Esteve I d'Hongria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sant Esteve d'Hongria)
Infotaula de personaEsteve I

Detall de l'estatua a Esteve I a Esztergom
Nom originalI. (Szent) István (hu)
Biografia
NaixementVajk, batejat com a István (Esteve); I. István, Esteve I d'Hongria «el Sant»
c. 975 Modifica el valor a Wikidata
Esztergom (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 agost 1038 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Szentkirály (Esztergom) (Regne d'Hongria) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Sant Esteve de Székesfehérvár (destruïda al s. XVI); mà dreta a la Catedral de Sant Esteve de Budapest 40° 11′ 1.8″ N, 29° 3′ 43″ E / 40.183833°N,29.06194°E / 40.183833; 29.06194
Rei d'Hongria
1000 – 1038
← cap valor – Pere I d'Hongria → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perPrimer rei canonitzat
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Rei, confessor; Rei apostòlic d'Hongria
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa
Canonització1083 , Roma nomenat per Gregori VII
PelegrinatgeBudapest, Székesfehérvár
Festivitat16 d'agost, des de 1969 (20 d'agost, 1631-87; 2 de setembre, 1687-1969; a Hongria, el 20 d'agost)
IconografiaCom a rei, amb una espasa o un estendard amb la creu a la mà, i una creu
Patró deHongria, reis, contra la mort dels nens; a Hongria: pedrers, maons; Cavallers Crucífers de Sant Esteve Rei
Família
DinastiaÁrpád
CònjugeGisela de Baviera (996 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsEmeric d'Hongria, Otto, Prince of Hungary (en) Tradueix, Hedwig of Hungary (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGéza d'Hongria Modifica el valor a Wikidata  i Sarolt Modifica el valor a Wikidata
GermansGisela d'Hongria, Tuta de Ratisbona, Judit d'Hongria i Muller de Gravril Radomir Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Esteve I d'Hongria o sant Esteve (en hongarès: I. (Szent) István) (en llatí: Sanctus Stephanus) (Esztergom, Pannònia, cap al 969 - Székesfehérvár, Esztergom, 1038) va ser el fundador del Regne d'Hongria i el primer monarca regnant entre el 1000 i el 1038.

Família[modifica]

Era fill de Géza d'Hongria, Fejedelem ('gran príncep magiar') de la dinastia Árpád, i la reina Carlota. Durant el seu regnat, va implantar el cristianisme com a religió oficial i va convertir l'organització tribal dels magiars en un sistema feudal. El papa Gregori VII el va canonitzar el 1083, i és el sant patró d'Hongria. Esteve era rebesnet d'Árpád (aprox. 850-907), líder de la tribu dels magiars que va liderar les tribus a les terres hongareses, convertint-se'n en el primer governant i fundador de la dinastia Árpád.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Árpád d'Hongria
 
 
 
 
 
 
 
8. Zolta d'Hongria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Taksony d'Hongria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Géza d'Hongria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Esteve I d'Hongria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Gyula de Transsilvània
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Carlota
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Esteve es va casar amb la princesa bavaresa Gisela, filla del duc Enric III de Baviera i Gisela de Borgonya. Van tenir tres fills, però només un, Emeric d'Hongria, va arribar a l'edat adulta, però morí l'any 1031 en una cacera. El succeí Pere Orseolo I, el fill de la seva germana.

Hereu[modifica]

Esteve va néixer amb el nom de Vajk al poble d'Estergom. Era fill del gran príncep dels magiars Géza i de la seva reina Carlota (Sarolta). Quan el seu pare volgué apropar-se al cristianisme el feu batejar, segons la llegenda per sant Adalbert de Praga, i rebé el nom d'Esteve (István) en honor del protomàrtir cristià.

Quan Esteve va arribar a l'adolescència, el seu pare va presentar-lo en assemblea com a hereu seu. Aquesta decisió contradeia els usos tribals dels magiars, que establien que el dret de successió corresponia al familiar proper amb més edat del difunt príncep.

Vers l'any 995, Esteve es va casar amb Gisela de Baviera, filla d'Enric II de Baviera. D'aquesta manera, es convertia en germà polític del futur emperador del Sacre Imperi Enric II.

Príncep[modifica]

Després de la mort del seu pare, l'any 997, esclatà un conflicte successori entre Esteve i el seu tiet Koppány, un líder tribal de fe pagana que reclamava els seus drets d'acord amb els costums magiars. Els exèrcits dels dos pretendents es van enfrontar prop de Veszprém i Esteve en sortí victoriós, gràcies en part al contingent enviat pels seus aliats alemanys. Així, Esteve esdevingué Gran príncep dels magiars, tot i que algunes parts d'Hongria encara no l'acceptaven i mantenien els costums tribals i pagans.

