Ferrohexahidrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFerrohexahidrita
Fórmula químicaFe2+SO₄·6H₂O
EpònimFerrós i hexahidrita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Sofiya, dipòsit de Hg Nikitovka, Central Donbass, Província de Donetsk, Ucraïna
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CB.25
Nickel-Strunz 9a ed.7.CB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/C.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana29.6.8.3
Heys25.10.4
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 10,08Å; b = 7,28Å; c = 24,59Å; β = 98,37°
Colorverd blavós, incolor, blanc, marró clar
Duresa2
Propietats òptiquesbiaxial
Índex de refracciónα = 1,468 nγ = 1,498
Birefringènciaδ = 0,030
Dispersió òpticarelativament feble
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1962
SímbolFhhy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ferrohexahidrita és un mineral de la classe dels sulfats que pertany al grup de l'hexahidrita (MgSO₄·6H₂O), de la qual n'és l'anàleg amb ferro(II), fet pel qual rep el seu nom.

Característiques[modifica]

La ferrohexahidrita és un sulfat de fórmula química Fe2+SO₄·6H₂O. Cristal·litza en el sistema monoclínic en forma estalactites; els cristalls fibrosos o capil·lars poden arribar fins als 6 mm de longitud.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 2.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la ferrohexahidrita pertany a «07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleïta, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, hexahidrita, moorhouseta, nickelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mal·lardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, meta-alunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, rhomboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

La ferrohexahidrita ha estat trobada en gres amb contingut de menes oxidades (Sofiya, Ucraïna) i també com un producte de deshidratació de la melanterita en mostres de perforació (nord-est de Tatarstan, Rússia).[2]

S'han trobat jaciments de ferrohexahidrita a Alemanya, Àustria, els Estats Units, Itàlia, el Japó, Polònia, la República Txeca, Rússia i Ucraïna. A Catalunya, se n'ha trobat a la Santa Creu d'Olorda a la serra de Collserola (Barcelona).[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Ferrohexahydrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 «Ferrohexahydrite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 26 gener 2017].