de la meitat (52%) pertanyen a les esglésies protestant. Els centes de culte Islam representen el 18% entre les confessions minoritàries, i els salons del Regne dels Testimonis Cristians de Jehovà, poc més del 10%.

Les religions minoritàries han creat 135 nous centres de culte els darrers tres anys, la qual cosa suposa un augment de poc més del 12%. Es visualitza que la tendència a la creació de nous centres de culte per part de les confessions minoritàries s'està frenant. Les darreres edicions dels mapes religiosos, l'increment havia superat àmpliament el 20%. A més, la reducció del nombre de centres d'algunes confessions és causada per la reestructuració per raons econòmiques, de seguretat i salubritat. Aquest és el cas dels testimonis de Jehovà, que han reduït el nombre de Salons del Regne on es reuneixen les congregacions, tot i que aquestes han augmentat.

Les dades proporcionades per la Direcció General d'Afers Religiosos provenen de dues fonts. Les xifres sobre temples catòlics han estat facilitades pels deu bisbats amb seu a Catalunya. En canvi, la resta de religions han estat estudiades per l'equip Investigacions en Sociologia de la Religió, de la Universitat Autònoma de Barcelona, que realitza aquest estudi ininterrompudament des de 2001.

Font[modifica]

  • Mapa de les religions de Catalunya. Departament de Governació i Relacions Institucionals (Generalitat de Catalunya) (consultat el 19 d'abril de 2014)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Religió a Catalunya