Days of Heaven

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDays of Heaven
Fitxa
DireccióTerrence Malick Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBert Schneider Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJack Fisk Modifica el valor a Wikidata
GuióTerrence Malick Modifica el valor a Wikidata
MúsicaEnnio Morricone Modifica el valor a Wikidata
FotografiaNéstor Almendros Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeBilly Weber Modifica el valor a Wikidata
ProductoraParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena13 setembre 1978 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min i 91 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
italià Modifica el valor a Wikidata
RodatgeAlberta Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format1.85:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost3.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació3.446.749 $ (Estats Units d'Amèrica)
3.660.880 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema romàntic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTexas Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0077405 Filmaffinity: 676866 Allocine: 6425 Rottentomatoes: m/days_of_heaven Letterboxd: days-of-heaven Mojo: daysofheaven Allmovie: v12659 TCM: 4511 Metacritic: movie/days-of-heaven TV.com: movies/days-of-heaven AFI: 56267 TMDB.org: 16642 Modifica el valor a Wikidata
Terrence Malick, director de la pel·lícula, en el set de rodatge.

Days of Heaven és una pel·lícula nord-americana estrenada el 1978. Fou escrita i dirigida per Terrence Malick i protagonitzada per Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard i Linda Manz. És considerada un pel·lícula dramàtica i romàntica.

La pel·lícula, explicada en veu en off pel personatge de Linda, conta la història d'un triangle amorós entre Abby, un terratinent ric amb el qui es va casar, i el seu nuvi, qui la va animar a casar-se per així aconseguir la seva fortuna. Amb aquesta pel·lícula Malick aprofundeix en el seu estil, al mateix temps que s'allunya per complet dels cànons comercials, la qual cosa el convertí en un dels màxims representants del cinema independent nord-americà. Days of Heaven passà a ser una de les pel·lícules més aclamades de la dècada del 70.[1]

El 2007, la pel·lícula va ser considerada «cultural, històrica i estèticament significativa» per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i seleccionada per a la seva preservació en el National Film Registry.[2]

Argument[modifica]

El 1916, Bill (Richard Gere), la seva germana Linda (Linda Manz) i la seva núvia Abby (Brooke Adams) viatgen al Mango de Texas per treballar en la collita d'un ric terratinent. Amb la finalitat d'evitar xafarderies, Bill i Abby es fan passar per germans.

Després de sentir que el jove terratinent (Sam Shepard) pateix d'una malaltia que acabarà amb la seva vida en el termini d'un any, Bill convenç Abby perquè es casi amb el terratinent i aprofitar-se així de la seva fortuna. Les circumstàncies fan que les coses no surtin com tenien previstes, Bill ha d'abandonar l'explotació i, després de diverses vicissituds i es produeix un final tràgic.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

En el Festival de Cannes de 1979, Malick va rebre el premi a el millor director.[3]

En el 51è lliurament dels Premis Óscar el 1979, la pel·lícula va guanyar l'Óscar per millor fotografia (Néstor Almendros) i va estar nominada a quatre premis, inclosos el de millor vestuari, millor banda sonora original i millor so.[4]

Referències[modifica]

  1. «A New Digital Restoration of Days of Heaven». British Film Institute. [Consulta: 20 febrer 2017]. "[Days of Heaven és àmpliament aclamada com una fita del cinema dels anys 70, així com una de les pel·lícules més grans feta mai, [...]"
  2. «U.S. National Film Registry Titles» (en anglès). Arxivat de l'original el 12 d'octubre de 2007. [Consulta: 18 juny 2009].
  3. «Sweeping Cannes» (en anglès). Time. Time Inc., 04-06-1979. Arxivat de l'original el 16 de desembre de 2008. [Consulta: 8 octubre 2019].
  4. «The 51st Academy Awards (1979) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arxivat de l'original el 2020-01-20. [Consulta: 8 octubre 2019].