Nombre de Hagen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nombre de Hagen és un nombre adimensional utilitzat en càlculs de flux forçat. És l'equivalent de flux forçat del nombre de Grashof i va rebre el seu nom de l'enginyer hidràulic alemany G. H. L. Hagen.

Es defineix com:

on:

Per convecció natural

per tant, el número de Hagen coincideix amb el nombre de Grashof.

Awad:[1] va presentar el nombre de Hagen vers el nombre de Bejan. Tot i que el seu significat físic no és el mateix, perquè el primer representa el gradient de pressió adimensional mentre que el segon representa la caiguda de pressió sense dimensió, va mostrar que el nombre de Hagen coincideix amb el nombre de Bejan en els casos en què la longitud característica (l) és igual al flux longitud (L). També va introduir una nova expressió del nombre de Bejan al flux Hagen-Poiseuille. A més, va presentar l'extensió del número Hagen a un formulari general. Per al cas de l'analogia de Reynolds (Pr = Sc = 1), totes aquestes tres definicions del nombre de Hagen seran iguals.

La forma general del nombre Hagen és

on és la corresponent difusivitat del procés en consideració.

Referències[modifica]

  1. Awad, M.M. «Hagen number versus Bejan number» (en anglès). Thermal Science, 17(4), 2013, pàg. 1245. DOI: 10.2298/TSCI1304245A.