Línia Ripoll-Puigcerdà

(S'ha redirigit des de: Línia Ripoll-Puigccerdà)
Infotaula xarxa de transportsLínia Ripoll-Puigcerdà
Ripoll - la Tor de Querol
42° 11′ 36″ N, 2° 11′ 52″ E / 42.193438°N,2.197861°E / 42.193438; 2.19786142° 27′ 32″ N, 1° 54′ 15″ E / 42.458939°N,1.904158°E / 42.458939; 1.904158
PropietatAdif
Dades tècniques
Ample ferroviari1.668 mm
Enllaç amb:
Mapa línia Ripoll-Puigcerdà
direcció Tolosa
La Tor de Querol Tren groc
frontera francesa — direcció Conflent
Interrupció de la vía francesa
Puigcerdà
Ascensor inclinat
direcciò centro
Queixans (abandonada)
Urtx-Alp
la Molina
túnel de Toses
Toses
túnel de Cargol
Planoles
Cremallera de Núriadirecció Núria
Ribes de Freser
Aigües de Ribes (abandonada)
Campdevànol
direcció Sant Joan de les Abadesses
Ripoll
direcció Vic i Barcelona

La línia Ripoll-Puigcerdà o Ferrocarril Transpirinenc és una línia de ferrocarril catalana propietat de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) que connecta Ripoll amb Puigcerdà i la Tor de Querol travessant la vall de Ribes. La línia comença a l'antiga bifurcació de la línia de Sant Joan de les Abadesses i acaba a la Tor de Querol, poc després de creuar la frontera hispanofrancesa.

La línia és d'ample ibèric i via única i els serveis que transcorren per la línia són de rodalia o regionals cadenciats.

Característiques generals[modifica]

Serveis ferroviaris[modifica]

Actualment circulen per aquesta línia serveis de rodalia de Rodalies de Catalunya, en concret la línia R3 que connecta l'Hospitalet de Llobregat amb Vic amb serveis de rodalia i Puigcerdà o la Tor de Querol amb serveis de regionals cadenciats, sota la mateixa denominació R3.

Serveis que transcorren per la línia
Servei Terminal servei Inici línia Fi línia Terminal servei
l'Hospitalet de Llobregat Ripoll França la Tor de Querol
Es marca l'inici i principi de la línia i la terminal del servei, fora o dins de la línia.

Història[modifica]

A diferència de la línia de Sant Joan que va néixer per transportar carbó, la línia de Puigcerdà era una línia internacional a l'enllaçar a Puigcerdà i la Tor amb la xarxa francesa de ferrocarrils,[1] fins i tot es va plantejar la conversió de la línia a ample internacional. Tot i que hi ha un ramal d'ample internacional fins a l'estació de Puigcerdà, aquest no es fa servir i la connexió amb la xarxa francesa actualment sempre és a la Tor de Querol.

L'important desnivell d'aquesta línia ferroviària va requerir la construcció exclusiva d'una sèrie de locomotores, la 1000,[2] tan bon punt es va electrificar, el 1929.

No va ser fins a l'any 1922 que es va inaugurar la línea del ferrocarril, amb diversos trams construïts per l'empresa Cubiertas y Tejados, fundada el 1916 pel Víctor Messa Arnau, que tenia arrels cerdanes.

La connexió entre Puigcerdà i l'estació de La Tor de Querol-Enveitg no es realitzà fins al 1929.[3] Juntament amb la internacionalització de la línia, s'hi dugueren a terme els treballs d'electrificació, la qual cosa permeté la comunicació de viatgers i l'augment de transaccions comercials entre ambdós països. Així doncs, l'estació de La Tor de Querol es convertí en una estació on es reuneixen tres amples de via diferents: l'ample ibèric, l'ample internacional i el tercer raïl, inspirat en el metro de París.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Línia Ripoll-Puigcerdà

Referències[modifica]

  1. Domènech i Surinyach, Jordi. El ferrocarril Transpirinenc. Evolució i propostes de futur (Tesi). Universitat Politècnica de Catalunya, 2015-10. 
  2. Casas, Jordi. «En línia recta fins a Tolosa i París - 07 juny 2021», 08-09-2021. [Consulta: 2 febrer 2024].
  3. Gay, Josep Víctor «Ripoll-Puigcerdà, un futur incert». Revista de Girona, novembre-desembre 1997, pàg. 16-17.