Operación Triunfo 2017

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Roi Méndez)
Infotaula de programa audiovisualOperación Triunfo 2017
Tipustemporada d'una sèrie de televisió Modifica el valor a Wikidata
GènereReality musical
Espai d'ambientacióTerrassa
PresentadorRoberto Leal Modifica el valor a Wikidata
JuratMónica Naranjo Carrasco
Manuel Martos Figueroa
Joe Pérez-Orive Modifica el valor a Wikidata
ProductoraGestmusic Endemol
País de produccióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalCastellà
Canal originalLa 1 Modifica el valor a Wikidata
Primer programa23 octubre 2017 Modifica el valor a Wikidata
Últim programa5 febrer 2018 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialhttps://www.rtve.es/television/ot/
Musicbrainz: 23abb30d-669c-44a8-8065-d8a00a1c4910 Modifica el valor a Wikidata

Operación Triunfo 2017, també conegut per les sigles OT 2017, és l'edició de l'any 2017 d'Operación Triunfo, un concurs de cantants de televisió espanyol que té l'objectiu de trobar nous talents musicals. L'any 2017 es va fer la novena edició del programa a Espanya, la qual va tornar a emetre's a La 1 després de setze anys des de la seva primera emissió.

El programa es va estrenar líder d'audiència, acollint un 19% de quota de pantalla en prime time. Durant la resta de les seves emissions, el programa va continuar registrant bones dades d'audiència, augmentant en major mesura a partir de la quarta gala. El seu rècord de temporada es va produir a la Gala Final, anotant un 30,8% de quota amb 4 milions d'espectadors de mitjana.[1] A més, es va convertir en l'espai més comentat de l'any a Twitter, amb més de 10,2 milions de tuits.[2]

Agoney Hernández després de cantar "Manos Vacías" amb Raoul Vázquez al Biskaia Arena

Aquesta edició va emetre's del 23 d'octubre al 5 de febrer de 2018, i va ser presentada per Roberto Leal.[3] Va ser la primera temporada emesa per RTVE, que va emetre les tres primeres temporades en tretze anys. Les temporades 4–8 d'Operación Triunfo es van publicar a Telecinco, que va suspendre l'edició del 2011 a causa de la disminució de les valoracions. RTVE va aprovar revifar la sèrie amb un pressupost de 10,2 milions d'euros. A més de les gales en directe de La 1, les recapitulacions diàries es van transmetre en directe a les 23:55 a Clan TV i a YouTube a les 18:00. "El xat", que és l'espai setmanal que recull les primeres impressions dels concursants després de la gala,[4] organitzat per la directora de l'acadèmia, s'emetia també a La 1. Les activitats dels concursants a l'acadèmia es transmetien en directe a través de YouTube i de la plataforma de pagament Sky España.

Amaia Romero va ser anunciada la guanyadora de l'edició el 5 de febrer de 2018, i Aitana Ocaña va quedar segona. El 4 de desembre de 2017, durant la Gala 6, es va anunciar que l'edició serviria de plataforma per seleccionar el concursant que aniria a representar Espanya al Festival d'Eurovisió 2018. El 20 de desembre de 2017, TVE va anunciar que els cinc finalistes de l'edició també serien els cinc candidats a representar Espanya a Eurovisió. El programa en directe en què es va seleccionar el concursant i la cançó espanyola per a Eurovisió va tenir lloc el 29 de gener del 2018. Alfred García i Amaia Romero van ser seleccionats amb la cançó "Tu canción". Alguns dels concursants d'aquesta edició, com Amaia, Alfred, Aitana, Miriam, Ana Guerra, Cepeda, Agoney, Mimi (Lola índigo), Roi Méndez, Raoul Vázquez o Mireya Bravo van passar a treure projectes en solitari. La novena edició d'OT es va convertir en un èxit mediàtic a Espanya, que es va comparar amb l'èxit de la primera edició del programa, setze anys abans.

Desenvolupament[modifica]

Després de diversos rumors i després de l'èxit acollit per OT: El Reencuentro, el 26 d'abril de 2017, i després de 13 anys de la seva última emissió en La 1 de TVE, la seva directora de continguts va confirmar que el programa tornaria amb una novena edició que comptaria amb catorze gales, una per setmana, incloent els càstings i un resum de 30 minuts de les activitats a l'acadèmia.[5]

Com a novetat principal, en aquesta edició es va poder votar gratuïtament, la qual cosa no s'havia pogut fer en cap altra edició d'OT. Aquest tipus de votació es realitzava una vegada al dia per escollir tant al concursant preferit de la setmana com al que es volia salvar, a través de l'aplicació oficial del programa. A més, també a diferència de les edicions anteriors, en aquesta es van gravar els concursants dins l'acadèmia en directe a un canal de 24h a YouTube i a Sky España, i no a la televisió.

Instal·lacions[modifica]

Els estudis del Parc Audiovisual de Catalunya, situats a Terrassa, acullen tant el plató com l'acadèmia.[6] Les instal·lacions ocupen 1.200 metres quadrats, un edifici de tres plantes i un plató de grans dimensions. Les dues primeres plantes són per als departaments de producció i tècnica del programa, on l'any 2017 van treballar 150 persones. L'acadèmia, que està a la tercera planta, està dividida en 12 habitacions (sales d'assaig, "boxes", menjador, sales d'estudi, dormitori, lavabo, etc.). També hi ha instal·lades 50 càmeres per gravar als concursants. El plató del talent musical és de 1.300 metres quadrats, té 10 càmeres i un aforament màxim de 574 persones.[7]

L'equip[modifica]

Presentador[modifica]

El 30 d'agost de 2017 es va anunciar que Roberto Leal seria l'encarregat de presentar l'edició d'Operación Triunfo 2017.[3]

Professors[modifica]

Manu Guix, director musical del programa.

El claustre de l'acadèmia estava format per:[8]

Jurat[modifica]

El 28 d'agost del 2017 es va anunciar que en aquesta edició hi hauria tres jurats fixos i un quart membre del jurat convidat per gala.[9]

Concursants[modifica]