Segons la tradició, en agraïment als esforços per la cristianització dels magiars, el papa Silvestre II (amb el consentiment de l'emperador Otó III), hauria enviat una corona d'or a Esteve acompanyada d'una carta reconeixent-lo com a rei cristià d'Hongria. Més tard, es va entendre que aquest fet marcava el reconeixement papal de la constitució d'Hongria com a regne independent del Sacre Imperi. Segons les fonts, la data de la coronació fou o el dia de Nadal de l'any 1000, o l'1 de gener del 1001.

Rei[modifica]

Àtila apareix al controvertit còdex Chronicon Pictum, que cita Esteve com el primer rei dels hongaresos, tot i que també diu que seguia els «vells reis» Àtila i Nimrod.

Un cop coronat, Esteve I va fundar diverses diòcesis (Veszprém, Győr, Kalocsa…), organitzades sota l'arxidiòcesi d'Esztergom, independitzant-se d'aquesta manera del sistema eclesiàstic alemany. També va començar a estructurar el regne en comtats (comitatus, megye) imitant el model franc.

Esteve va intentar acabar amb els costums pagans i reforçar el cristianisme. El seu primer decret ordenava que cada deu pobles havien de construir una església. Va convidar sacerdots al seu regne per tal d'evangelitzar-lo, molts dels quals ocuparen càrrecs de confiança: l'arquebisbe Astrik actuà com a conseller, i el bisbe Gerard Sagredo fou el tutor del seu fill Emeric.

Vers l'any 1003, Esteve va envair Transsilvània, on el seu oncle matern Gyula hi governava com a capitost semiindependent. Esteve la va annexionar al regne convertint-la en la diòciesi de Transsilvània. Durant els anys següents, també ocuparia les terres dels magiars negres a la Transdanúbia, que formarien la diòcesi de Pécs. Finament, es creu que hauria negociat el matrimoni de la seva germana amb Samuel Aba, el capitost de les tribus kabar de la regió de Mátra. Als dominis del seu nou cunyat, Esteve hi va fundar la diòcesi d'Eger.

Esteve tenia intenció de cedir el regne al seu únic fill Emeric i retirar-se a un monestir a fer vida contemplativa, però l'any 1031 Emeric morí en un accident de cacera. Aquesta mort va passar factura a la salut d'Esteve, que perdé el seu vigor. Incapaç de trobar un hereu en qui pogués confiar el regne, va morir sense haver designat successor el dia de l'Assumpció del 1038.

Canonització[modifica]

Poc després de la mort d'Esteve, s'escamparen notícies de curacions miraculoses que tenien lloc a prop de la seva tomba. A petició del rei hongarès Ladislau I, l'any 1083 el papa Gregori VII el va canonitzar juntament amb el seu fill Emeric i el bisbe màrtir Gerard Sagredo (hongarès: Szent Gellért).

En el seu honor, s'aixecà la basílica de Sant Esteve a Budapest, on encara es conserva la seva mà dreta com a relíquia.

És el sant patró d'Hongria, dels reis, dels joves morts, dels paletes i els ciselladors. La seva festivitat se celebra el 16 d'agost, l'endemà de la seva mort, tot i que a Hongria se celebra el 20 d'agost per commemorar el dia en què les seves relíquies van ser traslladades a la ciutat de Buda.

Llegat[modifica]

La seva figura fou utilitzada com a referent polític en un primer moment pels monarques hongaresos i, posteriorment, pel moviment nacionalista d'aquest país durant el segle xix. Tot i que l'autenticitat és discutida, la corona del regne és coneguda com la corona de sant Esteve i és un del símbols nacionals. Es troba exposat al parlament hongarès, a Budapest.

Esteve ha estat un tema recurrent en l'art hongarès, especialment amb el desenvolupament del nacionalisme. La seva preminència queda demostrada per quadres com El baptisme de Vajk (1875) de Gyula Benczúr, o el gran nombre d'estàtues del sant escampades per tot Hongria.

Ludwig van Beethoven va compondre, per encàrrec i com a música incidental per a una obra de teatre, una obertura i diverses peces (marxes, cors, etc.) per a El rei Esteve, que es va estrenar al teatre de Budapest el 1811. L'última òpera del compositor hongarès Ferenc Erkel és István király (El rei Esteve), de 1885.

Iconografia[modifica]

S'acostuma a representar com un rei medieval, coronat amb la Corona de Sant Esteve i portant la creu patriarcal de doble travesser, símbols nacionals d'Hongria que figuren a l'escut del país.

Obresː

Bibliografia[modifica]

Juan FERRANDO ROIG: Iconografía de los santos. Barcelona: Omega, 1950.