Pictogrames de perill del GHS

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els pictogrames de perill formen part del Globally Harmonized System of Classification and Labeling of Chemicals (Sistema mundialment harmonitzat de classificació i etiquetatge de productes químics, o GHS). Dos conjunts de pictogrames s'inclouen dins del GHS : un per a l'etiquetatge dels envasos i d'advertències de risc del lloc de treball, i un segon per al seu ús durant el transport de mercaderies perilloses. Ja sigui un o l'altre es tria en funció del públic objectiu, però els dos no s'utilitzen junts.[1] Els dos conjunts de pictogrames utilitzen els mateixos símbols per als mateixos perills, encara que certs símbols no són necessaris per als pictogrames de transport. Els pictogrames de transport vénen en una àmplia varietat de colors i poden contenir informació addicional, com un nom de subcategoria.

Els pictogrames de perill són un dels elements clau per a l'etiquetatge dels envasos en el marc del GHS , juntament amb:[2]

  • una identificació del producte;
  • una paraula d'advertència - ja sigui Perill o Precaució - quan sigui necessari
  • indicacions de perill, que indiquen la naturalesa i grau dels riscos plantejats pel producte
  • indicacions de precaució, que indiquen com s'ha de manejar el producte per minimitzar els riscos per a l'usuari (així com a altres persones i al medi ambient en general)
  • identitat del proveïdor (que podria ser un fabricant o un importador)

Els pictogrames de perill químic del GHS estan destinades a servir de base per reemplaçar els sistemes nacionals dels pictogrames de perill. Encara no s'ha implementat en la Unió Europea (Reglament CLP) en 2009.

Els pictogrames de transport del GHS són els mateixos que els recomanats en les Recomanacions de l'ONU Relatives al Transport de Mercaderies Perilloses.

Referències[modifica]

  1. Part 1, section 1.4.10.5.1, GHS Rev.2
  2. Part 1, section 1.4.10.5.2, GHS Rev.2