La Alarma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Alarma
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici17 agost 1901 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització23 novembre 1901 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Ideologiaanarquisme Modifica el valor a Wikidata

La Alarma va ser un periòdic escrit en castellà d'ideologia anarquista que es va publicar a Reus l'any 1901.[1]

Història[modifica]

Segons l'historiador de la premsa reusenca Francesc Gras i Elies, el director n'era Josep Medico i Soto «obrero hijo de un pueblo de la Ribera de Ebro domiciliado en Reus».[2] El primer número va sortir el 17 d'agost de 1901 i el setè (i últim conegut) el 23 de novembre d'aquell any. Al número 1 defineix la seva ideologia: «Somos trabajadores que sin pretensión alguna, inauguramos nuestra campaña en la prensa con el único deseo de batallar con ánimo para que el obrero y la humanidad puedan llegar a la plenitud de sus derechos; esto es, la emancipación de toda opresión y de todas las preocupaciones sociales».[3]

Hi col·laboraven diversos anarquistes de l'estat espanyol, i de manera freqüent José Alarcón i A. López Rodrigo, de València. També hi col·laborava Teobaldo Nieva, que ja havia publicat articles ideològics a la revista anarquista barcelonina Acracia. Tenia diverses seccions: Varia, de notícies en general, Misceláneas, Movimiento obrero, Correspondencias i Preludios sociales, que eren notícies de les lluites i de les victòries obreres. El número 6 (17 de novembre) havia de ser un extraordinari dedicat als màrtirs de Chicago, però no va ser així. Al número 7 va afegir el lema Sociologia - Solidaridad.

Aspectes tècnics[modifica]

Del número 3 al número 5 portava la indicació de «Publicación quincenal». Tenia quatre pàgines, excepte el número 7 que en tenia vuit. Imprès a tres columnes, el 7 en tenia dues. L'impressor era la Impremta de Les Circumstàncies al carrer de l'Estrella núm. 12, que publicava també el periòdic amb aquest nom. Als números 1 i 2 el títol apareix entre gravats. A partir del 3 canvia el disseny de la capçalera, i és tipogràfica. El paper era de molt mala qualitat. Les dimensions van variar, i el preu era de 5 cèntims el número.

La Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus conserva els set números, i seria l'únic repositori que té la col·lecció completa.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 La Alarma. Reus: s.n., 1901. 
  2. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tip. de F. Arís e Hijo, 1904, p. 53. 
  3. "Nuestro fin". núm. 1, p. 1

Bibliografia[modifica]