Vés al contingut

Viquipèdia:Guia per a professionals del sector cultural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nota: El sector cultural sovint és referit fent servir l'acrònim "GLAM", de l'anglès Galleries, Libraries, Archives and Museums.


Consells per al sector cultural
Servei educatiu del Museu del Louvre.

Benvinguts a la Viquipèdia! Si sou conservadors d'un museu, conservadors-restauradors, bibliotecaris, arxivers, historiadors de l'art, intèrprets del patrimoni, curadors, documentalistes o teniu una professió similar en una institució cultural i desitgeu col·laborar a la Viquipèdia amb la vostra capacitat professional, heu arribat al lloc correcte.

Com a professionals d'una institució cultural, sou custodis del nostre patrimoni, fet que us col·loca en una posició única per col·laborar en aquest projecte. Compartim l'objectiu de facilitar l'accés gratuït al coneixement, pel que la vostra experiència i la vostra institució són benvingudes i necessàries.

Comenceu a editar ara! Això és un wiki, un web col·laboratiu on tots els usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar continguts, de forma interactiva, fàcil i ràpida. No tingueu por de cometre una errada, qualsevol edició que feu pot ser fàcilment millorada, corregida o revocada per un altre usuari.

Heus aquí alguns suggeriments de coses que podeu fer:

  • Mireu si existeixen els articles sobre els elements més significatius de la col·lecció de la vostra institució, o sobre temes relacionats. Si hi són, intenteu començar a ampliar-ne un. Podeu incloure una referència al vostre catàleg oficial. Si no existeix l'article, creeu-lo. Ja veureu que és molt fàcil.
  • Busqueu l'article més rellevant de la vostra àrea d'especialització. Presenteu-vos en la pàgina de discussió de l'article i demaneu com podeu ajudar.
  • Comproveu quines tasques cal fer en un ViquiProjecte relacionat amb la vostra àrea de coneixement. Tenim projectes d'art, cinema, història i ciència, entre molts d'altres.
  • Pengeu una imatge a Wikimedia Commons sobre un element de la col·lecció de la vostra institució, per a poder ser utilitzada en els articles. Pareu atenció a les opcions de llicència requerida.

Informació general

[modifica]

La Viquipèdia és la versió catalana de la Wikipedia. Fou creada el 16 de març de 2001, sent la segona edició, després de l'anglesa, en tenir articles. Actualment té 760.824 articles i 494.463 usuaris registrats.

La Viquipèdia té un munt de polítiques i directrius. Famliaritzar-se pot resultar una mica complicat al començar. Hi ha 5 pilars fonamentals que heu de conéixer abans d'editar:

  1. La Viquipèdia és una enciclopèdia. No és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari, ni un directori d'internet.
  2. La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic.
  3. La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement.
  4. La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Es pressuposa la bona fe.
  5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals.


Intenteu començar a contribuir a la Viquipèdia ampliant articles, millor que començar afegint un munt d'enllaços externs. Una de les nostres principals preocupacions és evitar l'spam. Com podeu imaginar, molta gent intenta utilitzar la Viquipèdia per promoure la seva organització. Eliminar tota aquesta publicitat ens porta força temps.

Després de mitja dotzena d'edicions, i un o dos dies, reviseu els articles que heu editat. Mireu si altres usuaris han canviat el que vau fer, o responeu a les edicions de la pàgina de discussió de l'article.

Tot el contingut afegit hauria de ser recolzat per una o més referències rellevants. Si la vostra institució té publicacions que contextualitzen el contingut de l'article, podeu ajudar afegint-les com a referències o com a notes a peu de pàgina. Es recomana referenciar a les fonts més autoritzades. Les referències no es consideren spam, a menys que no estiguin relacionades amb el contingut. La Viquipèdia té diversos sistemes de citacions. No cal entendre'ls tots per afegir una referència. Si esteu començant, és suficient amb afegir-la entre claudàtors, altres usuaris incorporaran l'estil correcte.

Si teniu material que proporciona informació addicional però que no es pot incloure en l'article, el podeu incloure a l'apartat d'enllaços externs. La vostra experiència pot ser molt útil per a triar quines són les fonts més vàlides.

Podeu veure les nostres normes d'estil i manteniment ampliant el quadre d'ajuda que trobareu al principi d'aquest apartat.