N.º Concursants Edat Resident
1 Navarra Amaia Romero 20 Navarra Pamplona
2 Catalunya Aitana Ocaña 19 Catalunya Sant Climent de Llobregat
3 Galícia Miriam Rodríguez 22 Galícia Pontedeume
4 Catalunya Alfred García 20 Catalunya El Prat de Llobregat
5 España Ana Guerra 23 Illes Canàries San Cristóbal de la Laguna
6 España Agoney Hernàndez 22 Illes Canàries Adeje
7 Galicia Roi Méndez 24 Galicia Santiago de Compostela
8 Catalunya Nerea Rodríguez 19 Catalunya Gavà
9 Galicia Luis Cepeda 29 Galicia Ourense
10 Catalunya Raoul Vázquez 20 Catalunya Montgat
11 España Mireya Bravo 21 Andalucía Alhaurín de la Torre
12 Illes Balears Ricky Merino 32 Illes Balears Palma
13 España Marina Rodríguez 20 Andalucía Montequinto
14 España Thalía Garrido 19 Extremadura Malpartida de Plasencia
15 País Basc Juan Antonio Cortés 23 País Basc Bilbao
16 España Mimi Doblas 25 Andalucía Huétor Tájar
Aspirants eliminats en la Gala 0
17 Brasil João Henrique 21 Comunitat de Madrid Madrid
18 España Mario Ortiz 21 Comunitat de Madrid Madrid
Estudis i situació musical dels aspirants abans de l'edició d'OT 2017[11]
Agoney Toca la trompeta des dels sis anys i ha participat en diversos videoclips. Va estudiar batxillerat d'Arts Escèniques i abans del programa era cantant d'un hotel de Tenerife. Els seus artistes preferits són Queen, Whitney Houston, Rachelle Ferrell i Muse.
Aitana Es va presentar al càsting d'OT 2017 al finalitzar el batxillerat artístic i si no hagués entrat a l'acadèmia, hauria volgut estudiar la carrera de disseny. Toca el piano. Es va adonar que podia cantar quan va interpretar "We are the world" amb 12 anys a l'escola. Els seus artistes preferits són James Blunt, Meghan Trainor, Mecano i One Republic, entre d'altres.
Alfred Cursava un grau superior de música abans d'entrar a l'acadèmia i el tercer curs del grau de Comunicació Audiovisual. És músic i cinematògraf. Ve d'una família de músics. Ha autoeditat tres discs i abans d'entrar a l'acadèmia tenia previst estrenar un llargmetratge el 2018, del que també va compondre la banda sonora. Un dels seus cantants preferits és Michael Jackson.
Amaia Justament al mateix any en què va entrar a l'acadèmia, va acabar batxillerat i estava cursant l'últim curs del Grau Professional de piano. Estudia piano des de petita, però li agrada cantar. També toca la guitarra, l'ukelele i una mica la bateria. Entre els seus artistes preferits estan Marisol i The Beatles.
Ana Guerra Ha cursat estudis de conservatori durant 8 anys de flauta travessera. Ha treballat com a assessora de perfumeria, cambrera i actriu de musicals. Els seus artistes preferits són Luis Miguel, Juan Luis Guerra i Michael Bublé, entre d'altres.
João És animador turístic i cantant. Va jugar en la selecció gallega de hoquei sobre gespa en la categoria sub-18. Els seus artistes preferits són Sam Smith, Bruno Mars, Anitta i Beyoncé.
Juan Antonio Abans de ser seleccionat per la novena edició del programa, la seva intenció era estudiar Integració Social, ja que li agrada ajudar a la gent. El 2017 alternava els treballs temporals amb ajudar els seus pares en el negoci familiar. Els seus artistes preferits són Vanesa Martín, Niña Pastori i Beyoncé.
Cepeda És Dissenyador Industrial i el 2017 treballava en una ONG com a captador. Toca la guitarra d'oïda; va aprendre'n observant com tocava el seu pare i amb videotutorials. L'estil musical que més li agrada és el punk-rock americà. Els seus artistes preferits són Antonio Orozco, India Martínez, Pablo Alborán, entre d'altres.
Marina Ha cursat primer del Grau Superior de Música amb especialització en viola, instrument que toca des de petita. També toca el piano i l'ukeleke. Ha sigut professora particular de viola i música. Entre els seus artistes preferits estan Andrés Suárez, Adele, Miley Cyrus i Christina Aguilera.
Mario El 2017 estudiava Periodisme i li agradaria ser presentador de televisió. És professor de ball i zumba a una escola. A vegades col·laborava com a cantant en el grup de rock del seu pare. La pel·lícula que més li agrada és Dreamgirls, per Beyoncé. Els seus artistes preferits són James Arthur, Beyoncé i Jennifer Hudson, entre d'altres.
Mireya És model i ha guanyat diversos certàmens de bellesa. El 2017 estava finalitzant estudis en perruqueria i un Màster en Maquillatge, però es volia dedicar a la música. Llavors treballava a temps parcial en el bar dels seus pares. Els seus artistes preferits són Malú, Pastora Soler i Niña Pastori.
Mimi (Lola Índigo) Al 2017 era ballarina i coreògrafa. Com a ballarina, ha treballat a la Xina i a Los Angeles amb artistes coneguts com Chris Brown, Miguel Bosé o The Baseballs. Alguns dels companys que van treballar amb ella van ser els que la van animar a cantar. Entre els seus artistes preferits estan Lady Gaga, Beyoncé, Black Eyed Peas i Amy Winehouse.
Miriam Va fer el batxillerat d'Arts Escèniques i va començar els estudis d'Art Dramàtic i Interpretació. És cantant i actriu. Compon i toca la guitarra. Abans del 2017, com a cantant, havia fet diversos concerts, principalment a Galícia. Entre els seus artistes preferits estan Vanesa Martín, Malú, Tina Turner o Pink.
Nerea El 2017 va acabar batxillerat i es va presentar a l'examen d'ingrés a la universitat (les PAU). La seva intenció, abans de ser seleccionada, era començar els estudis de teatre musical. En aquell moment tocava el piano i li agradava compondre. Li agraden Whitney Houston, Britney Spears i Beyoncé.
Raoul Un dels millors records de la seva adolescència va ser la primera vegada que va trepitjar un karaoke amb setze anys. Ha realitzat cursos de cant i d'interpretació. Ha treballat de botons. Els seus artistes preferits són Beyoncé, Sam Smith i Amy Winehouse.
Ricky És llicenciat en Comunicació Audiovisual i té un Màster en Creativitat i Guions. També ha rebut formació en cant, interpretació i ball. El 2017 feia teatre musical i treballava com a cantant en una empresa d'espectacles. Li agraden Travis Garland, Leroy Sánchez i Robbie Williams.
Roi Ha cursat el Grau Superior en So, estudis que va fer per poder gravar i editar les seves composicions. El 2017 treballava com a guitarrista en una orquestra de Galícia. Li agraden The Police, Michael Jackson i The Beatles, entre altres artistes.
Thalía Ha cursat 6è de Cant al Conservatori i 3r a l'Escola Internacional d'Artistes Jesús Yanes. Compon i toca el piano des dels set anys. A la seva adolescència la va influir molt la pel·lícula High School Musical i la sèrie de TV "Glee". Els seus cantants preferits són Malú, Dani Martín, Little Mix, Lea Michelle i Il Volo.


Taula d'estadístiques setmanal[modifica]

Concursants Gala 0 Gala 1 Gala 2 Gala 3 Gala 4 Gala 5 Gala 6 Gala 7 Gala 8 Gala 9 Gala 10 Gala 11 Gala 12 Gala Final
Amaia Entra Salvada Favorita Favorita Salvada Salvada Favorita Salvada Salvada Salvada Salvada Finalista Finalista Pòdium Guanyadora
Aitana Entra Favorita Nominadaº Salvada Salvada Salvada Salvada Salvada Salvada Favorita Nominada Finalista Finalista Pòdium Segona
Miriam Entra Salvada Salvada Salvada Nominada Nominada Nominada Salvada Salvada Nominada Salvada Finalista Finalista Pòdium Tercera
Alfred Entra Salvat Salvat Salvat Favorit Favorit Salvat Nominat Nominat Nominatº Nominat Finalista Finalista Quart
Ana Guerra Entra Nominada Nominada Salvada Salvada Salvada Salvada Nominada Favorita Salvada Nominada Nominada Finalista Quinta
Agoney Entra Salvat Salvat Salvat Salvat Nominat Salvat Salvat Nominat Nominat Salvat Nominat Expulsat
Roi Entra Nominatº Nominat Salvat Salvat Salvat Nominat Favorit Nominat Salvat Nominat Expulsat
Nerea Entra Salvada Salvada Nominada Salvada Salvada Salvada Salvada Salvada Nominada Expulsada
Cepeda Entra Salvat Salvat Nominat Salvat Nominat Nominat Nominat Nominat Expulsat
Raoul Entra Salvat Salvat Salvat Salvat Salvat Salvat Nominat Expulsat
Mireya Entra Salvada Salvada Salvada Nominada Salvada Nominada Expulsada
Ricky Entra Nominat Salvat Salvat Nominat Nominat Expulsat
Marina Entra Salvada Salvada Nominada Nominada Expulsada
Thalía Entra Salvada Salvada Nominada Expulsada
Juan Antonio Entra Salvat Nominat Expulsat
Mimi Entra Nominada Expulsada
João Eliminat
Mario Eliminat
     Aspirant que entra en l'Acadèmia per decisió del jurat.
     Aspriant que entra en l'Acadèmia per decisió dels professors.
     Aspriant que entra en l'Acadèmia via televot.
     Aspirant eliminat de la Gala 0 via televot.
     Concursant que no estava en l'Acadèmia
     Eliminat de la setmana via televot.
     Nominat.
     Proposat pel jurat per abandonar l'acadèmia, però salvat pel professorat.
     Proposat pel jurat per abandonar l'acadèmia, però salvat pels companys.
     Favorit de la setmana via aplicació mòbil.
     Candidat a favorit de la setmana via aplicació mòbil.
     Finalista elegit que avança a la següent fase del concurs.
     Finalista fora del pòdium.
     3r/a Finalista.
     2n/a Finalista.
     Guanyador/a.
º: Candidat/a a favorit i nominat en la mateixa setmana.

