Nombre de Lundquist

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nombre de Lundquist és un nombre adimensional utilitzat en la mecànica de fluids i, més precisament, en magnetohidrodinàmica i en la física del plasma. S'utilitza per caracteritzar les ones d'Alfvén unidireccionals.[1] Correspon a la relació de la velocitat d'Alfvén a la velocitat de difusió resistiva.[2]

Aquest nombre porta el nom del físic suec Stig A. S. Lundquist.[3] També s'utilitza el símbol per a representar aquest nombre a la literatura científica.

Definició[modifica]

El nombre de Lundquist es defineix

amb :

Els nombres de Lundquist alts indiquen plasmes altament conductors, mentre que els nombres de Lundquist baixos indiquen més plasmes resistius. Els experiments amb plasma de laboratori solen tenir nombres de Lundquist entre , mentre que en situacions astrofísiques el nombre de Lundquist pot ser més gran que . Les consideracions del nombre de Lundquist són especialment importants en la reconnexió magnètica.

Referències[modifica]

  1. Hall, Carl W. Laws and Models: Science, Engineering and Technology (en anglès). Boca Raton: CRC Press, 2000. ISBN 8449320186. 
  2. Boyd, T.J.; Sanderson, J.J.. The Physics of Plasma (en anglès). Cambridge University Press, 2003, p. 140. ISBN 0521459125. 
  3. Massey, Bernard Stanford. Measures in science and engineering : their expression, relation and interpretation (en anglès). Ellis Horwood Limited, 1986. ISBN 0853126070. 

Bibliografia[modifica]

  • Priest, Eric; Forbes, Terry «Magnetic Reconnection» (PDF) (en anglès). Cambridge University Press, 2000.

Vegeu també[modifica]