Línia Tarragona-Reus-Lleida

(S'ha redirigit des de: Línia 230 del ADIF)
Infotaula xarxa de transportsLínia Tarragona-Reus-Lleida
Tarragona - bif. Lleida
41° 06′ 40″ N, 1° 15′ 12″ E / 41.111212°N,1.253417°E / 41.111212; 1.25341741° 36′ 54″ N, 0° 38′ 36″ E / 41.614915°N,0.643249°E / 41.614915; 0.643249
PropietatAdif
Dades tècniques
Ample ferroviari1.668 mm
Enllaç amb:
Mapa línia Tarragona-Reus-Lleida
Línia Barcelona-Martorell-Vilafranca-Tarragona
Tarragona
Riu Francolí
Línia Tarragona-Tortosa
Vila-seca
Línia Roda de Barà - Reus
Reus
Línia Reus-Casp
La Selva del Camp
Alcover
Riu Francolí
Línia Barcelona-Vilanova-Valls
La Plana - Picamoixons
La Riba
Vilaverd
Montblanc
L'Espluga de Francolí
Vimbodí
Vinaixa
La Floresta
Les Borges Blanques
Juneda
direcció Tarragona
Canviador d'ample
Puigverd de Lleida
ramal per fora Lleida
Línia Barcelona-Manresa-Cervera-Lleida-Almacelles
Línia Lleida - la Pobla de Segur
Riu Segre
Lleida-Pirineus
Línia de Saragossa

La línia Tarragona-Reus-Lleida és una línia de ferrocarril catalana propietat de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) que connecta Tarragona amb Lleida travessant el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i la plana de Lleida. La línia comença a l'estació de Tarragona i acabava a l'estació de Lleida.

La línia és d'ample ibèric i doble via i els serveis que transcorren per la línia són de rodalia, regional i/o mercaderia. Actualment la major part de la línia transcorre paral·lela o a prop de la LAV Madrid-Barcelona.

Característiques generals[modifica]

Placa commemoratiu del 125è aniversari de la línia el 1981

Aquesta línia parteix de l'estació de Tarragona on finalitza la Línia Barcelona-Martorell-Vilafranca-Tarragona i en sortir de la ciutat de Tarragona es bifurca de la línia Tarragona-Tortosa. A Reus enllaça amb la línia Reus-Casp i l'antiga línia Roda de Barà - Reus. Abans d'arribar a l'estació de la Plana - Picamoixons, la línia Barcelona-Vilanova-Valls s'uneix a la de Tarragona-Lleida. Finalment a Lleida conflueix amb les línies de Barcelona-Manresa-Lleida, Lleida - la Pobla de Segur i la LAV Madrid-Barcelona.

Serveis ferroviaris[modifica]

Per aquesta línia hi circulen trens de llarga distància i trens de mitjana distància com les línies R15 i Ca6 des de Tarragona fins a Reus per enllaçar amb la línia Reus-Casp; i la línia R14 via Reus en tot el tram de la línia i la línia R13 via Valls en el tram Picamoixons-Lleida, ambdós venen de Barcelona i es dirigeixen a Lleida. També hi circulen els tren de la línia RT1 de Rodalies de Tarragona

Història[modifica]

La línia fou construïda per la Companyia del Ferrocarril de Lleida a Reus i Tarragona. El primer tram que s'inaugurà fou el de Tarragona-Reus el 1856.

Vegeu també[modifica]