Fenomen social[modifica]

Multitud aglomerada per la firma de discos dels concursants d'OT.

En contra de tot pronòstic, que preveien un fracàs en aquesta edició del format televisiu, el programa va ser tot un èxit, gràcies a l'aire modern que va donar el programa, la transparència i el carisma dels concursants, inclòs per la propaganda de llibertat sexual que es feia des del programa, un programa que s'emet a la Televisió Pública, controlada al 2017 pel Partit Popular. Per això últim, el PP i TVE no estaven d'acord amb la propaganda que es feia des del programa i no creien que el format tingués més edicions per "allunyar-se de la línia editorial de la cadena televisiva".[12]

El programa va organitzar una firma de discos per Madrid, Barcelona i València a la que van acudir més de 1.000 persones, l'àlbum es va esgotar en qüestió d'hores, i la gent va fer cues des del dia anterior per poder veure de prop als seus nous ídols.[13] Aquest fenomen fan és comparable al que es va aconseguir, l'any 2001, amb la primera edició d'Operacion Triunfo, i per tant amb la primera generació del format constituïda pels ja coneguts Bisbal, Chenoa o Rosa, entre altres.

Durant les emissions del programa s'emetien imatges de relacions homosexuals o trangèneres amb total normalitat. Una concursant es va retrobar amb la seva parella transgènere i es van fer un petó en prime time, fet que es va portar al Congrés dels Diputats per defensar la Llei sobre Transexualitat.[14] A més a més, aquest tipus de format sempre que s'han fet duos musicals que parlen sobre l'amor es feien entre home-dona, però OT va decidir transgredir i fer una actuació entre home-home, que va acabar amb un petó. Tots aquests temes de llibertat sexual que es feien en horari de màxima audiència en la televisió pública d'Espanya controlada pel Partit Popular no van agradar a algun partidaris de la dreta.[15]

Càstings[modifica]

Els càstings per presentar-se a l'edició d'OT 2017 van començar el 14 de juny de 2017 a Barcelona i van concloure el 18 de juliol de 2017 a Madrid. L'edat mínima per presentar-se va ser de 18 anys.[16]

Resum dels càstings
Ubicació Data Lloc
Barcelona 14 de juny de 2017 Palau Sant Jordi
Alacant 21 de juny de 2017 Auditori Alfredo Kraus
Mallorca 26 de juny de 2017 Auditori de Palma
València 28 de juny de 2017 Ciutat de les Arts i les Ciències
Santiago de Compostel·la 3 de juliol de 2017 Palau dels Congressos i Exposicions de Galícia
Bilbao 5 de juliol de 2017 Bilbao Exhibition Centre
Granada 10 de juliol de 2017 Palau de Congressos de Granada
Sevilla 13 de juliol de 2017 Fibes
Madrid 18 de juliol de 2017 ETS d'Ingenieria Agronòmica, Alimentària i de Biosistemes

Gales[modifica]

Les gales van començar el 23 d'octubre de 2017. A la Gala 0 es van presentar els 18 candidats per entrar a l'acadèmia. A la gala cada concursant interpreta una versió d'una cançó famosa triada per ell mateix, i dos d'aquests són expulsats al final de la gala. Per a les següents gales, els concursants tenen assignada una altra cançó per interpretar en duet o en solo. L'audiència vota la seva actuació preferida, i el concursant més votat de la nit està exempt de les nominacions. El jurat comenta les actuacions i nomina quatre concursants. Alguns dels professors de l'acadèmia, reunits a aquesta, salven un dels concursants nominats, i els concursants no nominats en salven un altre. Els dos nominats que queden preparen una interpretació d'una cançó escollida per ells mateixos per a la gala següent, on un d'ells serà salvat per l'audiència via televot, SMS i / o a través de l'aplicació oficial del programa. Cada gala compta amb un artista convidat i un membre del jurat també convidat.

Resum dels resultats[modifica]

Llegenda de colors[modifica]

     – El concursant que va rebre més vots de l'audiència i que va estar lliure de nominacions.
     – El concursant va ser nominat però el van salvar els professors de l'acadèmia.
     – El concursant va ser nominat però el van salvar els companys.
     – Els concursants van ser els nominats de la gala.
     – El concursant va ser nominat però va ser salvat immediatament pels vots del públic.
     – El concursant va ser nominat i va ser eliminat immediatament pels vots del públic.
Gala 0 Gala 1 Gala 2 Gala 3 Gala 4 Gala 5 Gala 6 Gala 7 Gala 8 Gala 9 Gala 10 Gala 11 Gala 12 Final
Amaia Salvada Roi Ana Cepeda Mireya Miriam Cepeda Ana Alfred Alfred Aitana Nota: 10 Finalista Guanyadora
(Final)
Aitana Salvada Mimi Juan Antonio Cepeda Ricky Cepeda Cepeda Cepeda Cepeda Alfred Salvada Nota: 8.5 Finalista Subguanyadora
(Final)
Miriam Salvada Roi Juan Antonio Marina Mireya Salvada Salvada Raoul Alfred Agoney Roi Nota: 9 Finalista 3r Lloc
(Final)
Alfred Salvat Roi Ana Marina Ricky Ricky Miriam Ana Salvat Salvat Ana Nota: 8.75 Finalista 4t Lloc
(Final)
Ana Salvada Mimi Salvada Cepeda Ricky Cepeda Mireya Salvada Roi Alfred Nominada Nota: 7.25 Finalista 5è Lloc
(Final)
Agoney Salvat Ricky Ana Marina Ricky Miriam Miriam Raoul Alfred Nominat Aitana Nota: 8.25 Expulsat
(Gala 12)
Roi Salvat Salvat Nominat Cepeda Ricky Cepeda Cepeda Ana Nominat Alfred Nominat Expulsat
(Gala 11)
Nerea Salvada Ricky Ana Thalia Ricky Miriam Miriam Raoul Alfred Nominada Expulsada
(Gala 10)
Cepeda Salvat Roi Juan Antonio Nominat Ricky Nominat Nominat Nominat Nominat Expulsat
(Gala 9)
Raoul Salvat Roi Juan Antonio Marina Mireya Miriam Miriam Nominat Expulsat
(Gala 8)
Mireya Salvada Mimi Juan Antonio Marina Nominat Miriam Nominada Expulsada
(Gala 7)
Ricky Salvat Nominat Ana Marina Salvada Nominat Expulsat
(Gala 6)
Marina Salvada Mimi Ana Salvada Nominada Expulsada
(Gala 5)
Thalía Salvada Roi Ana Nominada Expulsada
(Gala 4)
Juan Antonio Salvat Roi Nominada Expulsat
(Gala 3)
Mimi Salvada Nominada Expulsada
(Gala 2)
João Eliminat No seleccionat
(Gala 0)
Mario Eliminat No seleccionat
(Gala 0)
Nominats Amaia
Joao
Mario
Mimi
Thalía
Ana
Mimi
Ricky
Roi
Aitana
Ana
Juan Antonio
Roi
Cepeda
Marina
Nerea
Thalía
Marina
Mireya
Miriam
Ricky
Agoney
Cepeda
Miriam
Ricky
Cepeda
Mireya
Miriam
Roi
Alfred
Ana
Cepeda
Raoul
Agoney
Alfred
Cepeda
Roi
Agoney
Alfred
Miriam
Nerea
Aitana
Alfred
Ana
Roi
Aitana
Agoney
Ana
Guanyadora Amaia
46%
per guanyar
(sobre 3)
Salvats pels professors de l'acadèmia Thalía
Amaia
Ana Aitana Nerea Miriam Agoney Roi Alfred Agoney Miriam Alfred Aitana
Salvats pels companys Ningú Roi
7 de 13 vots
per salvar-se
Ana
7 de 12 vots
per salvar-se
Marina
6 de 11 vots
per salvar-se
Ricky
7 de 10 vots
per salvar-se
Miriam
5 de 9 vots
per salvar-se
Miriam
4 de 8 vots
per salvar-se
Ana
3 de 7 vots
per salvar-se
Alfred
4 de 6 vots
per salvar-se
Alfred
4 de 5 vots
per salvar-se
Aitana
2 de 4 vots
per salvar-se
Ningú Finalistes Aitana
42%
per guanyar
(sobre 3)
Salvats pels vots del públic Mimi
45%
per salvar-se
Ricky
53%
per salvar-se
Roi
91%
per salvar-se
Cepeda
69%
per salvar-se
Mireya
63%
per salvar-se
Cepeda
53%
per salvar-se
Cepeda
53%
per salvar-se
Cepeda
54%
per salvar-se
Roi
73%
per salvar-se
Agoney
53%
per salvar-se
Ana
51%
per salvar-se
Ana
50.3%
per salvar-se
Miriam
12%
per guanyar
(sobre 3)
Eliminats Joao
39%
per salvar-se
Mimi
47%
per salvar-se
Juan Antonio
9%
per salvar-se
Thalía
31%
per salvar-se
Marina
37%
per salvar-se
Ricky
47%
per salvar-se
Mireya
47%
per salvar-se
Raoul
46%
per salvar-se
Cepeda
27%
per salvar-se
Nerea
47%
per salvar-se
Roi
49%
per salvar-se
Agoney
49.7%
per salvar-se
Alfred
8%
per guanyar
(sobre 5)
Mario
16%
per salvar-se
Ana
7%
per guanyar
(sobre 5)

