Batalla d'Hibera

(S'ha redirigit des de: Batalla d'Ibera)
Infotaula de conflicte militarBatalla de Dertosa
Segona Guerra Púnica
Batalla d'Ibera (Catalunya)
Batalla d'Ibera
Batalla d'Ibera
Batalla d'Ibera
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data215 aC
Coordenades40° 48′ N, 0° 31′ E / 40.8°N,0.52°E / 40.8; 0.52
LlocIbera (futura Dertosa),
al sud del riu Ebre
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria romana
Bàndols
República Romana Cartago
Comandants
Publi Corneli Escipió
Gneu Corneli Escipió
Àsdrubal Barca

La batalla d'Hibera (sovint escrit Ibera), més coneguda com a batalla de Dertosa, va tenir lloc a la primavera de l'any 215 aC, entre Àsdrubal Barca i els germans Publi i Gneu Corneli Escipió, en les proximitats d'Ibera, al sud del riu Ebre.

Antecedents[modifica]

Els romans, sota el comandament de Gneu Corneli Escipió, s'havien establert en la zona després de la seva victòria en la batalla de Cissa l'any 218 adC i l'expedició d'Àsdrubal Barca per a expulsar-los havia acabat amb la derrota del contingent hispànic de l'exèrcit cartaginès en la batalla del riu Ebre l'any 217 adC.

Batalla[modifica]

Àsdrubal Barca va enviar una nova expedició l'any 215 aC derrotada en la batalla d'Ibera quan el centre de la línia púnica es va col·lapsar.[1]

Conseqüències[modifica]

La derrota va impedir als cartaginesos enviar reforços a Hannibal en un moment clau de la guerra, i va permetre als romans guanyar la iniciativa a Hispània. Els germans Escipió van continuar amb la seva política de submissió de les tribus hispanes i saqueig de les possessions cartagineses i Àsdrubal Barca, en perdre gran part de la seva infanteria, va haver de reforçar-se amb l'exèrcit que estava preparat per a navegar en reforç d'Aníbal.

Gràcies a aquesta victòria, els germans Escipió van ajudar indirectament als seus compatriotes que lluitaven a Itàlia, evitant que la situació empitjorés més de com havia quedat després de la batalla de Cannes, alhora que milloraven la seva pròpia situació a Hispània.

Tàcticament, la batalla d'Ibera demostra els riscos que s'assumeixen a l'implementar una tàctica de tenalla.

Referències[modifica]

  1. Sabin, Philip. Lost Battles: Reconstructing the Great Clashes of the Ancient World (en anglès). Bloomsbury Publishing, 2015, p. 250. ISBN 0826475175.