Xarxa ferroviària de la Catalunya del Nord

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre xarxa ferroviària de la Catalunya Nord. Si cerqueu la xarxa de la Catalunya Sud, vegeu «Xarxa ferroviària de Catalunya».

La xarxa ferroviària de la Catalunya Nord està composta per:


La xarxa de la Catalunya Nord connecta amb la de Catalunya per dos llocs diferent:

La connexió de Cervera de la Marenda - Portbou es produeix a Portbou mitjançant un canviador d'ample sistema Talgo i travessa la frontera ja en ample estàndard mentre que la connexió la Tor de Querol - Puigcerdà és en ample ibèric i a la Tor de Querol s'ha de fer transbord per enllaçar amb el tren groc o amb la línia TER Llenguadoc Rosselló. Actualment està en construcció una tercera connexió Línia Perpinyà-Figueres, línia en ample estàndard i d'alta velocitat.


Regionals[modifica]

Les línies de Regionals (o mitjana distància) formen part de la xarxa francesa de TER, marca comercial de SNCF, en aquest cas TER Llenguadoc Rosselló. A la Catalunya Nord, n'hi ha tres:

Així mateix existeix un servei regional que opera TER Migdia-Pirineus, tot i que només un petit tros del seu recorregut és a dins del país. Parteix de La Tor de Querol i para a Portè i Pimorent abans de sortir de la Cerdanya direcció Tolosa de Llenguadoc.

Línies turístiques[modifica]

Els trens túristics turístic són aquells que tenen una baixa freqüència de pas. Aquest és el cas del Tren Groc a l'alta vall de Tet (Alt Conflent i Alta Cerdanya) i el Tren del Fenolledès a la vall de l'Aglí (Alt Rosselló i la Fenolleda), el primer operat per TER Llenguadoc Rosselló (SNCF) i el segon per una iniciativa privada anomenada TCPF, part del grup UNECTO, la federació francesa de trens turístics.[1]

Llarga Distància[modifica]

Línies de mercaderies[modifica]

A la Catalunya Nord hi ha dos ramal de mercaderies, sobre les quals no circula cap tren de passatgers: Entre Perpinyà i Tuïr, i un altre ramal entre Elna, El Voló i Ceret.

Comarques amb ferrocarril[modifica]

A la Catalunya Nord, el Rosselló disposa d'estacions amb serveis de llarg recorregut i TGV; el Conflent compta amb una línia de mitjana distància (TER); l'Alta Cerdanya té només un servei de tren turístic, el Tren Groc; i el Vallespir i el Capcir no tenen cap línia de passatgers en funcionament, si bé el Vallespir disposa del ramal de mercaderies Elna - Ceret.

Referències[modifica]