Gerardus Mercator

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb altres personatges del mateix cognom, vegeu Mercator.
Infotaula de personaGerardus Mercator o Gerhard Kremer

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Gerhardus Mercator Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(nl) Gerard De Kremer Modifica el valor a Wikidata
5 març 1512 Modifica el valor a Wikidata
Rupelmonde (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1594 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Duisburg (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaesglésia del Salvador Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Lovaina
Director de tesiGemma Frisius Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perProjecció de Mercator
Activitat
Camp de treballGeografia, cartografia, matemàtiques, teologia i filosofia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Duisburg (1552–)
Lovaina (–1552) Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócartografia i matemàtiques
OcupadorUniversitat de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGeorgius Macropedius Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJohn Dee Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeBarbara Schellekens
Gertrude Vierlings Modifica el valor a Wikidata
FillsBartholomäus Mercator
 ( )
Rumold Mercator
 ( )
Arnold Mercator
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 2904309 Goodreads character: 995541 Find a Grave: 33535117 Modifica el valor a Wikidata

Gerardus Mercator, nom llatí de Gerhard Kremer, (Rupelmonde, 5 de març del 1512 - Duisburg, 2 o 5 de desembre del 1594)[1] fou un cartògraf flamenc.

Biografia[modifica]

Gerardus va néixer a Rupelmonde (avui integrat a Kruibeke, Flandes oriental), als hospicis de St. Johann, el 5 de març del 1512, d'on Gisbert, germà gran del seu pare, n'era sacerdot. Va ser el setè fill d'Hubert i Emerentia Kremer, humils sabaters i pagesos flamencs del poble de Gangelt, al sud de Flandes. Poques setmanes després de néixer, va tornar a Gangelt amb la seva família, però a causa dels problemes econòmics derivats de la guerra amb França, es van establir a Rupelmonde amb el suport de Gisbert. Va ser aleshores quan, amb set anys, va començar a anar a l'escola on aprengué llatí, religió i aritmètica. En pocs mesos, parlà llatí amb naturalitat.

El deteriorament que anava patint la zona i la influència del seu oncle, va fer que els seus dos germans grans entressin a formar part de la comunitat eclesiàstica. Tal decadència, afegida a la creixent revolució luterana, va fer treballar el seu pare en excés, fent-lo caure en malaltia i posterior mort el 1526~27. Gisbert, el seu oncle, va esdevenir el seu nou tutor.

Prioritzant una bona educació, el 1527 el va enviar a 's-Hertogenbosch amb els germans de la Vida Comuna,[2] una comunitat religiosa existent a Alemanya i als Països Baixos. La seva mare va morir mentre ell era fora, i va ser aleshores que va canviar el seu nom, Gerhard Kremer, per Gerardus Mercator de Rupelmonde, traducció al llatí del seu nom original.

El 1530, Mercator es va matricular en humanitats i filosofia a la Universitat de Lovaina.[3] Va estudiar al castell, una de les quatre facultats que tenia la universitat, on se li va oferir estudiar més en detall les ensenyances artístiques d'Aristòtil. El 1532, va graduar-se i va decidir de no matricular-se en un curs superior. Va marxar de Lovaina volent desafiar la visió d'Aristòtil, però aleshores fou com desafiar la mateixa Església.

Després de graduar-se, Mercator va començar a tenir greus preocupacions per com reconciliar la visió de la creació de l'univers d'Aristòtil amb la de la Bíblia.

"Però quan vaig veure que la versió de Moisès del Gènesi del món no encaixava prou en molts aspectes amb Aristòtil i la resta de filòsofs, vaig començar a tenir dubtes sobre la veritat de tots els filòsofs."[4]

Aquesta frase, escrita per Mercator el 1532, és l'explicació del perquè va decidir abandonar la universitat. Ell no volia ser un filòsof com els que havia estudiat. Durant aquesta crisi religiosa, va viatjar per la regió buscant-ne la solució. Les seves reflexions el van dur a la convicció que la cartografia, assignatura que va tenir a Lovaina, era la ciència que millor podia descriure la creació que va fer Déu de la Terra.

El 1534, va tornar a Lovaina, però aquest cop per fer matemàtiques sota la tutoria de Gemma Frisius, conegut matemàtic i cartògraf, que, quan Mercator va adonar-se que les matemàtiques que aprenia no li eren útils per al seu objectiu, el va assessorar amb multitud de llibres que li van desenvolupar una passió per la geografia i l'astronomia.

"Des de la meva joventut la geografia ha estat per a mi el principal objecte d'estudi. Quan m'hi dedicava, després d'aplicar les consideracions de les ciències naturals i geomètriques, em va agradar, a poc a poc, no només la descripció de la terra, sinó també l'estructura de tota la maquinària del món, els nombrosos elements de la qual no són conegut per ningú fins ara."

Va aprendre l'ofici d'encunyador i fabricant d'instruments de Gaspard Van der Heyden (Gaspar a Myrica). Aleshores, Mercator no sols estava a Lovaina com a alumne, sinó que guanyava una renda constant fent tutories de matemàtiques als estudiants de Lovaina. També guanyava diners dels instruments matemàtics d'extraordinària qualitat que feia.