Gala 0 (23 d'octubre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 0
Concursant Ordre Cançó Resultat
Aitana 1 "Bang Bang" Salvada pel jurat
Mario 2 "Sofia" Expulsat
Miriam 3 "No te pude retener" Salvada pel jurat
Agoney 4 "Purple Rain" Salvat pel jurat
Alfred 5 "Georgia on My Mind" Salvat pel jurat
Mimi 6 "Don't Cha" Salvada pel vot del públic
Juan Antonio 7 "Pasos de cero" Salvat pel jurat
Thalía 8 "Break Free" Salvada pels professors de l'acadèmia
Cepeda 9 "Tú me obligaste" Salvat pel jurat
Marina 10 "Girl on Fire" Salvada pel jurat
Ricky 11 "Adventure of a Lifetime" Salvat pel jurat
Mireya 12 "Hoy" Salvada pel jurat
Raoul 13 "Catch & Release" Salvat pel jurat
João 14 "Stand by Me" Expulsat
Nerea 15 "Qué hay más allá" Salvada pel jurat
Amaia 16 "Starman" Salvada pels professors de l'acadèmia
Ana Guerra 17 "Cómo te atreves" Salvada pel jurat
Roi 18 "Don't Worry" Salvat pel jurat

Gala 1 (30 d'octubre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 1
Concursant Ordre Cançó Resultat
Miriam 1 "Runnin' (Lose It All)" Salvada pel jurat
Agoney Salvat pel jurat
Cepeda 2 "No puedo vivir sin ti" Salvat pel jurat
Aitana Preferida de l'audiència
Roi 3 "Tu enemigo" Nominat pel jurat; salvat pels companys
Ricky Nominat pel jurat; nominat
Raoul 4 "Cake by the Ocean" Salvat pel jurat
Thalía Salvada pel jurat
Nerea 5 "Las cuatro y diez" Salvada pel jurat
Amaia Salvada pel jurat
Ana Guerra 6 "Don't You Worry 'bout a Thing" Nominada pel jurat; salvada pels professors de l'acadèmia
Mimi Nominada pel jurat; nominada
Mireya 7 "¡Corre!" Salvada pel jurat
Juan Antonio Salvat pel jurat
Marina 8 "Don't Dream It's Over" Salvada pel jurat
Alfred Salvat pel jurat

Gala 2 (6 de novembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 2
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Mimi 1 "A-Yo" Expulsada
Ricky 2 "One Song Glory" Salvat pel vot del públic; salvat pel jurat
Actuacions habituals
Ana Guerra 3 "Todas las flores" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Amaia Preferida de l'audiència
Miriam 4 "Malibu" Salvada pel jurat
Roi Nominat pel jurat; nominat
Mireya 5 "Sentir" Salvada pel jurat
Marina Salvada pel jurat
Aitana 6 "Can't Stop the Feeling!" Nominada pel jurat; salvada pels professors de l'acadèmia
Agoney Salvat pel jurat
Nerea 7 "Will You Love Me Tomorrow" Salvada pel jurat
Thalía Salvada pel jurat
Cepeda 8 "Reggaetón Lento (Bailemos)" Salvat pel jurat
Juan Antonio Nominat pel jurat; nominat
Alfred 9 "Everytime You Go Away" Salvat pel jurat
Raoul Salvat pel jurat

Gala 3 (13 de novembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 3
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Juan Antonio 1 "A Puro Dolor" Expulsada
Roi 2 "When We Were Young" Salvat pel vot del públic; salvat pel jurat
Actuacions habituals
Mireya 3 "La quiero a morir" Salvada pel jurat
Raoul Salvat pel jurat
Aitana 4 "Issues" Salvada pel jurat
Agoney 5 "Mientes" Salvat pel jurat
Ricky Salvat pel jurat
Nerea 6 "Cuídate" Nominada pel jurat; salvada pels professors de l'acadèmia
Ana Guerra Salvada pel jurat
Thalía 7 "Euphoria" Nominada pel jurat; nominada
Miriam Salvada pel jurat
Marina 8 "Complicidad" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Cepeda Nominat pel jurat; nominat
Amaia 9 "City of Stars" Preferida de l'audiència
Alfred Salvat pel jurat

Gala 4 (20 de novembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 4
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Cepeda 1 "Dancing On My Own" Salvat pel vot del públic; salvat pel jurat
Thalía 2 "Cenizas" Expulsada
Actuacions habituals
Aitana 3 "Con las ganas" Salvada pel jurat
Amaia Salvada pel jurat
Agoney 4 "Symphony" Salvat pel jurat
Nerea Salvada pel jurat
Miriam 5 "La media vuelta" Nominada pel jurat; salvada pels professors de l'acadèmia
Raoul 6 "Dancing in the Moonlight" Salvat pel jurat
Marina Nominada pel jurat; nominada
Ricky 7 "Madre Tierra" Nominat pel jurat; salvat pels companys
Mireya Nominada pel jurat; nominada
Roi 8 "There's Nothing Holdin' Me Back" Salvat pel jurat
Ana Guerra Salvada pel jurat
Alfred 9 "Amar pelos dois" Preferit de l'audiència

Gala 5 (27 de novembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 5
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Marina 1 "The Voice Within" Expulsada
Mireya 2 "Cuando nadie me ve" Salvada pel vot del públic; salvada pel jurat
Actuacions habituals
Alfred 3 "El mismo sol" Preferit de l'audiència
Aitana Salvada pel jurat
Miriam 4 "Estoy hecho de pedacitos de ti" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Cepeda Nominat pel jurat; nominat
Agoney 5 "Rise like a Phoenix" Nominat pel jurat; salvat pels professors de l'acadèmia
Nerea 6 "(I've Had) The Time of My Life" Salvada pel jurat
Ricky Nominat pel jurat; nominat
Ana Guerra 7 "La Bikina" Salvada pel jurat
Amaia 8 "Shape of You" Salvada pel jurat
Roi Salvat pel jurat
Raoul 9 "Million Reasons" Salvat pel jurat

Gala 6 (4 de desembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 6
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Ricky 1 "Let Me Entertain You" Expulsat
Cepeda 2 "Quién" Salvat pel vot del públic; nominat pel jurat; nominat
Actuacions habituals
Aitana 3 "Let Me Love You" Salvada pel jurat
Raoul Salvat pel jurat
Nerea 4 "Quédate conmigo" Salvada pel jurat
Alfred 5 "The Lady Is a Tramp" Salvat pel jurat
Agoney Salvat pel jurat
Miriam 6 "Que te quería" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Ana Guerra 7 "Comiéndote a besos" Salvada pel jurat
Mireya Nominada pel jurat; nominada
Roi 8 "La llamada" Nominat pel jurat; salvat pels professors de l'acadèmia
Amaia 9 "So What" Preferida de l'audiència

