Nombre de Graetz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nombre de Graetz és un nombre adimensional utilitzat en la transferència tèrmica. Proporciona la relació entre la capacitat tèrmica d'un fluid i la calor transmesa per conducció.[1][2][3]

Aquest nombre porta el nom del físic alemany Leo Graetz.

Càlcul[modifica]

Es defineix de la manera següent:

on:


El nombre de Graetz també es pot definir com:[4]

on

Quan s'utilitza en càlculs de transferència de massa, el nombre de Prandtl es substitueix pel nombre de Schmidt , que expressa el quocient entre la difusivitat de la quantitat de moviment i la difusivitat de la massa.

Límits[modifica]

Per a materials d'alta temperatura, aquest nombre encara s'aplica a la lava volcànica, però els models i els experiments fets per preparar la construcció de recuperadors de corium han demostrat que no és vàlid per al cas del corium que pugui formar-se al nucli del reactor en cas de pèrdua accidental de les capacitats de refrigeració.[5]

Referències[modifica]

  1. Hall, Carl W. Laws and Models: Science, Engineering and Technology (en anglès). Boca Raton: CRC Press, 2000. ISBN 8449320186. 
  2. Stanford Massey, Bernard. Measures in science and engineering: their expression, relation and interpretation (en anglès). Ellis Horwood Limited, 1986 (Mathematics and its Applications). ISBN 0853126070. 
  3. Shah, R. K; Sekulic, D. P.. Fundamentals of Heat Exchanger Design (en anglès). John Wiley and Sons, 2003. 
  4. Nellis, G; Klein, S. Heat Transfer (en anglès), 2009. 
  5. Christophe Journeau, enginyer d'art i fabricació, expert sènior a la Comissió d'Energia Atòmica (2006), L'étalement du corium : Hydrodynamique, rhéologie et solidification d'un bain d'oxydes à haute température. Tesi doctoral en mecànica i energètica, recolzada el 21 de juny de 2006 (Vegeu la conclusió de la tesi a les pàgines 167/172) - PubliCEA (francès)

Vegeu també[modifica]