El 1535-1536, treballant a Lovaina amb Van der Heyde i Frisius, va construir un globus terraqüi. Les tires de paper fetes per al globus van ser impreses amb coure i no amb blocs de fusta com era tradicional, i fou el primer a utilitzar aquest sistema. La feina d'encunyació va ser assignada a Mercator, deixant la geogràfica per a Frisius, i el globus resultant, gràcies a la impressió amb coure, contenia molta més informació que cap altre fet fins aleshores.

El setembre del 1536, es va casar amb Barbara Shelleken, amb qui va tenir sis fills, tres nens i tres nenes. El 1537, treballant amb Van der Heyde, va fer un globus celeste. Mercator i Van der Heyde van aparèixer com a estrets col·laboradors de Frisius, el qual, en l'autoria del globus va posar:

"Gemma Frisius, doctor and mathematician, Gaspard Van der Heyden and Gerard Mercator of Rupelmonde".

Mercator va fer el seu primer mapa el 1537, el qual va ser de Palestina.

"Mercator coneixia Palestina millor que qualsevol lloc fora dels Països Baixos. Havia crescut amb els seus miracles i revelacions. Coneixia la seva història. Palestina havia estat objecte del primer mapa que la majoria de la seva generació havia vist mai. I com els mapes bíblics de la seva infantesa, el seu mostraria la ruta descrita al llibre quart de Moisès."

En el primer mapamundi que va fer va utilitzar una projecció d'Oronce Fine i va ser publicat el 1538. Aquest mapa és especial per ser el primer que representava Amèrica, de les regions del nord a les del sud, i per ser el primer a donar-li a Amèrica del Nord aquest nom.

Va començar a produir mapes de diferents regions amb l'objectiu d'acabar ajuntant-los per fer un mapamundi. Com a part d'aquest projecte, va acabar de fer el mapa d'Europa el 1540. Hi havia molts problemes per fer un mapa del món, ja que, a causa de la incessant exploració que s'estava duent a terme, els mapes quedaven obsolets al cap de ben poc temps. També arribava informació incorrecta de diferents zones, i es donava a qui el fabricava la responsabilitat de decidir quina de les informacions era la correcta. Mercator es va adonar de l'origen d'alguna informació incorrecta; els mariners assumien que si navegaven seguint un punt de la brúixola, arribarien on anaven en línia recta. Però es va adonar que un vaixell seguint el mateix punt en la seva brúixola seguiria una corba anomenada loxodromia, línia de rumb o hèlice esfèrica, una corba estudiada per Pedro Nunes, matemàtic al qual Mercator admirava molt. El nou globus terraqüi produït el 1541 va ser el primer a tenir línies de rumb.

Després de passar uns mesos a la presó per la seva vinculació amb el luteranisme, el 1551 va acabar un globus celeste de la mateixa mida que el del 1541. Les posicions de les estrelles van ser corregides el 1550 utilitzant el model de l'univers de Copèrnic.

Al cap d'un any, es va traslladar a Duisburg, on va obrir un taller de mapes, llibres, globus i instruments matemàtics en vista a la nova universitat que s'anava a construir a la ciutat. El 1554, després d'acabar un mapa d'Europa d'1,6 x 1,3 metres, va establir-lo com el millor fabricant de mapes d'Europa, cosa que li va suposar un augment de vendes i li va permetre anar a viure al barri benestant de Duisburg.

Va donar classes de matemàtiques del 1559 al 1562 en una escola on preparaven els estudiants per entrar a la universitat. El 1564, va fer un mapa de les Illes Britàniques, que va ser requisat com a "mapa catòlic" per a ser usat contra la reina Elisabet I d'Anglaterra, de confessió protestant. El mateix any, va ser nomenat cosmògraf de la cort de Duke Wilhem de Cleve. Va ser durant aquest període que va començar a perfeccionar una nova projecció per als mapes. La projecció Mercator va ser utilitzada per primera vegada per ell mateix el 1569 en un mapa del món de paret que estava repartit en divuit parts. El nom del mapa era: New and more complete representation of the terrestrial globe properly adapted for its use in navigation.

La projecció de Mercator tenia la propietat que les línies de longitud, latitud i rumb apareixen totes com a línies rectes al mapa. També va ser el primer a utilitzar el terme atles com a col·lecció de mapes: "...en honor al Tità, Atles, rei de Mauritània, filòsof, matemàtic i astrònom dotat".[5]

El 1578, va publicar versions actualitzades dels mapes de Ptolemeu com a primera part del seu atles. Aquest continuava amb una sèrie de mapes de França, Alemanya i els Països Baixos. Tot i que el projecte no va ser acabat, va publicar diverses sèries de mapes incloent-hi els Balcans i Grècia.

El 1595, després de tres embòlies, va morir deixant diversos mapes sense acabar. El seu fill es va encarregar d'acabar la feina incompleta.

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «Mercator, Gerardus». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 68. ISBN 8429270043. 
  2. Heinrichs, Ann. Gerardus Mercator: Father of Modern Mapmaking (en anglès). Capstone, 2007, p. 96. ISBN 0756533120. 
  3. Explorers and Exploration (en anglès). vol.6. Marshall Cavendish Corporation, 2005, p. 444. ISBN 0761475419. 
  4. Heinrichs, Ann. Gerardus Mercator: Father of Modern Mapmaking (en anglès). Capstone, 2007, p. 37. ISBN 0756533120. 
  5. Egli Le Gear, Clara. A List of Geographical Atlases in the Library of Congress: Titles 5325-7623 (en anglès). Govt. Print. Off., 1958, p. 5918. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gerardus Mercator