Gala 7 (11 de desembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 7
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Cepeda 1 "Mi héroe" Salvat pel vot del públic; nominat pel jurat; nominat
Mireya 2 "Ni un paso atrás" Expulsada
Actuacions habituals
Ana Guerra 3 "Lágrimas negras" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Roi 4 "OK" Preferit de l'audiència
Nerea 5 "Cómo hablar" Salvada pel jurat
Miriam Salvada pel jurat
Aitana 6 "New Rules" Salvada pel jurat
Amaia 7 "Across the Universe" Salvada pel jurat
Agoney 8 "Manos vacías" Salvat pel jurat
Raoul Nominat pel jurat; nominat
Alfred 9 "Rock with You" Nominat pel jurat; salvat pels professors de l'acadèmia

Gala 8 (18 de desembre de 2017)[modifica]

Actuacions Gala 8
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Cepeda 1 "Vencer al amor" Salvat pel vot del públic; nominat pel jurat; nominat
Raoul 2 "Every Breath You Take" Expulsat
Actuacions habituals
Ana Guerra 3 "Sax" Preferida de l'audiència
Alfred 4 "Vete de mí" Nominat pel jurat; salvat pels companys
Aitana 5 "Chasing Pavements" Salvada pel jurat
Nerea 6 "Superstar" Salvada pel jurat
Amaia 7 "Me conformo" Salvada pel jurat
Miriam 8 "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)" Salvada pel jurat
Agoney 9 "Je suis venu te dire que je m'en vais" Nominat pel jurat; salvat pels professors de l'acadèmia
Roi 10 "Versace on the Floor" Nominat pel jurat; nominat

Gala 9 (2 de gener de 2018)[modifica]

Actuacions Gala 9
Concursant Ordre Cançó Resultat
Actuacions dels nominats
Roi 1 "When I Was Your Man" Salvat pel vot del públic; salvat pel jurat
Cepeda 2 "Say You Won't Let Go" Expulsat
Actuacions habituals
Aitana 3 "¡Chas! y aparezco a tu lado" Preferida de l'audiència
Agoney 4 "Without You" Nominat pel jurat; nominat
Alfred 5 "Insurrección" Nominat pel jurat; salvat pels companys
Nerea 6 "Out Here on My Own" Nominada pel jurat; nominada
Miriam 7 "Dramas y comedias" Nominat pel jurat; salvada pels professors de l'acadèmia
Amaia 8 "Shake It Out" Salvada pel jurat
Ana Guerra 9 "Cabaret" Salvada pel jurat

Gala 10 (8 de gener de 2018)[modifica]

Des d'aquesta setmana, la votació del preferit o preferida de l'audiència es mantenia per a la Gala Final i cap concursant podia ser nominat o nominada.

Actuacions Gala 10
Concursant Ordre Cançó individual Ordre Cançó en trio Resultat
Actuacions dels nominats
Agoney 1 "Somebody to Love" Ja nominat Salvat pel vot del públic; salvat pel jurat
Nerea 2 "Listen" Ja nominada Expulsada
Regular performances
Aitana 4 "Cheap Thrills" 7 "Solo si es contigo" Nominada pel jurat; salvada pels companys
Ana Guerra 5 "La negra tiene tumbao" Nominada pel jurat; nominada
Alfred 10 "Get It Together" Nominat pel jurat; salvat pels professors de l'acadèmia
Roi 6 "Demons" 3 "Robarte un beso" Nominat pel jurat; nominat
Miriam 8 "Quisiera ser" Salvada pel jurat
Amaia 9 "Soñar contigo" Salvada pel jurat

Gala 11 (15 de gener de 2018)[modifica]

Aquesta gala va determinar els primers quatre finalistes de l'edició. Cadascun dels quatre membres del jurat van donar notes del 5 al 10 als concursants. Es van salvar els tres concursants amb la puntuació més alta. Els professors de l'acadèmia van salvar un quart concursant. Els concursants restants van quedar nominats.[17]

Actuacions Gala 11
Concursant Ordre Cançó individual Ordre Cançó en trio / duo Resultat
Actuacions dels nominats
Ana Guerra 1 "Por debajo de la mesa" Ja nominada Salvada pel vot del públic; nominada
Roi 2 "Heaven" Ja nominat Expulsat
Regular performances
Alfred 4 "Sign of the Times" 6 "Cuando duermes" Salvat pel jurat; finalista
Miriam 8 "What About Us" Salvada pel jurat; finalista
Aitana 5 "Procuro olvidarte" 3 "Lucha de gigantes" Salvada pels professors de l'acadèmia; finalista
Agoney 7 "Eloise" Nominat
Amaia 9 "Love on the Brain" Salvada pel jurat; finalista
Notes detallades del jurat
Concursant M. Martos M. Naranjo J. Pérez-Orive J. Gómez Cora Total
Ana Guerra 8 7 8 6 29
Alfred 9 8 10 8 35
Miriam 8 9 10 9 36
Aitana 9 8 8 9 34
Agoney 8 9 7 9 33
Amaia 10 10 10 10 40

Gala 12 (22 de gener de 2018)[modifica]

Actuacions Gala 12
Concursant Ordre Cançó individual Ordre Cançó en duo Resultat
Actuacions dels nominats
Ana Guerra 1 "Havana" Ja nominada Salvada pel vot del públic; finalista
Agoney 2 "Where Have You Been" Ja nominat Expulsat
Actuacions habituals
Alfred 3 "Maldita dulzura" 8 "Todo mi amor eres tú" Ja classificats
Amaia 6 "Te recuerdo Amanda"
Miriam 5 "Recuérdame" 4 "Valerie"
Aitana 7 "Instruction"

Gala Final (5 de febrer de 2018)[modifica]

A la Gala Final, el guanyador de l'edició es va decidir mitjançant el vot del públic. Cada finalista va interpretar una cançó famosa que va escollir ell mateix i, després, va acabar la primera ronda de votacions. Els dos finalistes amb menys vots van ser eliminats. La segona ronda de votacions va determinar la guanyadora de l'edició i els finalistes restants van interpretar la cançó que van cantar a la Gala 0.[18]

Actuacions Gala Final
Concursant Ordre Cançó Gala Final Ordre Cançó Gala 0 Resultat
Alfred 1 "Don't Stop the Music" Nominat (ja eliminat) 4t Lloc
Ana Guerra 2 "Volver" Nominada (ja eliminada) 5è Lloc
Aitana 3 "Chandelier" 6 "Bang Bang" Subguanyadora
Amaia 4 "Miedo" 7 "Starman" Guanyadora
Miriam 5 "Invisible" 8 "No te pude retener" 3è Lloc

Especials[modifica]

Gala de Nadal (25 de desembre de 2017)[modifica]

El 25 de desembre de 2017 es va emetre una Gala Especial de Nadal a La 1, on els 16 concursants oficials de la novena edició d'Operación Triunfo van actuar conjuntament amb alguns concursants de la primera edició del programa.

