Vés al contingut

Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
754.343 articles
1.119 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Els burgesos de Calais (en francès, Les Bourgeois de Calais) és una escultura que presenta sis burgesos que el 1347, a principis de la Guerra dels Cent Anys (1337-1453), decidiren oferir la seva vida per salvar els habitants de la ciutat francesa assetjada de Calais. L'escultor Auguste Rodin rebé el 1885 l'encàrrec de realitzar una escultura commemorativa dels burgesos. Després de gairebé quatre anys de disseny conceptual, l'escultura fou creada el 1888, i després d'alguns canvis de situació, el monument fou inaugurat el 1895. Eugeni d'Ors descrigué l'escultura com "[…] els burgesos de Calais, figures gairebé grotesques que [tanmateix] embelleixen l'ànima de la ciutat […]". Actualment, existeixen còpies d'aquesta cèlebre obra arreu del món. - Vegeu informació sobre la imatge

Els burgesos de Calais

Els burgesos de Calais (en francès, Les Bourgeois de Calais) és una escultura que presenta sis burgesos que el 1347, a principis de la Guerra dels Cent Anys (1337-1453), decidiren oferir la seva vida per salvar els habitants de la ciutat francesa assetjada de Calais. L'escultor Auguste Rodin rebé el 1885 l'encàrrec de realitzar una escultura commemorativa dels burgesos. Després de gairebé quatre anys de disseny conceptual, l'escultura fou creada el 1888, i després d'alguns canvis de situació, el monument fou inaugurat el 1895. Eugeni d'Ors descrigué l'escultura com "[…] els burgesos de Calais, figures gairebé grotesques que [tanmateix] embelleixen l'ànima de la ciutat […]". Actualment, existeixen còpies d'aquesta cèlebre obra arreu del món.



Imatge del dia
Fotografia de Fobos, un dels dos satèl·lits de Mart, feta per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter. - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Fotografia de Fobos, un dels dos satèl·lits de Mart, feta per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter.

Projecte destacat
Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10 000

Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)



25 de juny

Julian Assange surt de presó després d'arribar a un acord amb el Departament de Justícia dels Estats Units pel cas WikiLeaks.


21 de juny

Una història és una pedra llançada al riu, de Mònica Batet, guanya la 53a edició del Premi Crexells de novel·la, que atorga l'Ateneu Barcelonès.


20 de juny

Imanol Pradales, del Partit Nacionalista Basc, assumeix el càrrec de lehendakari arran de la victòria del partit en les eleccions autonòmiques.


18 de juny

La tecnològica Nvidia esdevé l'empresa amb major valor borsari del món en arribar als 3,3 bilions de dòlars.



Assange durant la seva estada a l'ambaixada equatoriana a Londres (2014)


Tendències


Avui fa 20 anys
Avui fa 40 anys
Moren Michel Foucault, filòsof francès (n. 1926), i Rosa Szücs i del Olmo, fotògrafa catalana (n. 1911).
Avui fa 100 anys
Neix José Ignacio San Martín, coronel de l'Exèrcit de Terra espanyol participant en el cop d'estat del 23 de febrer de 1981 (m. 2004), el mateix dia que mor Valentina Serova, compositora russa d'ascendència germano-jueva (n. 1846).
Avui fa 110 anys
Neix Maria Lluïsa Oliveras i Andreu, atleta catalana, pionera de l'atletisme català (m. 2000).
Avui fa 200 anys
Neix William Thomson, conegut com a Lord Kelvin, físic, matemàtic i enginyer britànic (m. 1907).
Avui fa 325 anys
Neix Marie-Thérèse Rodet Geoffrin, escriptora i salonnière francesa, figura destacada de la Il·lustració (m. 1777).