Thomas Hobbes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:06, 18 jul 2016 amb l'última edició de Jmrebes (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaThomas Hobbes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 abril 1588 Modifica el valor a Wikidata
Westport (Regne d'Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 desembre 1679 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Hardwick Hall (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaChurch of St John the Baptist, Ault Hucknall (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Oxford - lògica, física (1603–1608)
Magdalen College - Grau en Arts (–1608) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia, legal theory (en) Tradueix, història, ètica i geometria Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolitòleg, historiador, traductor, escriptor, tutor a domicili, polític, filòsof, economista, matemàtic, filòsof del dret Modifica el valor a Wikidata
PeríodeFilosofia del segle XVII Modifica el valor a Wikidata
MovimentFilosofia política, ciències polítiques i legal theory (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
AlumnesWilliam Cavendish, 2nd Earl of Devonshire (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
MecenesCharles Cavendish (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
Cònjugecap valor Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Goodreads author: 10122 Find a Grave: 6903 Project Gutenberg: 1133 Modifica el valor a Wikidata

Thomas Hobbes (Malmesbury, Wiltshire, 5 d'abril del 1588 - Derbyshire, 4 de desembre del 1679) va ser un filòsof anglès, pertanyent a la tradició empirista. Va popularitzar la frase Homo homini lupus est (llatí: l'home és un llop per a l'home), influït per la situació del seu país, immers en la Guerra Civil anglesa, que subratlla la seva visió negativa de les interaccions socials: l'ésser humà en estat natural s'inclina a la guerra de tothom contra tothom (bellum omnium contra omnes), una idea de llarga tradició posterior en l'antropologia filosòfica. És especialment conegut pel seu llibre Leviatan, considerat el primer tractat modern de filosofia política. A més de la seva feina en aquesta branca del pensament, va escriure sobre història, geometria, teologia, ètica, altres aspectes filosòfics i sobre teoria política.

Biografia

Thomas Hobbes va néixer a Malmesbury (Wiltshire), fill d'un clergue de Wesport. El 1603, comença a estudiar al Magdalen Hall de la Universitat d'Oxford, on s'impregna de filosofia escolàstica i de lògica, i on obté el graduat el 1608. Aquell mateix any, va esdevenir preceptor del fill del comte de Devonshire, gràcies al qual s'introdueix en els cercles de la noblesa i intel·lectuals. El 1610, fa el seu primer viatge al continent europeu, on Hobbes s'adona de la important influència que encara té l'escolasticisme en tots els àmbits.

Pensament

Thomas Hobbes és un autor que reflexiona sobre l'origen de la societat. Afirma que l'ésser humà és dolent per natura (Homo homini lupus est: l'home és un llop per a l'home) i, per això, en l'estat natural, l'ésser humà viu en un estat de guerra constant de tothom contra tothom. Entén per 'estat natural' aquella situació hipotètica en la qual l'ésser humà vivia segons la seva natura sense cap mena de limitació per part de l'estat, el qual encara no existia. Els humans consideren que aquesta situació de guerra de tothom contra tothom és insostenible, i per això decideixen de signar un pacte (el pacte social), pel qual renuncien a la seva llibertat i la cedeixen a les mans d'un sobirà, el leviathan (el qual pot ser una persona o una assemblea), que els ha de garantir la pau i l'estabilitat.

Així, llibertat i ordre són totalment incompatibles a causa de la natura pròpia de l'ésser humà i, per això, cal renunciar a la llibertat per poder viure en pau. Cal dir que el sobirà no signa el pacte, i per tant, ell no ha perdut la llibertat, però ha de mantenir en pau l'estat. Aquesta visió política és molt important, ja que per primera vegada es considera que l'origen del poder no és diví, sinó que és el poble qui atorga aquest poder en mans d'un sobirà, que no és més que un representant del poble; s'estableixen així, per part de Hobbes, les bases del liberalisme, sense que se'l pugui considerar, tanmateix, plenament liberal.

Referències

Bibliografia

Enllaços externs