Actuacions Gala de Nadal
Concursant Ordre Company/a de la primera edició d'OT Cançó
Ana Guerra 1 Gisela
Verónica Romero
"Lady Marmalade"
Mimi
Alfred 2 Naím Thomas "Adoro"
Aitana 3 Natalia "Walking on Sunshine"
Nerea 4 Àlex Casademunt "Vivo por ella"
Raoul 5 Alejandro Parreño "Don't Let the Sun Go Down on Me"
Cepeda 6 Manu Tenorio "Lucía"
Agoney 7 Gisela "Somebody Else's Guy"
Juan Antonio 8 Àlex Casademunt
Javián
"Corazón espinado"
Ricky
Mireya 9 Nuria Fergó "Noches de bohemia"
Roi 10 Verónica Romero "I Finally Found Someone"
Marina 11 Geno Machado
Natalia
"Déjame soñar"
Thalía
Miriam 12 Javián "Te quiero, te quiero"
Amaia 13 Rosa López "Gracias por la música"

Gala Eurovisió (29 de gener de 2018)[modifica]

Els cinc finalistes van interpretar cançons originals, escrites per compositors i escollides per l'emissora espanyola, amb l'objectiu de representar Espanya al Festival d'Eurovisió 2018. A cada finalista se li va assignar una cançó per a ser interpretada en solitari, i es van adjudicar tres cançons per cantar a duo, que incloïen al 3è classificat de l'edició, Agoney. "Camina" també va ser una de les cançons candidates, però aquesta havia de ser interpretada pels 5 finalistes.[19][20] El candidat espanyol a Eurovisió es va decidir per votació pública. Després d'una primera ronda de votacions, les tres cançons més votades van avançar a una segona ronda, on ja es va seleccionar la cançó.[21]

Actuacions Gala Eurovisió
Concursant Ordre Cançó Resultat
Primera ronda Segona ronda
Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra & Miriam 1 "Camina" Eliminada (1%)
Aitana 2 "Arde" Passa 2n (31%)
Agoney & Miriam 3 "Magia" Eliminada (7%)
Alfred 4 "Que nos sigan las luces" Eliminada (3%)
Aitana & Ana Guerra 5 "Lo malo" Passa 3r (26%)
Amaia 6 "Al cantar" Eliminada (4%)
Miriam 7 "Lejos de tu piel" Eliminada (8%)
Ana Guerra 8 "El remedio" Eliminada (5%)
Alfred & Amaia 9 "Tu canción" Passa 1r (43%)

Gala Especial: OT, la festa (13 de febrer de 2018)[modifica]

El 13 de febrer de 2018 es va emetre en directe una Gala Especial (OT, la festa) amb les actuacions preferides de l'audiència dels cinc finalistes, tres actuacions de grup i moments inèdits del concurs i dels seus concursants.[22]

Ordre Cançó Concursant
1 "Camina" Tots
2 "Runnin' (Lose It All)" Miriam
Agoney
3 "Issues" Aitana
4 "¿A quién le importa?" Tots
5 "Don't Dream It's Over" Alfred
Marina
6 "What About Us" Miriam
7 "Don't You Worry 'bout a Thing" Ana Guerra
Mimi
8 "Shake It Out" Amaia
9 "Lo malo" Aitana
Ana Guerra
10 "Shape of You" Amaia
Roi
11 "No puedo vivir sin ti" Aitana
Cepeda
12 "La revolución sexual" Tots
13 "Tu canción" Alfred
Amaia
14 "City of Stars" Alfred
Amaia

Gira[modifica]

Després del final de l'edició, els 16 concursants es van reunir per començar una gira pels estadis d'Espanya amb espectacles en directe.[23] El juny de 2018 es va publicar un DVD + CD del primer concert de la gira a Barcelona.[24]

Dates de la gira d'Operación Triunfo 2017
Data Ciutat Recinte Assistència
3 de març de 2018 Barcelona Palau Sant Jordi
Concert Barcelona Palau Sant Sordi (3 de març de 2018)
17,000[25]
16 de març de 2018 Madrid Palacio Vistalegre 15,000[26]
29 de maig de 2018 Las Palmas Gran Canaria Arena 6,000[27]
30 de maig de 2018 Santa Cruz Aparcament Marítim Palmetum 4,000[28]
1 de juny de 2018 Màlaga Auditorio Municipal 12,000[29]
2 de juny de 2018 Sevilla Estadi Olímpic de La Cartuja 20,000[30]
8 de juny de 2018 La Corunya Coliseum da Coruña 11,000[31]
9 de juny de 2018 Valladolid Antigua Hípica Militar 12,000[32]
15 de juny de 2018 València Auditorio Marina Sur 18,000[33]
20 de juny de 2018 Inca Poliesportiu Municipal Mateu Cañellas 11,000[34]
23 de juny de 2018 Pamplona Plaza de Toros 17,000[35]
24 de juny de 2018 Bilbao Bizkaia Arena 14,000[36]
29 de juny de 2018 Madrid Estadio Santiago Bernabéu 60,000[37]
6 de juny de 2018 Múrcia Estadio Nueva Condomina 14,000[38]
29 de juny de 2018 Gijón Parque de los Hermanos Castro 10,000[39]
4 d'agost de 2018 Benidorm Estadio Municipal Guillermo Amor 8,000[40]
15 d'agost de 2018 Pineda de Mar Complejo Deportivo Can Xaubet 1,200[41]
25 d'agost de 2018 Almería Recinto de Conciertos de Verano 7,500[42]
27 de desembre de 2018 Barcelona Palau Sant Jordi 34,000[43]
28 de desembre de 2018

Ràting de visualitzacions[modifica]

Visualitzacions i posició d'Operación Triunfo 2017
Llegenda de colors:
     – Ràting més alt de la temporada (nominal)
     – Ràting més baix de la temporada (nominal)
Gala Data Horari Estructura de la Gala Espectadors
(milions)
Share Rànquing Nocturn Font
"Gala 0" 23 d'octubre de 2017 dilluns 22:15 h Presentació / Entrada dels 16 concursants / Expulsió de Joao i Mario 2.56 19.0% #1 [44]
"Gala 1" 30 d'octubre de 2017 dilluns 22:35 h Nominació de Ricky i Mimi 2.05 15.9% #2 [45]
"Gala 2" 6 de novembre de 2017 Expulsió de Mimi / Nominació de Juan Antonio i Roi 1.86 15.5% #2 [46]
"Gala 3" 13 de novembre de 2017 Expulsió de Juan Antonio / Nominació de Cepeda i Thalía 1.94 15.9% #2 [47]
"Gala 4" 20 de novembre de 2017 Expulsió de Thalía / Nominació de Marina i Mireya 2.04 17.2% #2 [48]
"Gala 5" 27 de novembre de 2017 Expulsió de Marina / Nominació de Cepeda i Ricky 2.03 17.6% #2 [49]
"Gala 6" 4 de desembre de 2017 Expulsió de Ricky / Nominació de Cepeda i Mireya 2.14 17.8% #2 [50]
"Gala 7" 11 de desembre de 2017 Expulsió de Mireya / Nominació de Cepeda i Raoul 2.31 18.5% #2 [51]
"Gala 8" 18 de desembre de 2017 Expulsió de Raoul / Nominació de Cepeda i Roi 2.37 18.8% #2 [52]
"Gala de Nadal" 25 de desembre de 2017 dilluns 22:15 h No hi va haver ni expulsats ni nominats 2.33 14.7% #1 [53]
"Gala 9" 2 de gener de 2018 dimarts 22:35 h Expulsió de Cepeda / Nominació d'Agoney i Nerea 2.57 18.3% #1 [54]
"Gala 10" 8 de gener de 2018 dilluns 22:35 h Expulsió de Nerea / Nominació de Roi i Ana Guerra 2.61 19.5% #1 [55]
"Gala 11" 15 de gener de 2018 Expulsió de Roi / Nominació de Ana Guerra i Agoney 2.51 19.5% #1 [56]
"Gala 12" 22 de gener de 2018 Expulsió d'Agoney 2.76 21.7% #1 [57]
"Gala Eurovisió" 29 de gener de 2018 Surten elegits per representar Espanya en el certamen d'Eurovisió 2018

els concursants Amaia Romero i Alfred García amb la cançó "Tu canción"

3.09 23.6% #1 [58]
"Gala Final" 5 de febrer de 2018 Es proclama guanyadora la concursant Amaia Romero 3.93 30.8% #1 [59]
"Gala Especial: OT, la festa" 13 de febrer de 2018 dimarts 22:35 h Tancament de l'edició amb els millors moments i actuacions de l'acadèmia 2.25 16.7% #3 [60]

Discografia[modifica]

