Google Chrome OS

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Google Chrome OS
Empresa / Desenvolupador Google
Família de SO Unix
Estat actual En desenvolupament (codi per a desenvolupadors publicat)
Tipus de codi Programari lliure
Plataformes suportades x86, ARM
Tipus de nucli Monolític
Modifica dades a Wikidata

Google Chrome OS és un projecte dut a terme per la companyia Google per desenvolupar un sistema operatiu basat en web. A través del seu blog oficial, Google va anunciar el 7 de juliol del 2009 que Google Chrome OS serà un sistema realitzat partint de codi obert (Linux) i orientat inicialment per a netbooks, estant disponible en la segona meitat de 2010.[1] Funcionarà sobre microprocessadors Intel x86 o Advanced RISC Machines.

La companyia Google ha declarat que el codi font del projecte Google Chrome OS serà alliberat a finals de 2009. Encara que el sistema es basa en un kernel Linux, tindrà un gestor de finestres propi de Google, en lloc de l'estàndard X Window System utilitzat en la majoria de distribucions Linux d'escriptori. Google planeja incorporar la col·laboració de la comunitat de programari lliure per ajudar en el desenvolupament del projecte.

Arquitectura[modifica | modifica el codi]

Google planeja moure gran part de la interfície d'usuari des d'un entorn d'escriptori cap a la World Wide Web. De fet, Google es refereix al seu projecte Chrome OS com una extensió natural del navegador Chrome. En altres declaracions per a una audiència de desenvolupadors, Google emfatitza que la web és la plataforma, destacant que les aplicacions basades en web funcionaran a Chrome i viceversa.

També comptarà amb una arquitectura de seguretat actualitzada. Google emfatitza el fet que Chrome no sofrirà virus, programari maliciós, o actualitzacions de seguretat. A causa que molts sistemes operatius actuals van ser dissenyats en èpoques en les quals Internet no era predominant, Chrome es dissenya tenint molt en compte això, eliminant riscs de seguretat comuns arrelats.

Relació amb el sistema operatiu Android[modifica | modifica el codi]

Chrome OS és un projecte independent separat del sistema operatiu Android, el qual va ser dissenyat principalment per al seu ús en smartphones. El nou Chrome OS s'enfoca cap a usuaris que passen la major part del seu temps a Internet.

Empreses implicades[modifica | modifica el codi]

Google està treballant amb nombroses empreses per dissenyar i construir dispositius que suportin Chrome OS. Entre la llista d'empreses destaquen Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments i Toshiba.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Google Chrome OS Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Sundar Pichai, VP Product Management and Linus Upson, Engineering Director, Google (2009-07-08). «Official Google Blog: Introducing the Google Chrome OS». Google
  2. Sundar Pichai, VP Product Management and Linus Upson, Engineering Director, Google (2009-07-08). «Google Chrome OS - FAQ». Google