Consell per la República

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióConsell per la República
Dades bàsiques
Tipus entitat organització política
Història
Fundació 8 març 2018
Activitat
Organització i govern
Seu central 
Presidència Carles Puigdemont

Web Lloc web oficial
Facebook: catalancouncil Twitter: CatalanCouncil
Modifica les dades a Wikidata

El Consell per la República és el nom d'una organització política privada que té per objectiu fer efectiva la independència de Catalunya, culminar el procés constituent de la República Catalana i internacionalitzar la causa republicana. També promou la defensa dels drets civils i polítics. El Consell, en el seu inici, està format per un president i set membres.[1][2][3]

Una vegada en complet funcionament, el Consell vol tenir reunions setmanals periòdiques per coordinar-se amb el govern de la Generalitat, i que aquesta reconegui l'autoritat del Consell a l'hora de prendre decisions polítiques. En aquest cas, actuaria com a un veritable govern en l'exili.

El president del Consell per la República és Carles Puigdemont.[1] El Consell està format per la presidència, tres membres de JxCAT, tres membres d'ERC i un de la CUP-CC.[3] Els consellers han estat escollits discrecionalment pel president del Consell;[3] no hi ha notícies de qui o com ha escollit al president.

Formalment, el Consell per la República és una entitat privada i el seu finançament és 100% privat. Es pretén que un fons obert a la ciutadania s'encarregui de rebre aportacions de la societat civil d'una manera transparent.[cal citació]

Història[modifica]

El Consell per la República és el resultat de l'acord per a formar el Govern de Catalunya 2018 i que es va fer públic el 8 de març de 2018. El Consell per la República es va presentar al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya (Barcelona) el 30 d'octubre de 2018 per part de Carles Puigdemont, Toni Comín, Quim Torra i Pere Aragonès. L'acte va comptar amb l'asssistència dels membres del Govern de Catalunya, diputats i representants d'organitzacions civils.

El dia 8 de desembre de 2018 es va presentar el Consell per la República al Teatre Nacional Flamenc a Brussel·les.

Objectius[modifica]

El Govern de Catalunya, encapçalat pel seu president Quim Torra, en l'acte de benvinguda de l'anterior president, Carles Puigdemont, a la Casa de la República (28-07-2018)

El Consell té com a objectius:

  • Ofensiva judicial i diplomàtica contra el Regne d'Espanya: El primer de març Puigdemont va efectuar la primera de les accions jurídiques contra l'estat espanyol, amb una denúncia interposada al Comitè de Drets Humans de l'ONU. El document, anomenat Puigdemont -v- Spain, va ser el primer d'una sèrie d'accions a nivell internacional. El seu advocat és Ben Emmerson.[4]
  • Redacció de la Constitució de la República Catalana: El Consell vol organitzar el procés constituent que hauria de portar a la redacció de la Constitució Catalana, i activar-hi un model de discussió popular basat en l'experiència d'altres països.[cal citació]
  • Creació d'un sistema de democràcia activa: Aquest autonomenat «govern a l'exili» impulsaria un sistema de democràcia digital, inspirat en països com Estònia. Aquest sistema de participació ciutadana aniria cap a una democràcia activa, semblant a l'exemple de Suïssa.[cal citació]

Organització[modifica]

El Consell per la República està format per tres òrgans: l'Assemblea de Representants, el Consell i la Presidència del Consell.

L'Assemblea de Representants per la República. És un espai de representació política i social compromès a avançar cap a la República catalana. És convocada per la Presidència del Consell com a mínim dues vegades l'any. Les seves funcions són: promoure les actuacions necessàries per l'establiment de la República catalana; impulsar la internacionalització de la causa de la independència i de protecció dels drets fonamentals de Catalunya; fomentar el debat sobre el nou model de país i desenvolupar la metodologia del procés constituent; elegir la Presidència del Consell; fer seguiment de l'activitat del Consell i la Presidència, impulsar-la i establir fórmules de transparència i control i, per últim, totes aquelles funcions que acordi per majoria la pròpia Assemblea.

El Consell. El president del Consell per la República en nomena els seus membres, representatius de la societat catalana, atenent als criteris d'excel·lència i reconeixement professional, d'acord amb la composició de l'Assemblea de Representants. Les seves funcions són: assessorar la Presidència, fomentar accions per avançar cap a la República, impulsar debats constituents i facilitar les eines necessàries pel seu desenvolupament, donar comptes d'activitat semestralment a l'Assemblea i, finalment, altres funcions que li encarregui l'Assemblea.

La Presidència. Les seves funcions són: presidir el Consell i nomenar els seus membres, realitzar la representació exterior del Consell; internacionalitzar la protecció dels drets civils i polítics a Catalunya; impulsar les polítiques, estratègies i els consensos necessaris per assolir la República i, per últim, relacionar-se de manera efectiva amb les institucions polítiques, econòmiques, socials i cíviques de Catalunya.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Tedó, Xavi «Consell de la República i Assemblea de Representants: així funcionarà el Govern a l'exili». Ara, 28-02-2018 [Consulta: 1r març 2018].
  2. Bowcott, Owen; Jones, Sam «Puigdemont vows to lead Catalan government in exile» (en anglès). The Guardian, 02-03-2018 [Consulta: 4 març 2018].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Govern a l’exili: com funcionarà i què farà?». VilaWeb, 04-03-2018 [Consulta: 5 març 2018].
  4. «'Puigdemont versus Espanya', la demanda davant el Comitè de Drets Humans de l’ONU». [Consulta: 6 març 2018].

Enllaços externs[modifica]