Nombre de capil·lar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Nombre de capil·laritat.

El nombre de capil·lar és un nombre adimensional que s'utilitza en la mecànica de fluids. Representa la relació entre les forces viscoses i la tensió superficial que actuen a través d'una interfície entre un líquid i un gas o entre dos líquids immiscibles; per exemple, una bombolla d'aire en un flux líquid tendeix a deformar-se per la fricció del flux del líquid a causa dels efectes de la viscositat, però les forces de tensió superficial tendeixen a minimitzar la superfície. També s'utilitza per caracteritzar l'atomització dels líquids.[1]

Es defineix de la següent manera :

on :

Per als nombres de capil·lar baixos (menor de 10-5, com a regla general), el flux dels medis porosos està dominat per les forces capil·lars,[2] mentre que per a nombres de capil·lar alts, les forces capil·lars són insignificants en comparació amb les forces viscoses.

Referències[modifica]

  1. Bernard Stanford Massey. Measures in science and engineering: their expression, relation and interpretation (en anglès). Chichester: Ellis Horwood Limited, 1986 (Mathematics and its Applications). ISBN 978-0-85312-607-2. LCCN 86000267. 
  2. Ding, M; Kantzas, A. Capillary number correlations for gas-liquid systems (en anglès), 2004.