Stephen Smale

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaStephen Smale

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 juliol 1930 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Flint (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAteisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Michigan (1948–1957)
Grand Blanc High School (–1948) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaRegular Curves on Riemannian Manifolds  (1957 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiRaoul Bott Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTopologia i geometria diferencial Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, informàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de la Ciutat de Hong Kong (1995–)
Universitat de Califòrnia a Berkeley (1964–)
Universitat de Colúmbia (1961–1964)
Universitat de Califòrnia a Berkeley (1960–1961)
Institut d'Estudis Avançats de Princeton (1958–1959)
Universitat de Chicago (1956–1958) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralJacob Palis, Morris Hirsch, Daniel Friedman (en) Tradueix, John Guckenheimer, Robert Devaney, Joseph Maurice Rojas (en) Tradueix, César Camacho, Michael Shub, Zbigniew Nitecki, William P. Byers, Anthony Tromba, Sheldon Newhouse, John Moore Franks (en) Tradueix, Siavash Shahshahani (en) Tradueix, David Shane Fried (en) Tradueix, Michael David Hirsch (en) Tradueix, James Burton Dowling (en) Tradueix, Chester Ray Schneider (en) Tradueix, Per Tomter (en) Tradueix, Hildeberto Eulalio Cabral (en) Tradueix, Ernesto Alejandro Lacomba-Zamora (en) Tradueix, Chong Pin Ong (en) Tradueix, Julian Ivanhoe Palmore, III (en) Tradueix, Michael Noel Payne (en) Tradueix, Yieh-Hei Wan (en) Tradueix, Alejandro Ramiro Lopez-Yanez (en) Tradueix, Stephen Schecter (en) Tradueix, George Michael Rassias (en) Tradueix, Angelyn Jewell (en) Tradueix, Jean-Pierre Patrick Langlois (en) Tradueix, James Renegar (en) Tradueix, Gregg Willard Saunders (en) Tradueix, Alberto Buffo (en) Tradueix, Eric James Kostlan (en) Tradueix, Joel Friedman (en) Tradueix, Feng Gao (en) Tradueix, Edward Errett Bishop (en) Tradueix, Douglas M. Priest (en) Tradueix, Yi Li Huang (en) Tradueix, Gregorio Malajovich Munoz (en) Tradueix, Xiaohua Xuan (en) Tradueix, Chung Ping Kwong (en) Tradueix, Yuan Yao (en) Tradueix, Minh Ha Quang (en) Tradueix i Ha Quang Minh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Stephen Smale (Flint, 15 de juliol de 1930) és un matemàtic nord-americà, conegut per les seves contribucions en Topologia i Geometria diferencial.

Es va doctorar el 1957, a la Universitat de Michigan, sota la supervisió de Raoul Bott. En aquest moment va començar a ensenyar a la Universitat de Xicago. El 1960 va passar a ensenyar a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Entre els seus grans assoliments matemàtics està demostrar el Teorema de Poincaré per a totes les dimensions majors o iguals que cinc. Pels seus treballs va rebre la Medalla Fields el 1966.

Educació i carrera[modifica]

Va ingressar a la Universitat de Michigan el 1948. Inicialment, Smale era un bon estudiant, aconseguint ingressar en una classe honoraria de càlcul dictada per Bob Thrall traient les notes més altes. No obstant això, els anys següents va obtenir notes mediocres, fins i tot arribant a reprovar física nuclear. Amb una mica de sort, Smale va ser acceptat com a estudiant graduat en el departament de matemàtiques de la Universitat de Michigan. Novament, Smale va treure males notes en els seus primers anys, amb un C de mitjana com a estudiant graduat. Smale va començar a treballar intensament solament quan el cap del departament, Hildebrant, va amenaçar d'expulsar-ho de la universitat. Smale finalment va obtenir el seu doctorat el 1957, sota la direcció de Raoul Bott.

En els anys 60 va ser professor en Berkeley. Es va afiliar al Partit Comunista. Es va oposar a la guerra de Vietnam. És navegant solitari. Té la cinquena col·lecció més important del món de pedres semi precioses.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stephen Smale
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Stephen Smale» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Batterson, Steven Lee. «Stephen Smale» (en anglès). Encyclopaedia Britannica, 2019. [Consulta: 1r desembre 2023].