Fàstic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fotografia d'un home amb expressió de fàstic.

El fàstic és un sentiment de rebuig físic o moral cap a alguna cosa considerada bruta, perillosa o desagradable.[1][2][3] Està present en totes les cultures i sembla tenir com a origen l'instint d'allunyar-se d'aliments enverinats o productes no comestibles, que provocava una reacció d'allunyament en el cos, nàusees i un descens del ritme cardíac. Aquests impulsos s'activen al lòbul de l'ínsula del cervell. El discurs del racisme sovint evoca el fàstic cap als altres grups ètnics, associats a mala olor, brutícia, salvatgisme o altres estereotips denigrants. El terme "neteja de sang" té a veure amb aquest lligam.

És un sentiment molt lligat als prejudicis, ja que sovint provoca la repugnància davant fets no comprovats, de manera irracional. S'associa a quelcom brut, sigui en el sentit literal o moral. Les dones semblen més sensibles al fàstic[4] i determinats estadis vitals com l'embaràs o malalties com la depressió n'augmenten la sensibilitat.

S'han associat les fonts del fàstic a tres grups, lligats a tres amenaces potencials per a la pròpia supervivència o del grup: aquell lligat a la por a patògens, que fa evitar éssers malalts o poc cuidats i que provoca el rebuig dels excrements, mocs, pudors, menjar en mal estat o insectes;[5] el que té a veure amb l'evitació de conductes o companys sexuals no desitjables,[6] lligat a la lletjor o la malformació i per últim aquelles conductes morals que van en contra dels estàndards comunitaris i que posen en perill la seva cohesió, com el trencament de tabús.

Referències[modifica]

  1. «Asco - EcuRed» (en castellà). [Consulta: 31 gener 2024].
  2. «disgusto - Treccani» (en italià). [Consulta: 31 gener 2024].
  3. «Disgust Definition & Meaning | Britannica Dictionary» (en anglès americà). [Consulta: 31 gener 2024].
  4. Druschel, B. A.; Sherman, M. F. (1999). "Disgust sensitivity as a function of the Big Five and gender". Personality and Individual Differences 26
  5. Online, Psicología. «Psicología de las emociones: El asco» (en espanyol europeu), 05-08-2019. [Consulta: 5 febrer 2024].
  6. Tyber, J. M.; Lieberman, D.; Griskevicius, V. (2009). "Microbes, mating, and morality: Individual differences in three functional domains of disgust". Journal of Personality and Social Psychology. 97 (1): 103–22.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fàstic