101 dàlmates: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot afegeix: fa:صد و یک سگ خالدار
m r2.7.1) (Robot afegeix: tr:101 Dalmaçyalı (film, 1961)
Línia 75: Línia 75:
[[sv:Pongo och de 101 dalmatinerna]]
[[sv:Pongo och de 101 dalmatinerna]]
[[sw:One Hundred and One Dalmatians]]
[[sw:One Hundred and One Dalmatians]]
[[tr:101 Dalmaçyalı (film, 1961)]]
[[vi:One Hundred and One Dalmatians]]
[[vi:One Hundred and One Dalmatians]]
[[zh:101忠狗]]
[[zh:101忠狗]]

Revisió del 02:13, 24 feb 2013

Infotaula de pel·lícula101 dàlmates
One Hundred and One Dalmatians
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióClyde Geronimi
Wolfgang Reitherman
Hamilton Luske
Protagonistes
Rod Taylor (Pongo)
Cate Bauer (Perdita)
Betty Lou Gerson (Cruella De Vil)
Ben Wright (Roger)
Lisa Davis (Anita)
Director artísticKen Anderson Modifica el valor a Wikidata
ProduccióWalt Disney
Dissenyador de produccióKen Anderson Modifica el valor a Wikidata
GuióDodie Smith (escriptora), Bill Peet
MúsicaGeorge Bruns
Mel Leven
MuntatgeDonald Halliday i Roy Brewer Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWalt Disney Pictures
DistribuïdorBuena Vista Pictures
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1961
Durada1h 18 minuts
Idioma originalAnglès
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost$4 milions
Recaptació$215.880.014
Descripció
Basat en101 dàlmates Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema musical, comèdia, cinema d'aventures, cinema de ficció criminal, animació tradicional, drama, pel·lícula basada en una obra literària i cinema fantàstic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAG Modifica el valor a Wikidata
Temasegrest Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatroba de pell i televisió Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1950 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

Lloc webmovies.disney.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0055254 Filmaffinity: 260441 Allocine: 2530 Rottentomatoes: m/101_dalmatians Letterboxd: one-hundred-and-one-dalmatians Mojo: 101dalmations Allmovie: v104843 TCM: 85682 Metacritic: movie/101-dalmatians-1961 AFI: 23705 TMDB.org: 12230 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Pel·lícules de Walt Disney Animation Studios Modifica el valor a Wikidata

101 dàlmates (en anglès: One Hundred and One Dalmatians) és la dissetena pel·lícula animada de Walt Disney Pictures. Dirigida per Clyde Geronimi, Hamilton Luske i Wolfgang Reitherman, produïda per Walt Disney i basada en la història anglesa, The One Hundred and One Dalmatians de Dodie Smith, la pel·lícula fou produïda per Walt Disney Productions i llançada als Estats Units el 25 de gener de 1961. La pel·lícula narra la història de Pongo, un gos dàlmata que forma una familia amb Perdy, una gossa de classe de la seva mateixa raça, al mateix temps unint als seus dos amos, Roger i Anita. Poc després, la parella canina porta al món a un grup de 15 cadells que es converteixen en l'objectiu de la malvada Cruella De Vil ja que amb ells tindrà els 99 que vol per a fer dels gossets munts d'abrics de pell.

Argument

Pongo i Roger són dos solters que viuen en un petit apartament d'un carrer de Londres. Pongo va jutjar que ja era hora que els dos busquéssin parella. Treu el cap per la finestra i veu per primera vegada Anita i a Perdita. Li va semblar bona oportunitat, va avançar el rellotge a les 5:00pm i van sortir al parc on les van conèixer i després es van casar. Al poc temps es van mudar a una nova casa però tot els dies eren visitats per Cruella De Vil, qui anhelava el naixement dels cadells de la parella canina. Els cadells van néixer una nit plujosa, Cruella ve i tracta de comprar-los però no accedeixen pel que ella es va disgustada prometent venjar-se.

I així va ser, que una tarda quan les dues parelles van sortir al parc, van deixar als cadells amb Nanny. Més tard es presenten dos homes molt estranys que entren a la casa i es roben als cadells. Això preocupa molt a Pongo i a Perdita i els humans van iniciar la seva investigació, sense trobar gens. Entonce Pongo i Perdy surten de la seva casa a la recerca dels seus fills amb l'ajuda de l'udol nocturn, arribant al lloc de custòdia i salvant-los i llevandose amb si a 84 cadells més que tenia Cruella per fer els seus abrics de pell de dálmata. Així doncs decideixen tornar a casa, travessant un riu congelat, arribant a una granja i després a un petit poble on escapen de Cruella coberts de sutge per semblar pagesos i es van anar en un camió, però Cruella els perseguia en el seu acte, fins que el xoc entre el seu acte i el camion dels dos malosos, aconsegueixo detenir-la. Aconsegueixen arribar a Londres sans i estalvis, ara eren 101 dálmatas. Roger i Anita decideixen comprar una casa més gran i escriu una nova cançó a part de la de Cruella De Vil.

Enllaços externs

Plantilla:Link FA