  • El 8 de desembre de 2017 va sortir a la venda el primer àlbum recopilatori de l'edició, titulat Operación Triunfo: Lo Mejor (1ª parte). A la seva primera setmana de llançament es va posicionar en el número tres de la llista de vendes espanyola. Després de cinc setmanes, l'àlbum va ser certificat com a disc d'or i, més endavant, com a disc de platí, aconseguint passar a la llista dels discos més venuts d'Espanya el 2017.
  • El 26 de desembre de 2017 es va publicar un segon àlbum recopilatori, titulat Operación Triunfo 2017: Duetos. Es tracta d'un disc especial que inclou les cançons de la Gala de Nadal i "Camina".
  • Amb motiu del Dia de Sant Valentí, el 2 de febrer de 2018 es va publicar Operación Triunfo 2017: No puedo vivir sin ti, que va entrar directament en el número u de la llista de vendes espanyola. Tres semanas més tard, se certifica com disc d'or.
  • El 23 de febrer es publica el quart àlbum recopilatori de l'edició, titulat Operación Triunfo: Lo Mejor (2ª parte) en dues versions: la normal, que inclou 20 temes, i una altra versió en format deluxe, la qual inclou els 20 temes més un altre disc amb els 9 temes candidats al Festival d'Eurovisió 2018 i 16 postals de cada un dels concursants. A la segona setmana de llançament, l'àlbum aconsegueix ser disc d'or.
  • El 4 de maig, Universal Music Spain trau dos CD's recopilatoris amb les gales del programa, que també inclouen un pòster.
  • El 22 de juny, Universal lanza Operación Triunfo 2017: El Concierto, l'àudio i vídeo del primer concert de la gira del programa.

La venda d'aquests discos juntament amb els treballs en solitari dels concursants els va ajudar a aconseguir múltiples certificacions.

Firmes de discos[modifica]

Els concursants van recórrer bona part d'Espanya signant els àlbums recopilatoris de l'edició. Les dates van ser les següents:

Data Ciutat Cantants Públic
9 de desembre de 2017 Madrid Amaia, Roi, Agoney i Mireya 3.000
València Aitana, Ana Guerra, Miriam 2.500
Barcelona Cepeda, Alfred, Nerea i Raoul 2.500
27 de desembre de 2017 Sevilla Mimi, Ricky, Mireya, Raoul i Marina 2.000
28 de desembre de 2017 Madrid Raoul, Ricky, Thalía, Marina i Juan Antonio 3.000
13 de gener de 2018 Saragossa Mimi, Juan Antonio, Thalía, Marina, Ricky, Mireya, Raoul i Cepeda 3.500
20 de gener de 2018 Màlaga Mireya, Ricky, Raoul i Cepeda 4.500
Còrdova Roi, Marina i Thalía 3.000
Granada Nerea, Mimi i Juan Antonio 1.500
27 de gener de 2018 Múrcia Mimi, Thalía, Raoul i Cepeda 6.000
La Corunya Roi, Nerea i Juan Antonio 5.000
Algesires Mireya, Ricky i Marina 1.500
2 de febrer de 2018 Salamanca Roi, Mireya, Thalía i Marina 3.500
Lleó Cepeda, Nerea i Ricky 3.500
Santander Juan Antonio, Mimi, Agoney i Raoul 1.500
3 de febrer de 2018 Valladolid Roi, Mireya, Thalía i Marina 5.000
Oviedo Cepeda, Nerea i Ricky 3.000
Sant Sebastià Juan Antonio, Mimi, Agoney i Raoul 4.000
23 de febrer de 2018 Tenerife Agoney i Raoul 500
Càceres Ricky, Cepeda i Thalía 1.500
Alacant Nerea, Roi i Mireya 5.000
24 de febrer de 2018 Gran Canària Agoney i Raoul 1.000
Badajoz Ricky, Cepeda i Thalía 1.000
Albacete Nerea i Roi 2.500
9 de març de 2018 Santiago de Compostela·la Roi i Cepeda 3.000
Pamplona Amaia 3.500
Barcelona Alfred 3.000
10 de març de 2018 Ourense Roi i Cepeda 3.000
Madrid Amaia i Alfred 4.000
17 de març de 2018 Tenerife Ana Guerra 1.000
Barcelona Aitana 3.000
Madrid Miriam 500
18 de març de 2018 Gran Canària Ana Guerra 600
Madrid Aitana 3.500
20 de març de 2018 Sevilla Ana Guerra 800
Zaragoza Aitana 2.000
Ferrol Miriam 1.000
21 de març de 2018 Madrid Ana Guerra 2.000
València Aitana 2.000
Galícia Miriam 1.000
22 de març de 2018 Màlaga Ana Guerra 1.200
Múrcia Aitana 3.000
Vigo Miriam 1.000
12 d'abril de 2018 València Ana Guerra 1.000
Sevilla Miriam 200
13 d'abril de 2018 Saragossa Ana Guerra 1.200
Màlaga Miriam 300
14 d'abril de 2018 Barcelona Ana Guerra 1.500


Referències[modifica]

