Leopold II del Sacre Imperi Romanogermànic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Leopold II, emperador romanogermànic.

Leopold II del Sacre Imperi Romanogermànic (Viena, Sacre Imperi Romanogermànic 1747 - íd. 1792) fou el Rei d'Hongria, Bohèmia i emperador del Sacre Imperi Romanogermànic des de l'any 1790 fins a la seva mort. Anteriorment de ser nomenat emperador fou gran duc de la Toscana des de l'any 1765 fins a l'any 1790.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Fill de l'arxiduquessa Maria Teresa I d'Àustria i de l'emperador Francesc I, nasqué al Palau del Hofburg de Viena el dia 5 de maig de l'any 1747. Leopold era nét per via materna de l'emperador Carles VI i de la princesa Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel i per via paterna del duc Leopold I de Lorena i de la princesa Elisabet Carlota d'Orleans.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

L'any 1764 es casà amb la infanta Maria Lluïsa d'Espanya, filla del rei Carles III d'Espanya i de la princesa Maria Amàlia de Saxònia. A les capitulacions matrimonial firmades el mateix any 1764, la cort vienesa establia la cessió del Gran Ducat de Toscana a Leopold que com a segon fill mascle dels emperadors establia una branca cadet o secundària de la casa d'Habsburg o d'Àustria. La parella que s'establí a Florència tingué quinze fills:

  • SAI l'arxiduc Antoni Víctor d'Àustria, nascut a Poggio Imperiale el 1778 i mort a Viena el 1835.

Títols[modifica | modifica el codi]

Escut d'armes de Lepold II, on es poden veure les armes dels Habsburg i dels Lorena.

Gran Ducat de Toscana[modifica | modifica el codi]

Des de l'any 1765 i fins a l'any 1770 governà el Gran Ducat de Toscana a través d'un Consell de Regència nomenat per la seva mare. L'any 1770 assumí el govern absolut de Toscana i es dedicà a portar a terme nombroses reformes de caràcter il·lustratiu. Portà a terme reformes en la política industrial i en la llibertat personal, féu polítiques agràries destinades a augmentar la productivitat.

Elimina l'exèrcit naval que havia estat mantingut pels Mèdici i així aconseguí ingressos extraordinaris per l'Estat. Malgrat tot, les seves reformes mai foren ben rebudes entre la població de la Toscana, la fredor de la Cort i l'austeritat dels nous monarques no foren acceptats en una població que anhelava l'antic rècord dels grans ducs Medici mecenes d'art.

Emperador del Sacre Imperi[modifica | modifica el codi]

L'any 1790 moria a Viena sense descendència Josep II, emperador romanogermànic. Leopold fou cridat per la Cort vienesa i nomenat emperador amb el nom de Leopold II.

Arribat a Àustria es troba en una situació de descontentament generalitzat tant als dominis belgues com als hongaresos. Leopold començà a fer concessions a uns i altres per tal d'estabilitzar la situació.

El curt regnat de Leopold de tan sols dos anys i les conseqüències de la Revolució Francesa impossibilitaren l'aplicació de les reformes que aplicà a la Toscana durant el seu regnat. A més a més, Leopold acudí en ajuda als reialistes francesos per tal que s'exiliessin a Àustria provocant que aquests conspiressin dia rere dia per provocar una intervenció austríaca a França.

Les intencions de Caterina II de Rússia i de la diplomàcia de Rússia eren clares: preparar l'estat d'opinió suficient per tal que Prússia i Àustria declaressin la guerra a França per tal de restablir la monarquia, ocupats els prussians i els austríacs a França, Caterina hagués eliminat Polònia i ocupat els territoris més septentrionals de l'Imperi Otomà. Leopold observà la tàctica russa i decidí no moure fitxa.

Malgrat que prometé ajudar als reis francesos, Lluís XVI de França i la seva pròpia germana, la reina Maria Antonieta d'Àustria, no pogué evitar la seva mort a París, executats pels revolucionaris.

Al llarg dels dos anys de mandat intentà reforçar la posició austríaca davant de les ànsies expansionistes de França firmant acords tant amb el Regne Unit com amb Prússia. La seva prematura mort fou un cop molt fort per Àustria.


Precedit per:
Francesc I
Gran Duc de Toscana
17651790
Succeït per:
Ferran III de Toscana
Precedit per:
Josep II
Emperador del Sacre Imperi Romanogermànic
Rei de Bohèmia, Hongria i dels Romans
Duc de Milà i Bravant

17901792
Succeït per:
Francesc II
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leopold II del Sacre Imperi Romanogermànic Modifica l'enllaç a Wikidata