Algunes definicions

[modifica]
  • Article - Entrada de l'enciclopèdia. Pot contenir text, fotos, hipervincles i enllaços externs a d'altres webs.
  • Article de Qualitat - Són els articles més complets i fiables de la Viquipedia. Actualment n'hi ha 778. Vegeu la llista completa.
  • Pàgina de discussió - És l'espai destinat als editors per poder parlar sobre els canvis a fer en la pàgina associada. S'accedeix per la pestanya Discussió que té cada article.
  • Enllaç intern - Són els famosos enllaços blaus que et permeten navegar entre articles de la viquipèdia. Si apareixen en vermell, és que l'article en qüestió encara no existeix.
  • Historial - Cada article de la Viquipèdia disposa d'un historial on es registren tots els canvis que es realitzen, de manera que el sistema sempre permet tornar a una versió anterior en qualsevol moment.
  • Referències - Les referències ajuden els lectors a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació.
  • Categoria - Sistema que serveix per a agrupar el coneixement en conceptes i fer-lo més accessible.
  • Wikimedia Commons - És la mediateca online, un magatzem de contingut multimèdia lliure que fa servir Viquipèdia.
  • Viquiprojecte - És una pàgina o col·lecció de pàgines dedicades a l'organització i coordinació de viquipedistes a l'hora de millorar articles amb un determinat punt en comú. Exemple: VP:Els 1.000

Principis d'edició

[modifica]
Primera trobada museus catalans i Viquipèdia al Museu Picasso el 23 de març de 2011.
Visita escolar al MACBA.

Construiu l'enciclopèdia - Les contribucions han d'anar dirigides a millorar la Viquipèdia, independentment de la vostra afiliació professional. No inclogueu material que promou la vostra institució però que no ajuda als lectors a entendre millor un tema. Sigueu ètics.

  • Pregunta clau: Aquesta edició millorarà la qualitat de la Viquipèdia, o simplement millorarà la visibilitat de la meva institució?
  • Exemple: Quan un lector segueix un vincle extern que heu afegit, hauria de trobar una ampliació extensa i detallada del tema en qüestió.
  • Política relacionada: Conflicte d'interessos


Feu enllaços rellevants i únics - Si afegiu un enllaç extern a la pàgina web del catàleg de la institució, hauria d'enllaçar directament a la informació pertinent i exclusiva. No incorporeu enllaços a pàgines genèriques o que requereixen registre.

  • Pregunta clau: Aquest enllaç al meu lloc web serà útil per a algú que escriu un llibre sobre el tema?
  • Mal ús: Si creeu molts enllaços externs a la vostra institució en poc temps és probable que un dels nostres revisors reverteixi les edicions, al considerar-les spam.
  • Política relacionada: Enllaços externs


No publiqueu material que tingui "tots els drets reservats" - El tipus de llicència que utilitza la Viquipèdia permet que el contingut de l'article pugui ser reutilitzat en publicacions i en altres llocs web, sempre atribuint els autors. Tota publicació de material amb copyright serà esborrada de manera immediata tot just ser detectada. Vigileu: el text de la pàgina web de la vostra institució pot tenir copyright.

  • Pregunta clau: El material amb que estic contribuint té drets d'autor?
  • Mal ús: Publicar textos o imatges de pàgines web amb llicències no compatibles.
  • Polítiques clau: infraccions de drets d'autor i obligacions.


Editeu amb un usuari personal - Registreu-vos amb un nom d'usuari propi (pot ser un pseudònim). El compte d'usuari és personal i no ha d'incloure el nom de la institució. És recomanable que escriviu un missatge a la pàgina d'usuari informant de la vostra condició de professional del sector, així com de la vostra àrea d'especialització. Es fan servir comptes individuals perquè la funció primordial de tots els editors ha de ser el desenvolupament de l'enciclopèdia, no representar a una institució.

  • Pregunta clau: "Si un periodista mirés les teves contribucions a la Viquipèdia, quedaria clar que ajuden a l'enciclopèdia, o semblaria que només estàs promocionant una institució?"
  • Mal ús: Creació d'un compte d'usuari amb el nom d'un museu o departament: (ex:MuseudelGos). Probablement, l'usuari serà bloquejat tan aviat com un altre editor ho reclami.
  • Política clau: Declaració d'interessos. Comptes no compartits i no corporatius.


Si és necessari, ignoreu les normes - Si trobeu que una regla us impedeix millorar la Viquipèdia, ignoreu-la. Aquesta estratègia només s'ha d'utilitzar en certes ocasions. Un dels nostres principis fonamentals és que la Viquipèdia no és una publicació tradicional i, per tant, pot donar cabuda a les excepcions. Les pràctiques a la Viquipèdia són tan fluides com el seu contingut. Al final, la prova de qualitat d'una contribució és la pròpia contribució.

  • Pregunta clau: Seguint la regla x, l'enciclopèdia quedarà en pitjor situació?
  • Mal ús: Fer una edició que estigui conscientment en contra d'una política basant-se amb aquesta premissa. S'ha de presumir la bona fe. És recomanable preguntar primer a la pàgina de discussió de l'article.
  • Política clau: Ignoreu les normes.

Contacte

[modifica]
  • Un dels primers punts per contactar amb algú involucrat en la Viquipèdia és deixar un missatge a l'apartat de discussió de l'article en qüestió o de l'usuari amb qui es vol contactar.
  • També ens podeu escriure un correu electrònic utilitzant el botó de contacte que hi ha al menú esquerre, o enviar un correu a coordinacio﹫wikimedia.cat, gestionat per Amical Wikimedia, una associació de viquipedistes col·laboradors dels diferents projectes germans de Wikimedia en català.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]