Marvin Minsky

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Marvin Minsky
Marvin Minsky at OLPCb.jpg
Marvin Minsky in 2008
Naixement Marvin Lee Minsky
9 d'agost de 1927 (1927-08-09) (87 anys)
New York City, United States
Alma mater Phillips Academy
Harvard University
Princeton University
Es coneix per Artificial intelligence
Camp científic Cognitive science
Institució MIT
Director de tesi Albert W. Tucker
Estudiants de doctorat Manuel Blum
Daniel Bobrow
David Dalrymple
Carl Hewitt
Danny Hillis
Joel Moses
Bertram Raphael
Gerald Jay Sussman
Ivan Sutherland
Terry Winograd
Patrick Winston
Guardons
Turing Award (1969)
Japan Prize (1990)
IJCAI Award for Research Excellence (1991)
Benjamin Franklin Medal (2001)

Marvin Lee Minsky (nascut el 9 agost 1927) és un científic cognitiu dels Estats Units en el camp de la Intel·ligència artificial (AI), cofundador del laboratori de AI delMassachusetts Institute of Technology, i autor de diversos textos sobre l'AI i filosofia. Va ser el convidat a l'acte de lliurament dels Premis UPC de Ciència-Ficcióde 1991.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Marvin Lee Minsky va néixer a Nova York on va assistir a L'Escola Fieldston i a la Bronx High School of Science. Més tard va assistir a la Phillips Academy a Andover, Massachusetts. Va servir a la Marina dels EUA de 1944 a 1945. Té una llicenciatura en Matemàtiques de la Universitat Harvard (1950) i un doctorat en matemàtiques de la Universitat de Princeton (1954). Ha estat al MIT des de 1958. El 1959 amb John McCarthy va fundar el que avui es coneix com el laboratori de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial del MIT . En l'actualitat ocupa la plaça de Professor Toshiba dels Mitjans de Comunicació i les Ciències en l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

Isaac Asimov descriu a Minsky com una de les dues úniques persones a les que podria admitir com a més intel·ligents que ell, sent l'altre Carl Sagan.[1] Les Invencions de Minsky inclouen el casc amb display (Head-Mounted display) (1963) i el microscopi confocal,[2] predecessor del avui àmpliament utilitzat Confocal laser scanning microscopy). Va desenvolupar, amb Seymour Papert, la primera " tortuga de [Logo [llenguatge de programació | Logo]]". Minsky també va construir, el 1951, El Primer Simulador de Xarxes neuronals, SNARC.

Minsky va escriure el llibre perceptrons (amb Seymour Papert), que es va convertir en l'obra fundacional en l'anàlisi de la xarxa neuronal artificial s. La seva crítica de la recerca poc rigorosa en el camp ha estat indicada com a responsable de la desaparició virtual de la recerca acadèmica en xarxes neuronals artificials durant els anys 70. i contribuint al denominat "hivern de la IA". També va fundar diversos altres models d'IA. El seu llibre "Un marc per a la representació del coneixement" crea un nou paradigma en la programació. Mentre que el seu "perceptrons" és ara més un llibre històric, la teoria dels marcs és d'ús generalitzat. Minsky va ser assessor en la pel·lícula 2001: una odissea de l'espai i és reconegut a la pel·lícula i al llibre.

A la dècada de 1970 en el Laboratori d'Intel·ligència Artificial delMIT, Minsky i Seymour Papert varen començar a desenvolupar el que s'anomena la teoria La societat de la ment. La teoria tracta d'explicar com el que anomenem intel·ligència podria ser un producte de la interacció de les parts no intel·ligents. Minsky diu que la major font d'idees sobre la teoria venia del seu treball en intentar crear una màquina que utilitza un braç robòtic, una càmera de vídeo i un ordinador per construir amb blocs dels nens. El 1986, Minsky va publicar The Society of Mind, un llibre complet sobre la teoria que, a diferència de la majoria dels seus treballs publicats amb anterioritat, va ser escrit per a una audiència general.

El novembre de 2006, Minsky va publicar The Emotion Machine, un llibre que critica moltes teories populars sobre com funciona la ment humana i suggereix les teories alternatives, sovint reemplaçant idees simples amb altres més complexes. Projectes recents del llibre estan disponibles gratuïtament des de la seva pàgina web.

Premis[modifica | modifica el codi]

Minsky va guanyar el Premi Turing el 1969, el Japó premi el 1990, el Premi a l'Excel·lència IJCAI Investigació el 1991, i el Benjamin Franklin Medal de Franklin Institute el 2001 El 2006, va ser inclòs com a membre de la Computer History Museum. El 2011, Minsky va ser inclòs per IEEE Intelligent Systems en el "Hall of Fame d'AI" per les "contribucions significatives en el camp de la intel·ligència artificial i dels sistemes intel·ligents"

Obres seleccionades[modifica | modifica el codi]

 • Neural Nets and the Brain Model Problem, Ph.D. dissertation, Princeton University, 1954. La primera publicació de teories i teoremes sobre l'aprenentatge en les xarxes neuronals, el reforç secundari, emmagatzematge dinàmic circulant i modificacions sinàptiques.
 • Computation: Finite and Infinite Machines, Prentice-Hall, 1967. Un text estàndard en la informàtica.
 • Semantic Information Processing, MIT Press, 1968. Aquesta col·lecció va tenir una forta influència en la moderna lingüística computacional.
 • Perceptrons, with Seymour Papert, MIT Press, 1969 (Enlarged edition, 1988).
 • Artificial Intelligence, with Seymour Papert, Univ. of Oregon Press, 1972. Out of print.
 • Minsky's Frame System Theory, ACM, 1975, TINLAP '75 Workshop on theoretical issues in natural language processing
 • Communication with Alien Intelligence, 1985
 • Robotics, Doubleday, 1986. Editat col·lecció d'assaigs sobre la robòtica, amb introducció i Postscript per Minsky.
 • The Society of Mind, Simon and Schuster, 1987. La primera descripció exhaustiva de la Societat de la teoria de la ment de l'estructura intel·lectual i el desenvolupament. Vegeu tambéThe Society of Mind (CD-ROM version), Voyager, 1996.
 • The Turing Option, with Harry Harrison, Warner Books, New York, 1992.Thriller de ciència-ficció sobre la construcció d'un robot superinteligent l'any 2023.
 • The Emotion Machine[3] Simon and Schuster, November 2006. ISBN 0-7432-7663-9 (book available online on his MIT home page; see below)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Isaac Asimov (1980). In Joy Still Felt: The Autobiography of Isaac Asimov, 1954-1978. Doubleday/Avon. p. 217,302. ISBN 0-380-53025-2.
 2. La patent d'Aparell Microscòpia de Minsky va ser sol·licitada el 1957, i posteriorment es va concedir als EUA amb el nombre 3.013.467 el 1961. Segons la seva biografia publicada a la pàgina web del MIT Media Lab, "El 1956, quan era un Junior Fellow a Harvard, Minsky va inventar i construir el primer microscopi confocal de rastreig, un instrument òptic amb una resolució sense precedents i qualitat d'imatge".
 3. Simon & Schuster: The Emotion Machine: Commonsense Thinking, Artificial Intelligence, and the Future of the Human Mind (Hardcover)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marvin Minsky Modifica l'enllaç a Wikidata

"La societat de la ment"] al MIT OpenCourseWare

 • [Http :/ / www.webofstories.com/people/marvin.minsky/1 Marvin Minsky] li diu a la seva història de vida (vídeo)