Sanhadja

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sanhadja en àrab: صنهاجة Ṣanhāğah, en berber: Iẓnagen), (transcripció francesa habitual, però també sanhaja) fou una de les principals agrupacions tribals berbers del nord d'Àfrica que van jugar un paper destacat entre el segle IV i el segle X.[1] Una part dels historiadors els fan descendents mítics de Bernes ibn Berr i altres els emparenten amb els kutames i els fan d'origen iemenita.

Grup de dansa Sanhaja del Sàhara Occidental al Festival Nacional de Folklore de Marràqueix

Els sanhadja van ser els rivals permanents dels zenetes (zanata) especialment els grups miknasa, maghrawa i Banu Ifran. Ibn Khaldun diu que estaven formats per 70 branques. Una de les branques, el Talkata, foren l'origen dels zírides (el fundador Ziri ibn Manad era fill del xeic dels talkates Manab ibn Mankus). Aquesta branca fou profatimita i per tant xiïta però més tard va retornar al sunnisme. Al Magreb central els Banu Hammad dirigits per Hammad ibn Buluggin (nét de Ziri) van fundar la Kala dels Banu Hammad i van establir un altre regne sanhadja, que després va tenir capital a Bugia vers 1068/1069. Els Banu Hilal van envair Ifriquiya i el Magreb central i van portar la ruïna als dos regnes. Un fill de Ziri ibn Manad, de nom Zawi ibn Ziri, va emigrar al segle xi a l'Àndalus i va acabar fundant un emirat a l'entorn de Granada.

Altres grups sanhadja foren els Lamtuna del Sahara dels que van sorgir els almoràvits que van dominar el Marroc i Algèria, van enfrontar als seus "parents" hammàdides i van passar l'Estret cap a l'Àndalus. Els almoràvits foren eliminats pels almohades que van conquerir també Ifriquiya. Només els Banu Ghaniya, almoràvits mallorquins, van resistir i van lluitar amb èxit fins al 1224.

Algunes tribus d'origen sanhadja viuen encara al sud del Marroc i a la plana atlàntica i fins i tot alguns a la zona del Rif.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. de la Véronne, Ch.. "Ṣanhād̲j̲a." Encyclopaedia of Islam, Second Edition. editat per: P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs. Brill Online, primera ed: ISBN 9789004161214 [http://referenceworks.brillonline.com/entries/encyclopaedia-of-islam-2/s-anha-d-j-a-SIM_6607?s.num=0&s.q=Sanhadja]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • John O. Hunwick (ed.), West Africa, Islam and the Arab World: Studies in Honor of Basil Davidson Paperback
  • John Mercer (1976), Spanish Sahara, George Allen & Unwin Ltd (ISBN 0-04-966013-6)
  • Anthony G. Pazzanita (2006), Historical Dictionary of Western Sahara, Scarecrow Press
  • Virginia Thompson and Richard Adloff (1980), The Western Saharans. Background to Conflict, Barnes & Noble Books (ISBN 0-389-20148-0)
  • Ibn Khaldun, Histoire des Berbères et des dynasties musulmanes de l'Afrique septentrionale, 1852-1856, traducció de William Mac Guckin de Slane, Imprimerie du Gouvernement, Alger, volums I, II i III