  1. «'OT 2017': La Gala Final arrasa y alcanza un 30,8%, la final más vista desde 2008» (en castellà). [Consulta: 15 abril 2020].
  2. Fernández, Juan. «'OT': El triunfo de la 'operación clic'» (en castellà), 12-05-2018. [Consulta: 15 abril 2020].
  3. 3,0 3,1 RTVE.es. «Roberto Leal presentará 'Operación Triunfo' 2017» (en castellà), 30-08-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  4. «Operación Triunfo: el chat» (en castellà). [Consulta: 16 abril 2020].
  5. «‘Operación Triunfo’, el regreso Arxivat 2017-04-29 a Wayback Machine.». www.teleprograma.diezminutos.es, Abril 2017 [Consulta: 16 maig 2017].
  6. «Operación Triunfo 2017: Así es la nueva academia» (en castellà), 18-10-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  7. vertele.eldiario.es. «Vídeo: Así es por dentro la Academia de OT 2017 en TVE» (en espanyol europeu), 18-10-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  8. «Todos los profesores en el regreso de Operación Triunfo 2017» (en castellà), 13-09-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  9. «Desvelado el jurado de «Operación Triunfo 2017»» (en castellà), 28-08-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  10. RTVE.es. «Mónica Naranjo, Joe Pérez-Orive y Manuel Martos, jurado de 'Operación Triunfo' 2017» (en castellà), 28-08-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  11. «Operación Triunfo: Estos son los 18 concursantes de OT 2017» (en castellà), 23-10-2017. [Consulta: 15 abril 2020].
  12. RTVE pone en duda la renovación de Operación Triunfo pese a su éxito de crítica y audiencia, Digital Sevilla, https://www.digitalsevilla.com/2017/12/09/rtve-pone-duda-la-renovacion-operacion-triunfo-pese-exito-critica-audiencia/ Arxivat 2017-12-15 a Wayback Machine.
  13. Locura en Barcelona, Madrid y Valencia con la primera firma de discos de OT 2017, La Vanguardia, http://www.lavanguardia.com/television/20171209/433519906050/locura-fans-ot-2017-barcelona-madrid-valencia-firma-discos.html
  14. El histórico beso de Marina y su novio trans en 'OT' llega hasta el Congreso: "Es un baño de realidad al Gobierno", El Economista, http://ecoteuve.eleconomista.es/programas/noticias/8776497/11/17/El-historico-beso-de-Marina-y-su-novio-transexual-en-OT-llega-hasta-el-Congreso-Es-un-bano-de-realidad-al-Gobierno.html
  15. Besos trans y besos homo en ‘Operación Triunfo’ en la tele que pagamos todos los españoles, https://www.actuall.com/democracia/besos-trans-y-besos-homo-en-operacion-triunfo-en-la-tele-que-pagamos-todos-los-espanoles/?platform=hootsuite
  16. RTVE.es. «Preséntate al casting de 'Operación Triunfo': Fechas y lugares» (en castellà), 31-05-2017. [Consulta: 14 abril 2020].
  17. Rico, Vicente «El lunes conoceremos a los cuatro primeros finalistas de OT que optan a Eurovisión» (en castellà). Eurovision-Spain.com, 12-01-2018 [Consulta: 12 gener 2018].
  18. «Ya sabemos cómo será la gala final de ‘OT 2017’». El Mundo Deportivo, 16-01-2018 [Consulta: 16 gener 2018].
  19. Carro, David «'OT 2017': TVE y Gestmusic trabajan en Eurovisión 2018 con más de 200 canciones para solistas y dúos» (en castellà). FormulaTV.com, 17-01-2018 [Consulta: 17 gener 2018].
  20. «Agoney, Ana Guerra y 'Camina' podrían ir a Eurovisión 2018» (en castellà). RTVE.es, 22-01-2018 [Consulta: 22 gener 2018].
  21. rtve.es. «Operación Triunfo - Los 5 finalistas de OT competirán por ir a Eurovisión 2018» (en castellà), 20-12-2017. [Consulta: 14 abril 2020].
  22. «'OT 2017' cierra su edición con una gala en directo que revivirá las actuaciones más emblemáticas del programa» (en castellà). RTVE, 16-01-2018 [Consulta: 9 febrer 2018].
  23. «Nos colamos en el ensayo: repertorio y detalles de la gira de OT que arranca hoy» (en castellà). VerTele, 03-03-2018. [Consulta: 29 maig 2016].
  24. Gómez, Fran. «Los 16 participantes de 'OT 2017' se reúnen en el Santiago Bernabéu para presentar su concierto solidario» (en castellà). Bekia. Noxvo, 07-04-2018. [Consulta: 4 juliol 2018].
  25. «Operación Triunfo 2017: Concierto de OT 2017 en Barcelona» (en castellà). Radiotelevisión Española.
  26. «Los 7 momentos señalados del segundo concierto de OT en Madrid» (en castellà). Vertele, 17-03-2018. [Consulta: 3 abril 2018].
  27. «La "verdadera" Operación Triunfo» (en castellà). La Provincia Diario de Las Palmas, 30-05-2018. [Consulta: 30 maig 2018].
  28. «Ana Guerra y Agoney triunfan en su tierra» (en castellà). Diario de Avisos, 31-05-2018. [Consulta: 31 maig 2018].
  29. «Noche triunfal de ´OT´» (en castellà). La Opinión de Málaga, 02-06-2018. [Consulta: 3 juny 2018].
  30. «Operación Triunfo congrega cerca de 20.000 fieles en la Cartuja» (en castellà). ABC de Sevilla, 04-06-2018. [Consulta: 10 juny 2018].
  31. «Locura triunfita 2.0 en el Coliseum» (en castellà). Faro de Vigo, 09-06-2018. [Consulta: 9 juny 2018].
  32. «Triunfitos impermeables de nueva generación» (en castellà). El Norte de Castilla, 10-06-2018. [Consulta: 10 juny 2018].
  33. «La Marina tiene previsto dos grandes conciertos este fin de semana» (en castellà). Las Provincias, 13-06-2018. [Consulta: 15 juny 2018].
  34. «Así fue el concierto de OT en Inca» (en castellà). El Mundo, 21-06-2018. [Consulta: 22 juny 2018].
  35. «Pamplona retumba con 'OT' y ensalza a Amaia» (en castellà). Noticias de Navarra. Arxivat de l'original el 23 de juny 2018. [Consulta: 24 juny 2018].
  36. «El BEC vibra con los cantantes de OT» (en castellà). El Correo, 25-06-2018. [Consulta: 25 juny 2018].
  37. Hermida, Noelia «Operación Triunfo reúne a 60.000 personas en el Bernabeu» (en castellà). La Nueva España. Editorial Prensa Asturiana, S.A. [Madrid], 30-06-2018 [Consulta: 4 juliol 2018].
  38. «El concierto de Operación Triunfo en Murcia supera las expectativas» (en castellà). La Opinión de Murcia. [Consulta: 8 juliol 2018].
  39. «Un triunfo cantado» (en castellà). El Comercio. [Consulta: 30 juliol 2018].
  40. «Los "triunfitos" arrasan en Benidorm» (en castellà). Información. [Consulta: 5 agost 2018].
  41. «OT 2017 — Concierto de Operación Triunfo en Pineda de Mar» (en castellà). Radiotelevisión Española, 16-08-2018. [Consulta: 2 setembre 2018].
  42. «¡Hasta pronto! Dulce despedida de OT 2017 en Almería» (en castellà). El Rescate Musical, 26-08-2018. [Consulta: 2 setembre 2018].
  43. L. Merillas, Sergio «'OT 2017' finaliza con su último concierto: así se despiden los concursantes» (en castellà). El Periódico de Catalunya [Madrid], 29-12-2018 [Consulta: 1r febrer 2019].
  44. «'OT 2017' lidera en su estreno con un gran 19% frente al 17,6% de 'La que se avecina'» (en castellà). FórmulaTV, 24-10-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  45. «'La que se avecina' lidera con un fantástico 20,5% y 'OT 2017' anota un estupendo 15,9%» (en castellà). FórmulaTV, 31-10-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  46. «'La que se avecina' sube y lidera con un fantástico 21,7% y 'OT 2017' firma un estupendo 15,5%» (en castellà). FórmulaTV, 07-11-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  47. «'La que se avecina' lidera con un fantástico 20,8% y 'OT 2017' sube a un estupendo 15,9%» (en castellà). FórmulaTV, 14-11-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  48. «'OT 2017' sube a un fantástico 17,2% y se acerca a 'La que se avecina' que baja a un notable 18,9%» (en castellà). FórmulaTV, 21-11-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  49. «'OT 2017' (17,6%) sigue creciendo frente a 'La que se avecina', que sube a un 20,7% y lidera» (en castellà). FórmulaTV, 28-11-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  50. «'OT 2017' vuelve a subir a un gran 17,8% y se acerca a 'La que se avecina' que baja a un buen 19,9%» (en castellà). FórmulaTV, 05-12-2017. [Consulta: 11 desembre 2017].
  51. «La que se avecina esprinta y recupera su listón del 20% y los 3 millones» (en castellà). Vertele, 12-12-2017. [Consulta: 12 desembre 2017].
  52. «'OT 2017' sigue creciendo al anotar un 18,8% y supera a 'La que se avecina' y su estupendo 18,6%» (en castellà). FórmulaTV, 19-12-2017. [Consulta: 19 desembre 2017].
  53. «La gala de Navidad de 'OT 2017' firma un gran 14,7% y 'Mi casa es la tuya' anota un escueto 8,4%» (en castellà). FórmulaTV, 26-12-2017. [Consulta: 26 desembre 2017].
  54. «'OT 2017' baja pero confirma su éxito liderando la noche con un 18,3% y 'El accidente' baja a un 14,9%» (en castellà). FórmulaTV, 03-01-2018. [Consulta: 3 gener 2018].
  55. «'OT 2017' crece a un estupendo 19,5% frente a 'Apaches', que se estrena con un aceptable 13,1%» (en castellà). FórmulaTV, 09-01-2018. [Consulta: 9 gener 2018].
  56. «'OT 2017' se mantiene imparable con un magnífico 19,5% y 'Apaches' baja a un pobre 10,1%» (en castellà). FórmulaTV, 16-01-2018. [Consulta: 16 gener 2018].
  57. «OT 2017 vuelve a superarse con récord y salta por fin el listón más preciado» (en castellà). Vertele, 23-01-2018. [Consulta: 23 gener 2018].
  58. @blvcom. «La gala especial de #EurovisionOT fue seguida por 3.086.000 espectadores y registra un gran 23.6% de cuota de pantalla, récord de esta edición. #Audiencias», 30-01-2018.
  59. @blvcom. «La gala de #OTFinal alcanza un gran 30.8% de cuota y consiguió reunir a la increíble cifra de 3.925.000 espectadores. #Audiencia #FiestOT», 06-02-2018.
  60. @blvcom. «La última emisión de @OT_Oficial con los 16 concursantes de la edición se despide con 16.7% de cuota y reúne a 2.249.000 espectadores. El minuto de oro del programa se produce a las 22:49 rozando la barrera de los 3 millones con 2.941.000 espectadores. #OTDirecto14F #OTFiesta», 14-02-2018.

Enllaços externs[modifica]