Google Chrome OS

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariGoogle Chrome OS
Google Chrome logo with wordmark (2015).svg
Chromium OS (updated).png
Desenvolupador(s) Google
Família de SO Unix-like
Versió inicial 15 juny 2011
Versió estable

66.0.3359.158

/ 8 maig 2018; fa 18 mesos (2018-05-08)
Estat actual Preinstal·lat als Chromebooks, Chromeboxes, Chromebits, Chromebase
Escrit en C++
Plataforma x86, x86-64 i ARM
Tipus de nucli Monolític (Linux)[1]
IGU Basat en WIMP del navegador web
Mètode d'actualització Internet
Tipus distribució GNU/Linux
Llicència Condicions del servei de Google Chrome OS[2]
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Google Chrome OS és un projecte dut a terme per la companyia Google per desenvolupar un sistema operatiu basat en web. A través del seu blog oficial, Google va anunciar el 7 de juliol del 2009 que Google Chrome OS serà un sistema realitzat partint de codi obert (Linux) i orientat inicialment per a netbooks, estant disponible en la segona meitat de 2010.[3] Funcionarà sobre microprocessadors Intel x86 o Advanced RISC Machines.

La companyia Google ha declarat que el codi font del projecte Google Chrome OS serà alliberat el 2009.[Cal actualitzar] Encara que el sistema es basa en un kernel Linux, tindrà un gestor de finestres propi de Google, en lloc de l'estàndard X Window System utilitzat en la majoria de distribucions Linux d'escriptori. Google planeja incorporar la col·laboració de la comunitat de programari lliure per ajudar en el desenvolupament del projecte.

Arquitectura[modifica]

Google planeja moure gran part de la interfície d'usuari des d'un entorn d'escriptori cap a la World Wide Web. De fet, Google es refereix al seu projecte Chrome OS com una extensió natural del navegador Chrome. En altres declaracions per a una audiència de desenvolupadors, Google emfatitza que la web és la plataforma, destacant que les aplicacions basades en web funcionaran a Chrome i viceversa.

També comptarà amb una arquitectura de seguretat actualitzada. Google emfatitza el fet que Chrome no sofrirà virus, programari maliciós, o actualitzacions de seguretat. A causa que molts sistemes operatius actuals van ser dissenyats en èpoques en les quals Internet no era predominant, Chrome es dissenya tenint molt en compte això, eliminant riscs de seguretat comuns arrelats.

Relació amb el sistema operatiu Android[modifica]

Chrome OS és un projecte independent separat del sistema operatiu Android, el qual va ser dissenyat principalment per al seu ús en smartphones. El nou Chrome OS s'enfoca cap a usuaris que passen la major part del seu temps a Internet.

Empreses implicades[modifica]

Google està treballant amb nombroses empreses per dissenyar i construir dispositius que suportin Chrome OS. Entre la llista d'empreses destaquen Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments i Toshiba.[4]

Referències[modifica]

  1. «Kernel Design: Background, Upgrades». Google. [Consulta: 7 setembre 2011].
  2. Google. «Google Chrome OS Terms of Service». [Consulta: 5 setembre 2012].
  3. Pichai, Sundar; Upson, Linus. «Introducing the Google Chrome OS». Google, 08-07-2009.
  4. Pichai, Sundar; Upson, Linus. «Google Chrome OS - FAQ». Google, 08-07-2009.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Google Chrome OS